Παρασκευή 6 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ασφυκτικές πιέσεις του Δικαστηρίου της Χάγης

Από εκδήλωση διαμαρτυρίας οπαδών του Μιλόσεβιτς

Associated Press

Από εκδήλωση διαμαρτυρίας οπαδών του Μιλόσεβιτς
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Η ένταση των πιέσεων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) της Χάγης έναντι του Βελιγραδίου φαίνεται πως έφτασε χτες σε σημείο κορύφωσης. Ο απεσταλμένος του δικαστηρίου, Χανς Χόλθουι, επέδωσε το ένταλμα σύλληψης και το επίσημο κείμενο παραπομπής του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο δικαστήριο της Χάγης, ενώ εκπρόσωπος του ΔΠΔ δήλωνε αργότερα πως επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ενέργεια, για να διευκρινιστεί η «ακαθόριστη» στάση των γιουγκοσλαβικών αρχών και για να επιτευχθεί η παραπομπή Μιλόσεβιτς «δίχως περαιτέρω καθυστέρηση»... Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε χτες την έντονη αντίδραση του Σέρβου υπουργού Δικαιοσύνης, Βλάνταν Μπάτιτς, ο οποίος σε επιστολή του επέκρινε τη μεροληψία του ΔΠΔ επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων πως το ΔΠΔ θα έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και σε άλλους ηγέτες και αξιωματούχους που έπαιξαν ρόλο στους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβίας... «γιατί εγκλήματα διαπράχτηκαν από όλους».

«Το δικαστήριο πρέπει να δείξει πως δεν ασκεί δικαιοσύνη επιλεκτικά», υπογραμμίζει ο Μπάτιτς στην επιστολή - απάντηση στο δικαστήριο της Χάγης, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός πως «τυγχάνει να είναι μόνον Σέρβοι ηγέτες», όσοι έχουν δεχτεί κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου για τη σύρραξη στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Οσον δε αφορά στην υπόθεση παραπομπής του Μιλόσεβιτς στη Χάγη, ο Σέρβος υπουργός έδωσε μία σιβυλλική απάντηση:«Εάν η έρευνα αποδείξει πως οι ενέργειες του Μιλόσεβιτς συνιστούν στοιχεία εγκλημάτων πολέμου... ίσως διευρύνουμε το κατηγορητήριο και τον δικάσουμε εδώ και γι' αυτά». Τέλος, αναφερόμενος στην επίδοση του εντάλματος σύλληψης από τον απεσταλμένο του ΔΠΔ, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας δήλωσε πως αν και επρόκειτο για «μία συμβολική χειρονομία άμεσης επαφής με τις γιουγκοσλαβικές αρχές... εντούτοις χρειαζόμαστε χρόνο... Η παράδοση του Μιλόσεβιτς στη Χάγη δεν είναι ρήση της... Βίβλου. Εχουμε ήδη κάνει πολλά πράγματα για να αποδείξουμε τη συνεργασία μας»...

Το ΔΠΔ στριμώγνει...

Ο Χανς Χόλθουι, που είναι ο επικεφαλής της ομάδας αξιωματούχων του ΔΠΔ, μετά την επίσκεψή του στο γραφείο του Μπάτιτς, αναφέρθηκε ξερά, λέγοντας πως ήταν «μία καλή συνάντηση» και δήλωσε:«Θέλω να βεβαιωθώ πως η παραπομπή και το ένταλμα σύλληψης θα επιδοθούν στον κ. Μιλόσεβιτς»... Ο Χανς Χόλθουι, πρόκειται να έχει σήμερα συναντήσεις και με τον υπουργό Δικαιοσύνης της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Μομτσίλο Γκρούμπατς και με τον υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας, Ντούσαν Μιχαήλοβιτς.

Πάντως, χτες στη Χάγη, ο εκπρόσωπος του ΔΠΔ Τζιμ Λάντεϊλ, δήλωνε με αυστηρό ύφος:«Ο Μιλόσεβιτς είναι τώρα στη φυλακή. Είναι υπό τον έλεγχό τους, επομένως είναι υποχρεωμένοι να επιδώσουν το ένταλμα σύλληψης σ' αυτόν δίχως περαιτέρω καθυστέρηση»...

Επιπλέον, ο σύμβουλος του ΔΠΔ, Ζαν Ζακ Ζόρις, απαντώντας σε ερώτηση της σερβικής υπηρεσίας του ΒΒC για την ένταση των πιέσεων που ασκούνται τις τελευταίες μέρες σε βάρος του Βελιγραδίου δήλωσε:«Το διεθνές δικαστήριο παίρνει ασαφή μηνύματα από τις αρχές του Βελιγραδίου και θέλει από τις τελευταίες να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους». Ο Ζόρις «υπενθύμισε» μάλιστα πως η Κάρλα ντελ Πόντε (γενική εισαγγελέας του ΔΠΔ) εδώ και καιρό καθιστά σαφές πως «ο Μιλόσεβιτς θα πρέπει πρώτα να δικαστεί στη Χάγη και έπειτα στο Βελιγράδι»... Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση, ο Ζόρις απέρριψε πως η ενδεχόμενη παράδοση του Μιλόσεβιτς στο δικαστήριο της Χάγης θα προκαλούσε στη χώρα κατάσταση αστάθειας, παραπέμποντας «στην παντελή έλλειψη αντιδράσεων με τη σύλληψή του, όπερ αποδεικνύει πως το επιχείρημα ότι η Γιουγκοσλαβία χρειάζεται περισσότερο χρόνο χάνει την αξιοπιστία του»...

Δεν αποκλείουν την έκδοση Μιλόσεβιτς

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράδοσης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη ο πρεσβευτής της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στη Γερμανία, Μίλοβαν Μποζίνοβιτς.

Ο Μποζίνοβιτς απαντώντας σε ερώτηση για την έκδοση ή μη του Μιλόσεβιτς στη Χάγη είπε: «Η παραπομπή του πρώην Προέδρου Μιλόσεβιτς στη Χάγη είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι και προαποφασισμένη». Επιπλέον, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το γιουγκοσλαβικό υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά τη συνεργασία Βελιγραδίου - Χάγης, λέγοντας ότι μ' αυτό «θα δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης της συνεργασίας της Γιουγκοσλαβίας με το ΔΠΔ ως τεκμήριο συνεργασιμότητας που επιδεικνύεται από την πλευρά του Βελιγραδίου χωρίς προκαταλήψεις και ταμπού». Και ο Γγιουγκοσλάβος πρέσβης στο Βερολίνο κατέληξε λέγοντας:«Παρά το ότι η κυβέρνησή μας είχε ορισμένες επιφυλάξεις για το έργο του Δικαστηρίου της Χάγης, η σχετική νομοθετική ρύθμιση και η σύναψη μιας σχετικής συνεργασίας επίκεινται»...

Αιχμές για απαγόρευση της «Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς»

Το ενδεχόμενο απαγόρευσης του πρώην κυβερνητικού κόμματος της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς υπαινίχθηκε χτες, εμμέσως πλην σαφώς, ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Πληροφοριών, Σλόμπονταν Ορλιτς.

Ο Ορλιτς δήλωσε στην εφημερίδα Γκλας Ζάβοστι, πως οι αρχές σκέφτονται ένα τέτοιο ενδεχόμενο επικαλούμενος τον «βαρύ» οπλισμό και τα πυρομαχικά που βρέθηκαν στην έπαυλη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αλλά και το στοιχείο πως τα περισσότερα μέλη της προσωπικής φρουράς του πρώην Προέδρου ήταν στελέχη της «Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς»!

Σύμφωνα και με το σερβικό ραδιόφωνο Β-92 ο Ορλιτς φέρεται να δήλωσε πως ενέργειες, όπως η προσπάθεια αντίστασης στη σύλληψη του πρώην Προέδρου και η ποσότητα οπλισμού που βρέθηκαν δείχνουν πως η Γιουγκοσλαβική Αριστερά δεν ήταν ποτέ πολιτικό κόμμα αλλά ομάδα συμφερόντων «που απειλεί να μετασχηματιστεί σε τρομοκρατική οργάνωση»... «Ολοι ξέρουμε τι μέτρα παίρνει ο κόσμος έναντι τέτοιων ομάδων», είπε ο Ορλιτς, απομακρύνοντας -προς το παρόν- την απαγόρευση και του σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, λέγοντας πως αυτό «πολύ ικανά διαχώρισε τη θέση του απ' όσα έγιναν τις τελευταίες δύο μέρες»...

Ο Γιοβάνοβιτς στο «πόδι» του Μιλόσεβιτς

Τον Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, στενό συνεργάτη του, πρώην υπουργό και ανώτερο στέλεχος του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, επέλεξε χτες ο Μιλόσεβιτς να ηγηθεί της παράταξης όσο διάστημα ο ίδιος θα τελεί υπό κράτηση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου των Σοσιαλιστών, Μπράνκο Ρούζιτς, η απόφαση ελήφθη, γιατί ορισμένες διαδικασίες έγιναν περίπλοκες μετά τη σύλληψη του προέδρου του κόμματος. Ο Ρούζιτς, τέλος, διευκρίνισε πως ο Μιλόσεβιτς παραδόθηκε με τη θέλησή του και όχι υπό την πίεση της αστυνομίας λέγοντας:«Ο πρόεδρός μας πήρε μία σοφή απόφαση, να πάρει μέρος στη διαδικασία έρευνας, αν και ήταν ενήμερος για το είδος των συνθηκών που θα έχει υπό κράτηση».

Μετά την προχτεσινοβραδινή συγκέντρωση δεκάδων υποστηριχτών του Μιλόσεβιτς έξω από τις κεντρικές φυλακές Βελιγραδίου, ο εκπρόσωπος του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ανακοίνωσε πως έχει προγραμματιστεί άλλη μία κινητοποίηση διαμαρτυρίας αύριο (Σάββατο).

Τέλος χτες, απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά της 32χρονης θυγατέρας του Μιλόσεβιτς, Μαρίγια, για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία και κατά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μπράνισλαβ Ιβκοβιτς για κατάχρηση κρατικών κεφαλαίων προς όφελος της παράταξής του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ