Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επικίνδυνα παιχνίδια με την υγεία του λαού

Αποτέλεσμα της ασύδοτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας και Φαρμάκου είναι τα περιστατικά που αποκαλύφτηκαν από τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. και του ΣΔΟΕ. Δύο γιατροί, ιδιοκτήτες ιδιωτικής κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μία γραμματέας της συγκεκριμένης κλινικής και δύο ιδιοκτήτες φαρμακευτικών εταιρειών βρίσκονται μεταξύ των 11 ατόμων που συνελήφθησαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ρόδο για την παράνομη εισαγωγή και διακίνηση φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Οπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., η εγκληματική οργάνωση στην οποία φέρονται να συμμετείχαν οι συλληφθέντες αλλά και δύο ακόμα άτομα που αναζητούνται, εισήγαγαν και διακινούσαν με παράνομο τρόπο τα φαρμακευτικά σκευάσματα για να τα διαθέσουν σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα. Παράλληλα, εξήγαγαν φάρμακα υψηλής ζήτησης και τιμής σε χώρες του εξωτερικού. Ειδικότερα, είχαν εισαγάγει φάρμακα από την Τουρκία και τα πούλησαν σε ιδιωτικές κλινικές χωρίς να καταβληθούν οι φόροι και χωρίς να έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ, ενώ είχαν εξαγάγει φάρμακα από φαρμακεία χωρίς τιμολόγια στη Βουλγαρία.

Οι έρευνες της Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ έγιναν σε φαρμακεία, φαρμακαποθήκες και ιδιωτικά ιατρικά κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής απ' όπου και συνελήφθησαν συνολικά τα 11 άτομα ηλικίας από 37 έως 60 ετών. Σε έρευνες που έγιναν προχτές το πρωί σε ιδιωτική κλινική βρέθηκαν 340 σκευάσματα φαρμάκων και το ποσό των 50.000 ευρώ, ενώ κατασχέθηκαν ποσότητες φαρμακευτικών σκευασμάτων, η αξία των οποίων ξεπερνά τις 136.000 ευρώ.

Εκ των υστέρων κλήθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) από το υπουργείο Υγείας για την κατάσχεση των φαρμάκων, ορισμένα εκ των οποίων είναι πρωτότυπα και έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα. Ορισμένα από αυτά τα φάρμακα είναι σε έλλειψη από την ελληνική αγορά και έχει απαγορευθεί η εξαγωγή τους. Ο ΕΟΦ ζήτησε ήδη να ελέγξει αρμοδίως από σήμερα τα κατασχεθέντα φάρμακα προκειμένου να διαπιστώσει εάν εγείρονται θέματα νομιμότητας ως προς την προέλευσή τους και ασφάλειας ως προς την ποιότητά τους.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την «εγκληματική αμέλεια της πολιτείας την τελευταία δεκαετία», ενώ σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναφέρει ότι τα φάρμακα για την εξωσωματική γονιμοποίηση διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, υποστηρίζοντας ότι ο ασφαλέστερος τρόπος διάθεσης των φαρμάκων είναι τα φαρμακεία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org