Η ανυπαρξία πρόληψης και συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης έφερε την καταστροφή
Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η Οκλαχόμα |
Ολοκληρώνονται οι έρευνες στα συντρίμμια του προαστίου Μουρ της Οκλαχόμα, που τμήμα του σαρώθηκε από το πέρασμα ανεμοστρόβιλου το μεσημέρι της Δευτέρας. Ο επίσημος απολογισμός παραμένει στους 24 νεκρούς, μεταξύ αυτών 9 παιδιά, ενώ τρία παιδιά ακόμη «δεν έχουν βρεθεί». Ο σωρός των ερειπίων του Μουρ μόνο οργή προξενεί, όσον αφορά τις υποδομές, τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, τη συνολική αντιμετώπιση καιρικών φαινομένων, που εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών ολοένα πληθαίνουν. Σχεδόν τρία 24ωρα μετά, οι τοπικές αρχές δηλώνουν «κατά 98% σίγουρες» πως δε θα εντοπιστούν νέες σοροί. Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στο υπολογισμό του κόστους, που αναμένεται να ξεπεράσει αυτό του καταστροφικού περάσματος ανεμοστρόβιλων δύο χρόνια πριν στο Τζόπλιν του Μισούρι που ξεπέρασε τα τρία δισ. δολάρια. Ο Λευκός Οίκος ...κατόπιν εορτής διαβεβαιώνει πως οι αρχές της Οκλαχόμα θα έχουν στη διάθεσή τους «όλα τα μέσα και τους πόρους» για την αποκατάσταση των ζημιών.
Ενα κόστος που παρά τις διαβεβαιώσεις του Λευκού Οίκου είναι βέβαιο πως θα επιβαρύνει τους κατοίκους της Οκλαχόμα, όπως έχει συμβεί και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς τα κονδύλια για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών ή την πρόληψή τους συνεχώς περικόπτονται. Χαρακτηριστικό είναι ότι, εκτός του δημοτικού σχολείου του Plaza Towers, του πλέον «ασφαλούς και δομικά στέρεου» κτιρίου που σχεδόν ισοπεδώθηκε, ακόμη πέντε σχολεία που δεν είχαν ούτε καταφύγια υπέστησαν ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια. Ολα οικοδομήθηκαν επάνω στο «διάδρομο των ανεμοστρόβιλων», όπως ονομάζουν οι επιστήμονες τις περιοχές στις μεσοδυτικές πολιτείες που ετησίως πλήττονται από τους ανεμοστρόβιλους. Η προειδοποίηση με σειρήνες ήταν μόλις 15 λεπτά πριν χτυπήσει ο ανεμοστρόβιλος και η ανυπαρξία καταφυγίου για τους κατοίκους της πόλης, οδήγησε σε πανικό και φαινόμενα ο «σώζων εαυτόν σωθήτω».
Ο τύπος του ανεμοστρόβιλου αναθεωρήθηκε σε EF5, την ισχυρότερη βαθμίδα στην κλίμακα, καθώς η ταχύτητα των ανέμων έφτασε μέχρι και τα 337 χλμ./ώρα. Σε ορισμένα του σημεία, η διάμετρος του ανεμοστρόβιλου έφτανε περίπου τα τρία χιλιόμετρα, ενώ ο ανεμοστρόβιλος σάρωσε 27 χιλιόμετρα σε σχεδόν ευθεία γραμμή στο έδαφος μέσα σε 40 λεπτά. Ενδεικτικό είναι ότι μετεωρολόγοι, από τους οποίους το πρακτορείο AP ζήτησε να εκτιμήσουν την ενέργεια που απελευθερώθηκε από τον ανεμοστρόβιλο, τοποθέτησαν τη δύναμή του ανάμεσα σε 8 έως και 600 φορές τη δύναμη της βόμβας της Χιροσίμα.