Κινητοποίηση στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, σήμερα στις 9 το πρωί, και στη συνέχεια στη συνεδρίαση της Συγκλήτου διοργανώνουν το Συντονιστικό Μεταπτυχιακών και υποψήφιων διδακτόρων ΑΠΘ - ΠΑΜΑΚ, το ΜΑΣ και το ΠΑΜΕ, αντιδρώντας στην επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά που δρομολογεί η Πρυτανεία του ΑΠΘ.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες εκπρόσωποι του Συντονιστικού, του ΜΑΣ και του ΠΑΜΕ, κατήγγειλαν ότι η επιβολή των διδάκτρων εντάσσεται στην ανταποδοτική λογική που προωθείται συνολικά στο πανεπιστήμιο, η οποία έχει πτυχές που αφορούν και στις εργασιακές σχέσεις. Αποτελεί έναν επιπλέον ταξικό φραγμό στη μόρφωση των παιδιών των εργαζομένων την ώρα που οι φοιτητές ήδη βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και αναλώσιμα και χιλιάδες πετιούνται εκτός σπουδών αφού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος.
Οπως ανέφεραν, συνολικά στο ΑΠΘ λειτουργούν 69 μεταπτυχιακά προγράμματα με περίπου 7.500 ενεργούς φοιτητές. Από αυτά μόλις τα 6 (κυρίως διατμηματικά ή σε συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια) λειτουργούν με δίδακτρα. Θύμισαν ότι υπάρχει απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ από το 2008 για δωρεάν λειτουργία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Συγκλήτου, όπου θα συζητηθεί το θέμα, ήδη σε αρκετά τμήματα, όπως Φυσικό, Γεωλογικό και Οικονομικό Νομικής, έχει παρθεί απόφαση για επιβολή διδάκτρων. Η απόφαση των τμημάτων υποτίθεται πως είναι προσωρινή και μόνο δυνητική μέχρι η Σύγκλητος να συνέλθει και να αποφανθεί οριστικά και συνολικά, οπότε και τα τμήματα θα επανέλθουν για να συγκεκριμενοποιήσουν το ύψος (!) των διδάκτρων. Επί της ουσίας, σκοπεύουν να εμφανίσουν τα δίδακτρα ως «αίτημα» των τμημάτων που δεν μπορεί παρά να ικανοποιηθεί από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ. Ως βασικό επιχείρημα προβάλλεται πως «χρήματα δεν υπάρχουν», αλλά και πως η ύπαρξη διδάκτρων (ως πόρων του μεταπτυχιακού) θα αναβαθμίσει την ποιότητα των μεταπτυχιακών σπουδών.
Η επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά αποτελεί μέρος μιας συνολικής συζήτησης ενός πακέτου μέτρων αναδιάρθρωσης των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με ίδρυση νέων, κατάργηση άλλων, αναδιαμόρφωση προγραμμάτων σπουδών και μαθημάτων. Επιχειρείται δηλαδή, εκτός από το χαράτσωμα, παρέμβαση και στο περιεχόμενο των σπουδών, κατά το νόμο - πλαίσιο που ανοίγει το δρόμο προβλέποντας συνολικά «ευέλικτα» προγράμματα σπουδών, στο όνομα της περιβόητης «ανταγωνιστικότητας».
Τέλος, κάλεσαν τους φοιτητές να παλέψουν και να απαιτήσουν: Κατάργηση κάθε μορφής διδάκτρων σε οποιοδήποτε επίπεδο. Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όσους σπουδάζουν μακριά από τις οικογένειές τους. Επίδομα για όσους φοιτητές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις των σπουδών. Να μην εγκαταλείψει κανένας φοιτητής τις σπουδές του για οικονομικούς λόγους. Αμεση οικονομική ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας και της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων. Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση των σπουδών στο αντικείμενο και στο τμήμα που εισήχθησαν. Να αυξηθεί άμεσα η χρηματοδότηση των ΑΕΙ για την αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών λειτουργίας τους.