Παρασκευή 24 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
Οι απολύσεις θα προχωρήσουν κανονικά

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε 15 χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο, έως το τέλος του 2014, επιβεβαίωσε και χτες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Μανιτάκης στη συνάντηση που είχε με την ΑΔΕΔΥ. Οι απολύσεις θα προκύψουν μέσα από τις εξής «πηγές»: πειθαρχικές αποφάσεις που οδηγούν σε απόλυση, παράνομες προσλήψεις που έχουν γίνει με πλαστά δικαιολογητικά, άρση των δικαστικών προσωρινών διαταγών με τις οποίες συμβασιούχοι παραμένουν στη δουλειά, κατάργηση ΝΠΙΔ και ΑΕ που ανήκουν στο Δημόσιο, διαθεσιμότητα. Χαρακτηριστικά είπε πως «οι απολύσεις θα γίνουν με τους νόμους και τις διαδικασίες που υπάρχουν».

Ακόμα, ανέφερε πως θα επανέλθουν τα ερωτηματολόγια για την περιγραφή και αξιολόγηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, τα οποία αποτελούν ένα ακόμα εργαλείο για τη μείωση του προσωπικού. Τα νέα ερωτηματολόγια θα έχουν μόνο τέσσερις ερωτήσεις και θα τα συμπληρώνει η υπηρεσία και όχι οι εργαζόμενοι. Επίσης, τόνισε πως η στοχοθεσία είναι η μόνη ορθή μέθοδος για την αξιολόγηση της απόδοσης των δημόσιων υπαλλήλων. Πρόσθεσε δε, ότι μετά την πιλοτική αξιολόγηση σε πέντε υπουργεία θα ακολουθήσει Προεδρικό Διάταγμα για την εφαρμογή της σε όλο το Δημόσιο.

Η ΑΔΕΔΥ έθεσε, μεταξύ άλλων, προς συζήτηση διάταξη που ορίζει ότι δε θα είναι λόγος για να μπει ένας υπάλληλος σε αυτοδίκαιη αργία πράξεις που γίνονται στα πλαίσια της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης, συνδέονται με τον ιδιωτικό βίο, εκτός υπηρεσίας κλπ. Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει την πρόταση και θα τοποθετηθεί το επόμενο διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός αρνήθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Συνδικάτων Δημόσιων Κοινωφελών Φορέων (των Ομοσπονδιών ΠΟΣΠΕΡΤ- ΠΟΘΑ - ΠΟΜΕΕΑ - ΟΣΕΤΕΕ και των ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΟΣΚ - ΙΓΜΕ - ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ - ΕΙΝ - ΗΔΙΚΑ - ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΟΚΑΑ - ΕΛΟΤ - ΕΓΝΑΤΙΑ - ΜΟΔ - ΔΕΠΑΝΟΜ - ΘΕΜΙΣ - ΚΕΠΕ - ΕΕΤΑΑ) που είχαν προγραμματίσει παράσταση διαμαρτυρίας στη 1 το μεσημέρι. Μάλιστα, στη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ χαρακτήρισε την υπόθεση «τελειωμένη» αναφερόμενος σε αυτούς τους φορείς που υπάγονται στην κατηγορία ΝΠΙΔ και ΑΕ, απασχολούν περίπου 7.000 εργαζόμενους και είναι υπό κατάργηση - συγχώνευση. Με βάση το πρόσφατο σχέδιο νόμου για την Οργάνωση του Δημοσίου οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε ΝΠΙΔ που καταργούνται, θα απολύονται.

Νωρίτερα οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ και στη ΜΟΔ είχαν κάνει στάση εργασίας ενάντια στις απολύσεις ενώ την επόμενη Τρίτη οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ θα απεργήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ