Κυριακή 28 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μίκης Θεοδωράκης επί... δύο

Γιώτα Νέγκα
Γιώτα Νέγκα
Ακολουθώντας το κατανυκτικό πνεύμα των ημερών, το Μέγαρο και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών προτείνουν μια μοναδική πασχαλινή συναυλία με το «Requiem (Ακολουθία εις κεκοιμημένους)» του Μίκη Θεοδωράκη (αφιερωμένο στους νεκρούς της σφαγής των Καλαβρύτων) για σολίστ, μεικτή και παιδική χορωδία και ορχήστρα. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του αφιερώματος στη συμφωνική μουσική του Θεοδωράκη και θα φιλοξενηθεί τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απρίλη (ώρα έναρξης 20.30) στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής.

Πριν από την έναρξη της συναυλίας, στις 19.45, θα πραγματοποιηθεί εισαγωγική ομιλία του πιανίστα και συνθέτη Χρίστου Παπαγεωργίου για τους κατόχους εισιτηρίων. Τα σολιστικά μέρη του έργου θα αποδώσουν η υψίφωνος Μαρίνα Βουλογιάννη, η μεσόφωνος Αλεξάνδρα Παπατζιάκου, ο τενόρος Βαγγέλης Χατζησίμος και ο βαθύφωνος Χριστόφορος Σταμπόγλης. Συμμετέχουν η Χορωδία της ΕΡΤ που δίδαξε η Νεκταρία Παλέτσου και η Παιδική Χορωδία «Rosarte» (διδασκαλία: Ρόζη Μαστροσάββα). Τους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, τους χορωδούς και τους μονωδούς θα καθοδηγήσει από το πόντιουμ ο αρχιμουσικός Μύρων Μιχαηλίδης.

Αφιερωμένο στους νεκρούς της σφαγής των Καλαβρύτων

Περίπου 40 χρόνια χωρίζουν την πρώτη απόπειρα σύνθεσης θρησκευτικής μουσικής («Κασσιανή», 1942) του Μίκη Θεοδωράκη από το «Requiem» (1984), το οποίο είναι αφιερωμένο στους νεκρούς της σφαγής των Καλαβρύτων (13 Δεκέμβρη του 1943). Το έργο, που φέρει παρενθετικά τον τίτλο «Ακολουθία εις κεκοιμημένους», για σολίστ, μεικτή χορωδία, παιδική χορωδία και ορχήστρα, αποτελεί ένα μουσικό «φόρο τιμής στη μνήμη των εθνομαρτύρων της νεότερης ιστορίας μας», όπως αναφέρει ο συνθέτης σε επεξηγηματικό σημείωμά του για την ανατύπωση της παρτιτούρας του «Requiem» από τις Εκδόσεις «Ρωμανός», το 1987. Και συμπληρώνει: «Το δέος του «απαίδευτου» Ελληνα που με διακατείχε όταν για πρώτη φορά στη ζωή μου άκουγα, έφηβος ων, συγχορδίες μέσα στην εκκλησία, είχε σβήσει ύστερα από 40 και πλέον έτη μουσικού βίου. [...] Το αποτέλεσμα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως εκπλήρωση ενός εφηβικού πόθου, μιας νεανικής φιλοδοξίας. [...] Η βασική διαφορά του "Requiem" από τα προηγούμενα εκκλησιαστικά έργα μου έγκειται τόσο στην ίδια την υφή του "μέλους", όσο και στην εναρμόνισή του. Από 'κεί και πέρα μεγάλη σημασία έχει η χρήση των φωνών της χορωδίας, καθώς και η σχέση ανάμεσα στα τρία βασικά μουσικά υλικά, δηλαδή τους σολίστ, τη μεικτή και την παιδική χορωδία».

Μ. Θεοδωράκης με τον Γ. Ρίτσο
Μ. Θεοδωράκης με τον Γ. Ρίτσο
Οσο για το κείμενο της «Ακολουθίας εις κεκοιμημένους», το οποίο ανήκει εν πολλοίς στον συριακής καταγωγής βυζαντινό μελουργό Ιωάννη μοναχό τον Δαμασκηνό, ο Μίκης Θεοδωράκης επισημαίνει ότι είναι «ένα από τα υψηλότερα ανθρώπινα, πνευματικά, φιλοσοφικά και ποιητικά επιτεύγματα του ελληνικού λυρικού λόγου. Μας βοηθά να ανακαλύψουμε τις ορθές [...] μας διαστάσεις μέσα στην παγκόσμια τάξη των πραγμάτων. Μας καλεί σε μια μεθυστική κατάδυση στο βάθος του εαυτού μας για να ανακαλύψουμε το «φως που καίει», την ουσία και την πεμπτουσία της ανθρώπινης ύπαρξής μας. Να ενωθούμε με το μυστήριο του θανάτου, σαν τη μόνη εγγύηση και οδό, ότι έτσι ανακαλύπτουμε την ουσία της ζωής». Το έργο ακολουθεί τη δομή της εκκλησιαστικής ακολουθίας και περιλαμβάνει τα μέρη: «Εν τω ναώ», «Στάσις Α'», «Στάσις Β'», «Στάσις Γ'», «Δόξα - Τριαδικόν» και «Νεκρώσιμα Ιδιόμελα του Ιωάννου του Δαμασκηνού».

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: 12 - 22 - 32 - 45 ευρώ (Διακεκριμένη Ζώνη). Ειδικές τιμές: 7 ευρώ (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 9 ευρώ (65+, πολύτεκνοι). Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210.7282.333 και στην ιστοσελίδα «www.megaron.gr».

Μια μουσική παράσταση...

Η ζωή και το έργο του κορυφαίου Ελληνα δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη, στο Θέατρο BADMINTON, από 10 Μάη. Σενάριο - Σκηνοθεσία Θέμης Μουμουλίδης. Σκηνικό Γιώργος Πάτσας. Κοστούμια Παναγιώτα Κοκκορού. Χορογραφίες Αποστολία Παπαδαμάκη. Ενορχηστρώσεις Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Παίζουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Φιλαρέτη Κομνηνού, Αρης Λεμπεσόπουλος, Ελισάβετ Μουτάφη, Χρήστος Πλαΐνης κ.ά. Τραγουδούν: Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα, Κώστας Θωμαΐδης κ.ά.

Ενα συγκλονιστικό ταξίδι στο χρόνο της νεότερης Ελλάδας... Η Ελλάδα «ταξιδεύει» από το 1922 μέχρι τις μέρες μας, μέσα από τη ζωή, τις μουσικές και τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Η ζωή του αποκαλυπτική και παρούσα, συνοδεύει και συνοδεύεται από τα σημαντικότερα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα του αιώνα που πέρασε. Μικρασιατική καταστροφή, δικτατορία του Μεταξά, Κατοχή, Δεκεμβριανά, Εμφύλιος, Εξορίες, «άνοιξη της δεκαετίας του '60», δικτατορία, Μεταπολίτευση...

Χριστόφορος Σταμπόγλης
Χριστόφορος Σταμπόγλης
Σκηνές που συγκλονίζουν, μνήμες και μουσικές που συνεπαίρνουν, περνούν από τα «πέτρινα χρόνια», στην «άνοιξη της δεκαετίας του '60» και στη Μεταπολίτευση... Η συνύπαρξη ποίησης και μουσικής... Η αποθέωση του τραγουδιού η μαγεία της μελοποιημένης ποίησης... Η συνάντηση του Μίκη Θεοδωράκη με τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του σύγχρονου πολιτισμού. Χατζιδάκις, Ελύτης, Ρίτσος, Σεφέρης, Αναγνωστάκης, Γκάτσος, Λειβαδίτης, Κατσαρός, Χιώτης, Κατράκης και δεκάδες άλλοι...

Ο συνθέτης δημιουργεί μια νέα πολιτιστική πρόταση, όχι μόνο καταγράφοντας τη σκληρή ελληνική πραγματικότητα, αλλά προτείνοντας διαρκώς, μέσα από το έργο και τους αγώνες του, νέες ιδέες και εκδοχές... Δημιουργεί μια νέα αντίληψη περί λαϊκότητας της τέχνης... Από τη γενέτειρά του Χίο, μέχρι την απογείωση στην παγκόσμια αναγνώριση και καταξίωση, ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε μια ζωή μυθική και περιπετειώδη... Φύση ανυπότακτη, άρρηκτα δεμένη με την έμπνευση και τη δημιουργία, ο Θεοδωράκης παραμένει ένα σπάνιο φαινόμενο δημιουργού που το έργο του φτάνει στο μέλλον κάθε εποχής.

Περισσότερα από 50 τραγούδια - σταθμοί του Μίκη Θεοδωράκη, συνδέονται με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας, σε μια παράσταση όπου συνυπάρχουν το θέατρο, ο χορός, η μουσική, ο κινηματογράφος... Από τους «Λιποτάκτες», στον «Επιτάφιο», από το «Αξιον εστί» μέχρι τη «Ρωμιοσύνη» και το «Canto General», o Θεοδωράκης δημιουργεί και καθορίζει την ανανέωση του ελληνικού τραγουδιού... Τα τραγούδια του γίνονται επιθυμία, κτήμα και ανάγκη ενός ολόκληρου λαού.

Από τη Μακρόνησο στις πόλεις που έζησε...


Τον Ιούνη θα δοθεί μια παράσταση στη Μακρόνησο, τόπο εξορίας του συνθέτη και χιλιάδων Eλλήνων... Στη συνέχεια, το καλοκαίρι του 2013, θα μεταφερθεί στις πόλεις που έζησε ο μεγάλος Ελληνας δημιουργός: Χίος, Μυτιλήνη, Γιάννενα, Πρέβεζα, Σύρο, Αργοστόλι, Πύργο, Τρίπολη, Χανιά... Την περίοδο 2013-2014, η παράσταση θα ταξιδεύσει, σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε μια μεγάλη διεθνή περιοδεία.


Σ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ