Κυριακή 8 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
Μέρες παράξενες

Από το 1949 που ο Μάο Τσε Τουνγκ ανακηρύσσει την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ποτέ δε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «ομαλές». Εντούτοις, παρά τις πολύ δύσκολες στιγμές του παρελθόντος, ακόμη και αυτές της άμεσης πολεμικής αντιπαράθεσης στην Κορεατική Χερσόνησο και ειδικά τις «θετικές» εξελίξεις των τελευταίων ετών, ουδεμία μπορεί να συγκριθεί -ούτε από άποψη ποιότητας ούτε από άποψη ποσότητας- με την κρίση που φαίνεται να αρχίζει να σοβεί το τελευταίο διάστημα.

1998

Γενάρης: Ο τέως υπουργός Αμύνης, Ουίλιαμ Κοέν, επισκέπτεται την Κίνα για διαβουλεύσεις με κύριο στόχο τη στενότερη στρατιωτική συνεργασία.

Ιούνης: Κοινή συμμετοχή Κίνας και ΗΠΑ στην προτεινόμενη συνάντηση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για συνομιλίες, όσον αφορά στις πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησαν η Ινδία και το Πακιστάν. Η κοινή συμμετοχή επιτεύχτηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Κλίντον και Ζεμίν και την εγκαθίδρυση μιας νέας απευθείας «κόκκινης» τηλεφωνικής γραμμής.

- Μετά από πρόταση των Ρεπουμπλικανών η ελεγχόμενη από τους ίδιους Γερουσία, ερευνά τις «κατηγορίες» που διατυπώθηκαν ότι υπέπεσαν στην κατοχή της Κίνας, άκρως απόρρητες πληροφορίες όσον αφορά την τεχνολογία των πυραυλικών συστημάτων μετά την εκτόξευση αμερικανικού δορυφόρου, καθώς επίσης και κατηγορίες που έφεραν τον Λαϊκό Στρατό της Κίνας να έχει παρανόμως συνεισφέρει και χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών και του Μπιλ Κλίντον, κατά τις προεδρικές εκλογές του 1996. Η Κίνα αρνείται κατηγορηματικά αυτές τις μομφές.

- Ο Μπιλ Κλίντον είναι ο πρώτος Αμερικανός ηγέτης που επισκέπτεται την Κίνα κατά τη δεκαετία του '90 (Τζορτζ Μπους Φλεβάρης 1989). Το ταξίδι θεωρείται ότι στέφθηκε με επιτυχία, παρά το γεγονός ότι ο Κλίντον απέτυχε να κομίσει στις ΗΠΑ συμφωνία για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες θα έπρεπε να προχωρήσει η Κίνα. Μεταρρυθμίσεις που κρίνονται αναγκαίες για τους Αμερικανούς και που θα έφερναν την Κίνα ένα βήμα πιο κοντά στην είσοδό της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Στη Σαγκάη, ο Κλίντον διακηρύττει και επαναβεβαιώνει την αμερικανική «πολιτική των τριών ΟΧΙ»: ΟΧΙ στην υποστήριξη της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν. ΟΧΙ στην αναγνώριση μίας ανεξάρτητης κυβέρνησης της Ταϊβάν. ΟΧΙ στην υποστήριξη της Ταϊβάν για την είσοδό της ως ανεξάρτητο μέλος σε διεθνείς οργανισμούς.

1999

8 Μάη: Βομβαρδισμός της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι. Το ΝΑΤΟ ζητά συγνώμη για το «λάθος», αλλά δεν είναι αρκετό για να μειώσει την οργή του Πεκίνου, που διακόπτει τις διαπραγματεύσεις με τον ΠΟΕ. Αντιαμερικανικές και αντινατοϊκές διαδηλώσεις σε όλη την Κίνα.

Σεπτέμβρης: Κίνα και ΗΠΑ επαναλαμβάνουν τις αμφίπλευρες διαπραγματεύσεις για τον ΠΟΕ.

Νοέμβρης: ΗΠΑ και Κίνα καταλήγουν σε καταρχήν συμφωνία όσον αφορά στους όρους των σχέσεων που διέπουν το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που θα επιτρέψει την είσοδο της Κίνας στον ΠΟΕ.

2000

Μάρτης: Ο Τσεν Σουμπιάν, που τάσσεται της υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στη χώρα. Η Κίνα δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε μέτρα -και στρατιωτικά- στην περίπτωση που η νήσος ανακηρύξει την ανεξαρτησία της.

Απρίλης: Οι ΗΠΑ αποφασίζουν στην πώληση ενός νέου στρατιωτικού πακέτου προς την Ταϊβάν, αλλά «υποχωρούν» όσον αφορά σε κάποια επίμαχα συστήματα, όπως υποβρύχια, μαχητικά αεροσκάφη αντιμετώπισης υποβρυχίων, καθώς και αντιτορπιλικά εφοδιασμένα με ραντάρ τελευταίας γενιάς τύπου «Aegis».

Μάης: Η Βουλή των Αντιπροσώπων (ΗΠΑ) εγκρίνει το νομοσχέδιο για την εξομάλυνση των διμερών εμπορικών σχέσεων, καθώς και τη σύσταση επιτροπής που θα παρακολουθεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Σεπτέμβρης: Η Κίνα καλωσορίζει την απόφαση του Μπιλ Κλίντον, να μεταθέσει για το μέλλον τη λήψη της απόφασης όσον αφορά στην υλοποίηση της «Αντιπυραυλικής Ασπίδας», του NMD. Η Γερουσία (ΗΠΑ), εγκρίνει το νομοσχέδιο για τις «Μόνιμες Ομαλές Εμπορικές Σχέσεις» (PNTR), το οποίο εξασφαλίζει την πρόσβαση των κινεζικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά, με χαμηλούς δασμούς, δηλαδή με δασμούς που επιβάλλονται και στα προϊόντα από τις περισσότερες χώρες του πλανήτη.

2001

Τέλη Γενάρη: Λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία του, στις 20/1, ο νέος πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ανακοινώνει την πρόθεση της νέας ηγεσίας για άμεση υλοποίηση του NMD, γεγονός που προκαλεί την έντονη ανησυχία της Κίνας, αλλά και άλλων χωρών. Επίσης, αποσαφηνίζει ότι δε βλέπει την Κίνα ως «στρατηγικό εταίρο» αλλά ως «ανταγωνιστή».

11 Φλεβάρη: Διπλωματική ένταση προκύπτει από την ανακοίνωση της σύλληψης του κινεζικής καταγωγής πανεπιστημιακού, με έδρα τις ΗΠΑ, Γκάο Ζαν, με την κατηγορία της έκθεσης «σε κίνδυνο της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

6 Μάρτη: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι προτίθενται να προχωρήσουν στην πώληση εξελιγμένων οπλικών συστημάτων, που είναι εφοδιασμένα και με τα «Aegis», γεγονός που σημαίνει ότι η Ταϊβάν θα μπορούσε να συμμετέχει και σε ένα σχέδιο «Αντιπυραυλικής Ασπίδας». Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν στην πώληση.

7 Μάρτη: Η Κίνα, μετά από την έρευνα που πραγματοποίησε, απορρίπτει τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι βοηθούν την κυβέρνηση του Ιράκ να ανοικοδομήσει τις Ενοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, κινεζικές εταιρίες προμηθεύουν υψηλή τεχνολογία και τεχνογνωσία στο Ιράκ -όπως τις οπτικές ίνες- κατά παραβίαση των κυρώσεων που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ. Την ίδια μέρα, κατά την παρουσίαση του ετήσιου προϋπολογισμού ανακοινώνουν μια γιγαντιαία αύξηση κατά 17% των κονδυλίων για τις στρατιωτικές δαπάνες. Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι θα παρακολουθούν στενά και θα δράσουν μόνο αν κρίνουν ότι βλάπτονται τα «συμφέροντά τους».

19 Μάρτη: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν την εγκατάλειψη της «πολιτικής των 3 ΟΧΙ». Η κίνηση αυτή αντανακλά επίσης την ισχυρή υποστήριξη του ελεγχόμενου από τους ρεπουμπλικανούς Κογκρέσου προς την Ταϊβάν.

22 Μάρτη: Κατά τη συνάντηση του Κινέζου αντιπροέδρου Κιαν Κιτσέν με τον πρόεδρο Μπους στην Ουάσινγκτον, ο Κιτσέν δηλώνει ότι η πιθανή πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων στην Ταϊβάν θα δυναμιτίσει τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Μπους δηλώνει ότι ποτέ δεν επρόκειτο να προχωρήσει στη λήψη μέτρων και αποφάσεων που θα προκαλούσαν κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας.

30 Μάρτη: Ενας δεύτερος κινεζικής καταγωγής Αμερικανός πανεπιστημιακός, ο Λι Σαομίν, συλλαμβάνεται κατά τη μετάβασή του στην Κίνα. Στις 4/4 θα του αποδοθούν κατηγορίες για κατασκοπία.

1 Απρίλη: Με τη σύγκρουση ενός κινεζικού μαχητικού με αμερικανικό κατασκοπευτικό και την ακόλουθη προσγείωσή του στη νήσο Χαϊνάν, ξεκινά το σοβαρότερο επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ