Παρασκευή 10 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αλλεπάλληλες επαφές Κέρι

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΡΩΜΗ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Σε μαραθώνιο επαφών έχει επιδοθεί με επίκεντρο τα της Συρίας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος αποπειράθηκε να «απαλύνει» τη δυσφορία των Σύρων αντικαθεστωτικών και επανέλαβε ότι σε μια μεταβατική ηγεσία στη Συρία ο Ασαντ δεν έχει ρόλο. Προσπάθησε, επίσης, να προλάβει την όποια ρωσική αντίδραση, λέγοντας ότι ήταν πολύ ελπιδοφόρο το γεγονός πως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα «δεν είναι συνδεδεμένη με συγκεκριμένα άτομα».

Το κατά πόσο η δήλωση του Κέρι αλλάζει το «συναινετικό» κλίμα που καλλιεργήθηκε μετά από τις επαφές στη Μόσχα θα φανεί. Πάντως, η ρωσική ηγεσία δεν έσπευσε να «σχολιάσει». Ο Κέρι συνέχισε λέγοντας ότι «όλες οι πλευρές εργάζονται για να εγκατασταθεί μια μεταβατική κυβέρνηση, που θα είναι προϊόν συναίνεσης» και ευχαρίστησε τη Μόσχα «για τις προσπάθειες διοργάνωσης Διεθνούς Διάσκεψης», πιθανότατα στη Γενεύη μέχρι τα τέλη του μήνα. Οι δηλώσεις έγιναν μετά από συνάντηση με τον Ιορδανό ομόλογό του, στον οποίο υποσχέθηκε επιπλέον βοήθεια για τους Σύρους πρόσφυγες.

Η συριακή ηγεσία χαιρέτισε τη «ρωσο-αμερικανική προσέγγιση» εκφράζοντας εμπιστοσύνη «στη σταθερότητα της ρωσικής θέσης που υποστηρίζει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ» και συμπληρώνοντας πως η αξιοπιστία των ΗΠΑ θα κριθεί στο κατά πόσο θα παρέμβουν στους συμμάχους τους για να τερματιστεί η βία και η τρομοκρατία στη Συρία. Ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών, Φαϊζάλ Μουκτάντ, προειδοποίησε ότι στο επόμενο ισραηλινό πλήγμα «η απάντηση της Συρίας θα είναι άμεση και συντριπτική».

Ο Μουκτάντ διέψευσε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι στόχος ήταν «φορτία όπλων με προορισμό τη Χεζμπολάχ» στο Λίβανο. Λίγες ώρες αργότερα, όμως, τη σχετική φιλολογία ανατροφοδοτούσαν δηλώσεις του ηγέτη της «Χεζμπολάχ», Σεΐκ Χασάν Νασράλλαχ, ο οποίος υποστήριξε ότι η συριακή ηγεσία «δεσμεύτηκε» να «δώσει όπλα στη "Χεζμπολάχ" που θα αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων με το Ισραήλ».

Οι S300 και τα χημικά

Να μην παραδοθούν στη Συρία οι τέσσερις αντιαεροπορικές συστοιχίες S300 που έχουν αγοραστεί από το 2010 έναντι 900 εκατομμυρίων δολαρίων μαζί με έξι εκτοξευτήρες και 144 πυραύλους βεληνεκούς 200 χιλιομέτρων, φέρεται να ζήτησαν από τη Μόσχα Ισραηλινοί αξιωματούχοι, υποστηρίζοντας ότι δεδομένης της ρευστότητας της κατάστασης τίθεται σε κίνδυνο το Ισραήλ. Ο Τζον Κέρι, αναφερόμενος στο θέμα, χαρακτήρισε «εν δυνάμει αποσταθεροποιητική» την παρουσία των S300 στη Συρία και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «θα προτιμούσαν να μην παραδοθούν».

Το ζήτημα, πιθανότατα, θα θίξει με τη ρωσική ηγεσία σήμερα και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον, που μεταβαίνει στη Μόσχα. Ο Κάμερον χαρακτήρισε «επείγουσα ανάγκη» μια πολιτική λύση και επέμεινε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις για χρήση χημικών παρά μόνο από το συριακό καθεστώς», αν και αξιωματούχοι του ΟΗΕ «βάζουν στο κάδρο» τους αντικαθεστωτικούς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ