Ανακοίνωση με αφορμή τις προετοιμασίες στη Θεσσαλονίκη για την «Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νεολαίας 2014»
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τις προετοιμασίες για τις φιέστες της «Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας νεολαίας 2014». Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε και μια πρώτη ενημερωτική συνάντηση με τις πολιτικές Νεολαίες των κομμάτων του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συνάντηση προσκλήθηκε και η ΚΝΕ, η οποία όμως δεν πήγε, καταγγέλλοντας ότι με φιέστες τέτοιου τύπου «προσπαθούν να πείσουν για το φιλονεολαιίστικο προφίλ τους, φορείς και δυνάμεις που είναι εχθρικές για τα δικαιώματα της νεολαίας».
Η «Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νεολαίας» είναι θεσμός που ξεκίνησε το 2009 με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, μιας πλατφόρμας μη κυβερνητικών οργανώσεων νεολαίας στην Ευρώπη, που δρουν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με ανακοίνωσή της η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ σημειώνει:
«Δεν χάνει καθόλου χρόνο από ό,τι φαίνεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης για να προετοιμάσει τις φιέστες. Πρόκειται για άλλη μια δράση προπαγάνδας υπέρ της ΕΕ. Είναι προκλητικό να υπερασπίζεσαι την ΕΕ, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, που εξαιτίας της πολιτικής της αλλά και των ελληνικών κυβερνήσεων, η συντριπτική πλειοψηφία των νέων αν δεν είναι άνεργοι, εργάζονται ανασφάλιστοι και με μισθούς πείνας, με άθλιες εργασιακές σχέσεις, χωρίς δικαιώματα, που χτυπιούνται τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας, που τα νέα ζευγάρια πασχίζουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, όπου τα όνειρα των νέων καλύπτονται από το ζόφο της πολιτικής τους.
Αντιθέτως, ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν είναι καθόλου βιαστικός στο να μεριμνήσει για τους εκατοντάδες απλήρωτους νέους που δουλεύουν στα 5μηνα προγράμματα, ούτε βιάζεται φυσικά στο να πάρει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την ανακούφιση των άνεργων νέων που ξεπερνάνε το 50% στη Θεσσαλονίκη, ούτε βέβαια για οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα της νεολαίας της πόλης. Από την άλλη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και τα υπουργεία έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των νέων, στη διεύρυνση της ελαστικής εργασίας, της "ελαστικής ζωής". Μπαίνουν μπροστά ακόμη και στο χτύπημα των μορφωτικών δικαιωμάτων της νεολαίας, όπως έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που ζήτησε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την είσοδο των επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο.
Στην πρόσκληση του Δήμου Θεσσαλονίκης η ΚΝΕ απαντά:
Τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν οι νέοι της πόλης μας από τη φιέστα αυτή. Με φιέστες τέτοιου τύπου προσπαθούν να πείσουν για το φιλονεολαιίστικο προφίλ τους φορείς και δυνάμεις που είναι εχθρικές για τα δικαιώματα της νεολαίας.
Αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η νεολαία είναι ένα οργανωμένο νεολαιίστικο κίνημα στο πλευρό του εργατικού και ταξικού κινήματος, σε γραμμή ρήξης με την εξουσία και την πολιτική των μονοπωλίων, που θα διεκδικεί σήμερα σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για τους νέους, μέτρα στήριξης των νέων ζευγαριών, δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία, πρόσβαση στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό.
Ο κάθε νέος, η κάθε νέα χρειάζεται σήμερα να παλέψει μαζί με το ΠΑΜΕ, το ΜΑΣ, τους φορείς της νεολαίας που στέκονται αγωνιστικά και πρωτοπόρα στην πάλη για τα δικαιώματά της, για τη συγκρότηση του κινήματος, για τη Λαϊκή Συμμαχία. Εκεί θα βρει έκφραση η πιο πλούσια, ολόπλευρη δημιουργικότητα και έκφραση των νέων».