Σάββατο 18 Μάη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συζήτηση για τη διαχείριση κονδυλίων του ΕΣΠΑ

Η δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας αποτυπώνεται στα στοιχεία της Γιούροστατ που περιλαμβάνονται στην εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής Αττικής για την προγραμματική περίοδο 2014 - 2020, η οποία παρουσιάστηκε στην προχτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής.

Τα στοιχεία καταγράφουν μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, το 2010 έναντι του 2009, κατά 8,7%. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τις επόμενες χρονιές όπου σαφώς η μείωση είναι μεγαλύτερη. Καταγράφουν επίσης διπλασιασμό των μακροχρόνια ανέργων σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ των «27», ενώ ειδικά για την Αττική οι άνεργοι από το 2008 έως το 2012 τετραπλασιάστηκαν.

Απέναντι στην τραγική αυτή κατάσταση, η πρόταση της Περιφέρειας για τη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, την επόμενη επταετία, είναι σύμφωνη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία, ανακυκλώνουν θέσεις προσωρινής εργασίας, προωθούν δράσεις που μπορεί να κερδοφορήσει το ιδιωτικό κεφάλαιο, «ξεγράφουν» έργα και κοινωνικές υποδομές που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα. Απουσιάζουν εντελώς οι κοινωνικές υποδομές, όπως εργατικές κατοικίες, σχολεία, νοσοκομεία, παιδικοί σταθμοί, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική θωράκιση που θα ανέπτυσσαν και την παραγωγή.

Στην πρόταση που παρουσιάστηκε, το 80% των πόρων, ύψους 20,4 δισ. ευρώ, που προορίζονται για τις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου, διοχετεύεται αναγκαστικά σε δράσεις όπως έρευνα και καινοτομία, τεχνολογίες, στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα... Εκεί εστίασε και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Σγουρός προτείνοντας η κυβέρνηση να διεκδικήσει μεγαλύτερη ευελιξία στη διοχέτευση των κονδυλίων. Πρότεινε δε τα χρήματα να τα διαχειρίζονται αποκλειστικά οι Περιφέρειες με τη δημιουργία 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική που στηρίζετε, αυξάνει την κερδοφορία του κεφαλαίου και μειώνει δραστικά το εισόδημα της εργατικής τάξης, τα φτωχών λαϊκών στρωμάτων που οδηγούνται σε απόλυτη εξαθλίωση», σημείωσε ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης στην τοποθέτησή του, εκ μέρους των εκλεγμένων συμβούλων του ΚΚΕ. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι όλες οι πολιτικές που σχεδιάζονται και εφαρμόζονται έχουν αυτό το στόχο, πως δηλαδή μέσα από την ανάπτυξη, όποια κι αν είναι αυτή, οι πλούσιοι να γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Συμπλήρωσε ότι ο προσανατολισμός της ανάπτυξης που προωθείται δε διευκολύνει τον κόσμο να βρει εργασία, αλλά επιδίωξη είναι με λίγο προσωπικό να έχουν μεγάλα κέρδη οι επιχειρηματίες. Με τις ιδιωτικοποιήσεις δε, καταργούνται και τα τελευταία ψήγματα εργασιακών δικαιωμάτων.

«Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα μπορούσατε να λειτουργήσετε διαφορετικά. Αυτό μόνο σε μια κοινωνία που έχει καταργήσει την εκμετάλλευση και η παραγωγή, η ανάπτυξη, γίνεται με κριτήριο την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου, μπορεί να γίνει. Γι' αυτό με όλες μας τις δυνάμεις θα πρωτοστατήσουμε στην οργάνωση της πάλης του λαού να αποκρούσει την επίθεση που δέχεται και να γίνει κυρίαρχος του πλούτου που παράγει».

Οι εκπρόσωποι των υπολοίπων παρατάξεων εστίασαν σε διαχειριστικά ζητήματα και συγκεκριμένα στο «ποιος θα διαχειριστεί τα χρήματα για το όφελος της ίδιας τάξης, ίσως διαφορετικών επιχειρηματικών συμφερόντων, που καμία σχέση δεν έχει με τις ανάγκες του λαού», όπως σχολίασε ο Γ. Μανουσογιαννάκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο να καταδικάσει την απόφαση για τα ταμειακά διαθέσιμα(2019-01-31 00:00:00.0)
Διατηρεί τον ΧΥΤΑ στη Φυλή και ανοίγει άλλον έναν σκουπιδότοπο στο Γραμματικό(2019-01-18 00:00:00.0)
Επιβεβαιώνεται ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του προϋπολογισμού(2015-11-11 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τα οικονομικά της Τοπικής Διοίκησης(2013-09-12 00:00:00.0)
Ανέδειξαν τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του «Καλλικράτη»(2013-06-22 00:00:00.0)
«Οχι» στις απολύσεις εργαζομένων(2012-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ