Τρίτη 23 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Ερχεται το πρώτο «κούρεμα» στα αποθεματικά των Ταμείων

Κατά 27,5% κουρεύονται οι καταθέσεις τους σε Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή, με τους ασφαλισμένους να βαφτίζονται «επενδυτές»!

Σε συμφωνία για «κούρεμα» κατά 27,5% (σε πρώτη φάση) των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων και των Ταμείων Πρόνοιας στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή, κατέληξαν χτες η κυπριακή κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα. Πολλά από τα Ταμεία που υπόκεινται σε «κούρεμα», είχαν εξαιρεθεί στα αρχικά διατάγματα που εκδόθηκαν για τις δύο μεγάλες τράπεζες. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, στόχος είναι ο περιορισμός των απωλειών των ανασφάλιστων καταθετών των δύο τραπεζών και ο εξορθολογισμός της διαδικασίας διαμόρφωσης του ισολογισμού της Τράπεζας Κύπρου και της «κακής» Λαϊκής.

Η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να πείσει τους ασφαλισμένους ότι πρέπει να είναι και ευχαριστημένοι, διαρρέοντας ότι παρ' όλο που τα ταμεία είναι επενδυτικά, οι επενδυτές (!) σε αυτά τα ταμεία, θα χάσουν μόνο το 27,5% των καταθέσεων τους! Επίσης, θα εξαιρείται μόνο το 72,5% αντί το 100% των υποχρεώσεων των δύο τραπεζών προς εγχώριους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και φορείς που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον έφορο εταιρειών. Το ίδιο θα ισχύει και για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, που είχαν αρχικά εξαιρεθεί πλήρως. Θα «κουρευτεί» επίσης το 27,5% των καταθέσεων σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που είναι εγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, από τα όποια «κουρέματα» θα πρέπει να εξαιρεθούν οι πρώτες 100.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, παρέμβαση υπέρ ενός νέου διχοτομικού σχεδίου τύπου Ανάν έκανε χτες ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, με συνέντευξη στην εφημερίδα «Χουριέτ», ζητώντας ταυτόχρονα την παραπομπή των ελληνοτουρκικών «διαφορών» στο δικαστήριο της Χάγης.

«Το κυπριακό μπορεί να λυθεί ευκολότερα από το κουρδικό», ισχυρίζεται ο πρώην πρωθυπουργός και προσθέτει ότι «ο Ερντογάν είναι ένας ισχυρός και έμπειρος πρωθυπουργός που μπορεί να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις. Γι' αυτό, λέω, ότι θα πρέπει να ελπίζουμε ότι ο Ερντογάν θα μπορέσει να λύσει και το Κυπριακό. Πιστέψτε με, ο Ερντογάν μπορεί να λύσει το Κυπριακό με πολύ λιγότερη προσπάθεια από αυτήν που καταβάλλει για το Κουρδικό».

«Η Κύπρος ήταν πάντα το υπογάστριο της Τουρκίας. Αυτό το συζήτησα πολλές φορές και με τον Οζάλ και αποδεχόταν ότι η Κύπρος είναι μία αδυναμία της Τουρκίας και ήθελε να βρεθεί λύση», είπε στην ίδια συνέντευξη και πρόσθεσε ότι «τώρα πλέον, η Τουρκία μπορεί να παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο, για τη λύση. Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό, αλλά η Τουρκία έχει τη δύναμη».

Για τον Ν. Αναστασιάδη λέει ότι «είναι ένας λογικός πολιτικός», που παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα «μπορεί να γίνει ένας εποικοδομητικός διαπραγματευτής». Για τις εκκρεμότητες στα Ελληνοτουρκικά, αποκαλύπτει ότι «οι δύο χώρες συμφώνησαν, πριν από κάποιο διάστημα, να μεταβούν στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, για την επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας».

Τέλος, επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, ο οποίος συναντήθηκε χτες με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ