Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταγγελίες για ένταση της ρατσιστικής βίας

Την κλιμάκωση της έντασης της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα κατήγγειλε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, στην οποία αναφέρθηκε ότι ήδη υπάρχουν 3 νεκροί μετανάστες. Από την καταγραφή των περιστατικών του 2012 αναδεικνύεται η συνεχώς κλιμακούμενη βιαιότητα των επιθέσεων. Στα 25 από τα 154 περιστατικά ρατσιστικής βίας που καταγράφηκαν ενεπλάκησαν ένστολοι.

Συγκεκριμένα, σε 91 περιπτώσεις τα θύματα των επιθέσεων εκτιμούν ότι οι δράστες δρουν σε οργανωμένες ομάδες, με μηχανές ή πεζοί, πολλές φορές με τη συνοδεία μεγαλόσωμων σκυλιών. Είναι ντυμένοι με μαύρα ρούχα και ενίοτε με στρατιωτικά παντελόνια, φορώντας κράνη ή έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Σημειώνεται δε ότι σε 8 περιπτώσεις θύματα ή μάρτυρες των επιθέσεων αναγνώρισαν άτομα που συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή είτε γιατί φορούσαν διακριτικά της, είτε τα πρόσωπά τους συνδέονται με δημόσιες εκδηλώσεις της οργάνωσης.

Αλλο χαρακτηριστικό είναι η κλιμακούμενη βιαιότητα των επιθέσεων και σε πολλά περιστατικά καταγγέλλεται η χρήση κλομπ, ροπάλων, σιδηρολοστών, σπρέι, αλυσίδων, σιδηρογροθιών, μαχαιριών, σπασμένων μπουκαλιών και πτυσσόμενων κλομπ, ενώ έχει καταγραφεί η πανομοιότυπη χρήση σκύλων στις περιοχές του Αγ. Παντελεήμονα και της πλατείας Αττικής.

Σε 25 περιστατικά ένστολοι έχουν καταφύγει σε έκνομες ενέργειες και πρακτικές άσκησης βίας σε βάρος αλλοδαπών. Τα εφτά από αυτά τα συμβάντα εκτυλίχθηκαν σε χώρους κράτησης και συγκεκριμένα στα αστυνομικά τμήματα: Ηγουμενίτσας, Αγ. Παντελεήμονα, Χειμωνίου Ορεστιάδας, Βραχατίου και στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.

Οσον αφορά στις καταγγελίες περιστατικών ρατσιστικής βίας τα θύματα αντιμετωπίζονται σε αρκετές περιπτώσεις με αδιαφορία, απροθυμία ή και άρνηση ανταπόκρισης από τις αστυνομικές αρχές. Μάλιστα, σχεδόν πάντα επιδεικνύουν προτεραιότητα στον έλεγχο της νόμιμης διαμονής του καταγγέλλοντος και απέχουν από την υποχρέωση να διερευνήσουν το συμβάν που τους καταγγέλλεται. Αντιμετωπίζουν τους καταγγέλλοντες, αντί ως πιθανά θύματα μιας εγκληματικής πράξης, σαν παράνομους.

Καταγγέλλει ξυλοδαρμό στη ΓΑΔΑ

Τον ξυλοδαρμό της στην ΓΑΔΑ γιατί δεν δέχτηκε να την ξεγυμνώσουν οι αστυνομικοί για να της κάνουν σωματικό έλεγχο, κατήγγειλαν η Fadik Adiyaman από την Τουρκία και οι συνήγοροί της σε χτεσινή συνέντευξη. Υποβλήθηκε μήνυση και ζητήθηκε η εξέτασή της από ιατροδικαστή. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την καταγγελία κατά την προσέλευσή της στο ΑΤ Εξαρχείων, όπου έδινε το «παρών» (επί 2 μήνες περίπου) μετά από περιοριστικούς όρους που είχε διατάξει ο αρμόδιος εισαγγελέας, συνελήφθη και μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ. Η F. Adiyaman είναι θύμα βασανιστηρίων στην Τουρκία με σοβαρά προβλήματα υγείας και κατηγορείται για πολιτικούς λόγους στη χώρα της. Εχει υποβάλει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα, η εξέταση του οποίου εκκρεμεί. Να σημειωθεί ότι τελικά αφέθηκε προσωρινά ελεύθερη.

Παράλληλα, στη συνέντευξη καταγγέλθηκε η ενεργοποίηση ενταλμάτων κατά πέντε Τούρκων που ήταν πολιτικοί κρατούμενοι στην Τουρκία και ζουν στη χώρα μας επί 20 χρόνια.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org