Παρασκευή 10 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αιχμές Νίκολιτς κατά Πρίστινας και ΕΕ

BEΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ο Σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς προετοίμασε χτες το έδαφος για μία πιθανή, νέα αναβολή στην απόφαση της ΕΕ για τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών αλλά και σε «ορισμένες χώρες της ΕΕ» επειδή, όπως είπε, ερμηνεύουν τη συμφωνία της 19ης Απρίλη για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας «κατά το δοκούν».

Μιλώντας στη σερβική δημόσια ραδιοτηλεόραση ο Νίκολιτς ανέφερε πως το Βελιγράδι έκανε «τα πάντα με πλήρη πίστη και επιθυμία να πετύχει» προκειμένου να πάρει μία ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η ομάδα των Σέρβων διαπραγματευτών που συμμετείχε στους 10 γύρους διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες υπέστη εκβιασμούς και αφόρητες πιέσεις.

«Εφόσον η Σερβία έστειλε τους ανώτατους αξιωματούχους της στις διαπραγματεύσεις, είναι επίσης ώρα και για την ΕΕ να σταματήσει να κρύβεται πίσω από χαμηλόβαθμους αξιωματούχους και να πει τι θέλει». Αναφερόμενος στη διχογνωμία μεταξύ των σερβικών κοινοτήτων του Κοσσυφοπεδίου εν σχέση με τη συμφωνία της 19ης Απρίλη, ο Σέρβος πρόεδρος έκανε έκκληση «για αρμονία μεταξύ όλων των Σέρβων» τονίζοντας πως «αυτό είναι το πλέον σημαντικό».

Για πολλοστή φορά ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία με την Πρίστινα δε σημαίνει αναγνώριση της ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου, ενώ υποστήριξε ότι θα σεβαστεί μία απόφαση από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Σερβίας (στο οποίο έχουν προσφύγει κόμματα της αντιπολίτευσης) που θα θεωρεί ότι επίμαχη συμφωνία της 19ης Απρίλη καταστρατηγεί το σύνταγμα...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ