Παρασκευή 17 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΞΟΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Σχέδιο επέλασης με φόρους και χαράτσια

Νέες τρανταχτές μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές των ισχυρών επιχειρήσεων, κατάργηση ελαφρύνσεων και απαλλαγών σε κατηγορίες λαϊκών εισοδημάτων, παρεμβάσεις και ανατιμήσεις στους φόρους γονικών παροχών και κληρονομιών συγκαταλέγονται στα μέτρα φορολογικής πολιτικής που αναμένεται να εξαγγείλει η συγκυβέρνηση και που σταδιακά θα εφαρμόσει, μέσα στο επόμενο διάστημα. Η αρχή πάντως θα γίνει με το επερχόμενο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που κατά πάσα πιθανότητα θα κατατεθεί μέσα στο καλοκαίρι. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στους άξονες της «μεταρρύθμισης» και περιγράφονται στο «σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση», το οποίο αναρτήθηκε στο νέο ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Η παραπέρα μείωση του συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη που προαναγγέλλεται στο εν λόγω σχέδιο αποτελεί και τη δέσμευση του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, ο οποίος στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ υπέδειξε τη διαμόρφωσή του στο 15%.

Οι γενικοί άξονες της λεγόμενης φορολογικής μεταρρύθμισης είναι οι παρακάτω:

-- «Επανεξέταση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών εξαιρέσεων». Στο εν λόγω σχέδιο δεν αναφέρονται οι «εξειδικεύσεις». Στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκεται η κατάργηση ελαφρύνσεων όπως για τα νησιά του Αιγαίου. Στο στόχαστρο βρίσκονται και εκπιπτόμενες δαπάνες κυρίως μικρών επιχειρήσεων. Για το θέμα αναμένεται να κατατεθεί ρύθμιση με το επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο.

-- «Εξορθολογισμός των συντελεστών φορολογίας». Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ισχυρές επιχειρήσεις στο 15%.

-- Αναθεώρηση των συντελεστών ΦΠΑ. Στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται σενάρια για καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στα επίπεδα του 19% ή 21%, εξέλιξη που θα απογειώσει τους φόρους κατανάλωσης στα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης (τρόφιμα κ.ά.), που σήμερα επιβαρύνονται με 13%.

-- Απλοποίηση των διατάξεων της φορολογίας ακίνητης περιουσίας. Ετοιμάζουν ανατιμήσεις στις αντικειμενικές τιμές, μειώσεις του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές και κληρονομιές. Με στόχο την τόνωση της αγοράς ακινήτων σχεδιάζεται και μικρή μείωση στους φόρους μεταβίβασης.

-- Επεκτείνεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα με στοιχεία από όλο το φάσμα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και των τραπεζών ενόψει της δημιουργίας του νέου περιουσιολογίου.

-- Αλλαγές στα έντυπα υποβολής και απόδοσης των φόρων με συγχώνευση των φορολογικών εντύπων. Προωθούνται αλλαγές με στόχο την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και διαχείριση για το μάζεμα των κάθε είδους φόρων και χαρατσιών.

-- Επανεξέταση της ποινικής νομοθεσίας και ποινικής διαδικασίας για ενδεχόμενες πειθαρχικές παραβάσεις των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Το μέτρο έρχεται να διευκολύνει τη λεγόμενη αξιολόγηση των υπαλλήλων του υπουργείου και τις απολύσεις που σχεδιάζουν.

-- Επανεξέταση των περιπτώσεων άρσης του φορολογικού απορρήτου και των στοιχείων που εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο.

-- «Βελτίωση των νόμων και θεσμοθέτηση ελεγχόμενων διαδικασιών προστασίας των πληροφοριοδοτών» για καταγγελίες περί φοροδιαφυγής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ