Τρίτη 23 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΡΕΧΤ
Επιτυχημένη αυλαία
  • Η ροκ όπερα «Γενιές σημαδεμένες» έκλεισε τις εκδηλώσεις
  • Το Σάββατο στις 10.00 το πρωί στην αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος ξεκινάει το Επιστημονικό Συνέδριο για τον Μπ. Μπρεχτ

Κατάμεστη η αίθουσα συνεδρίων
Κατάμεστη η αίθουσα συνεδρίων
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η ροκ παράσταση «Γενιές σημαδεμένες», με την οποία ολοκληρώθηκε ο Β' Κύκλος των πολιτιστικών εκδηλώσεων για τον κορυφαίο μαρξιστή διανοητή, δραματουργό, ποιητή και σκηνοθέτη Μπέρτολτ Μπρεχτ στο πλαίσιο του 3ου Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 27 και 28 Απρίλη, με τίτλο «Μπέρτολτ Μπρεχτ: Για τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθούν» (με ελεύθερη είσοδο). Την αίθουσα συνεδρίων στον Περισσό γέμισαν ασφυκτικά άνθρωποι όλων των ηλικιών και απόλαυσαν μια καταπληκτική παράσταση που ανέδειξε τον απλό αλλά τόσο σπουδαίο λόγο του κομμουνιστή διανοητή.

Η παράσταση ήταν ένα θεματικό έργο με τη μορφή της μοντέρνας όπερας, με πρόζες, διάφορα δρώμενα και τραγούδια μπαλάντες, με ροκ ηλεκτρονικά και χιπ-χοπ στοιχεία, που ενορχήστρωσε εκπληκτικά και εκτέλεσε επί σκηνής η «KollektivA», που συνταίριαξε το σκληρό στίχο με το σκληρό ήχο. Τη μουσική έγραψε ο συνθέτης Τάσος Γκρους.

Την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ ο Αλέξανδρος Βαλσαμής, που υπογράμμισε ότι η ανατρεπτική γραφή του Μπρεχτ, που αποδίδεται εξίσου με ανατρεπτική μουσική γλώσσα, είναι ένα έργο διαχρονικό που πρέπει και μπορεί να γίνει κτήμα των εργαζομένων.

Ερμηνευτές και παιδιά στο φινάλε
Ερμηνευτές και παιδιά στο φινάλε
Τα 3 μέρη της παράστασης ήταν:

  • 1ο: Η κοσμογονία. Η δημιουργία του συστήματος εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Περιείχε το ορχηστρικό Κοσμογονία, τον Υμνο στο Θεό, το ερώτημα αν υπάρχει Θεός, την Παγκόσμια Τάξη, το Βίο του Γαλιλαίου, την Παιδοκτόνο Μαρία Φαράρ, το τραγούδι για την ανεργία, το κείμενο για τη γεννήτρα της υπεραξίας, την καπιταλιστική εκμετάλλευση, το ομώνυμο τραγούδι «Γενιές σημαδεμένες».
  • 2ο: Ο πόλεμος. «Ο πόλεμος γεννιέται από την ειρήνη τους σαν το παιδί από τη μητέρα». Χαρακτηριστικό το απόσπασμα από το κείμενο «Πέντε δυσκολίες να γράψει κανείς την αλήθεια»: «Αυτοί που είναι ενάντια στο φασισμό χωρίς να είναι ενάντια στον καπιταλισμό, αυτοί που θρηνούν για τη βαρβαρότητα που προέρχεται από τη βαρβαρότητα, μοιάζουν μ' εκείνους που θέλουν να έχουν μερίδιο από το μοσχάρι, είναι όμως ενάντια στη σφαγή του. Θέλουν να φάνε το κρέας, αλλά να μη δουν το αίμα. Είναι όμως ικανοποιημένοι αν ο χασάπης πλύνει τα χέρια του πριν τους το παραδώσει».
  • 3ο: Η αμφισβήτηση του παλιού, η γέννηση του νέου: Η συνειδητοποίηση της ανάγκης απαλλαγής της ανθρώπινης κοινωνίας από το σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση και την καταπίεση του ανθρώπου. Στο μέρος αυτό της παράστασης ξεχωριστή θέση είχε το «Εγκώμιο στη Μάθηση» και το τραγούδι που την έκλεισε το «Μουσικό Υστερόγραφο» με τους στίχους: «Χρειάζονται πολλά τον κόσμο για να αλλάξεις, οργή και επιμονή, γνώση και αγανάκτηση, γρήγορη αντίληψη, βαθύς στοχασμός ...» τραγούδι που επαναλήφθηκε μετά από απαίτηση του κοινού. Στο τέλος όλοι οι συντελεστές καταχειροκροτούμενοι ανέβηκαν στη σκηνή με τα παιδιά της χορωδίας του Ελληνικού Ωδείου (παράρτημα Πειραιά) υπό τη διεύθυνση της Ανθής Γουρουντή, να έχουν τον πρώτο λόγο.

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους. Τη σκηνοθετική επιμέλεια είχε ο Γιώργος Αντωνακάκης, μάγεψαν με τις ερμηνείες τους οι Θανάσης Χουλιαράς, Καλλιόπη Βέττα, Μαρία Παπαγιαννάκη - Κόμη και ο Τάσος Γκρους, παίζοντας με την κιθάρα του. Επαιξαν οι μουσικοί: Φάνης Μαργαρώνης (κιθάρες, φωνή), Γιώργος Θεοφάνους (κιθάρες, πλήκτρα, theremin), Μάκης Κρέτσης (κρουστά, samples, φωνή), Δημήτρης Γιαννούχος (τύμπανα), Γιώργος Παύλου (μπάσο), Γιώργος Καλτσούνης (τρομπέτα), Νίκος Σαρρής (τρομπέτα). ΚΙΝΗΣΗ: Βαγγελιώ Κυριαζίδου, ΒΙΝΤΕΟ: Αγγελος Σιδέρης.

Διάβασαν και απήγγειλαν από τη θεατρική ομάδα «Αλέκα Παΐζη» και τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ οι: Ελεάννα Γρηγορίου, Λένια Μαργαρώνη, Δώρα Χάγιου, Στελίνα Χαιρέτη, Ζωή Χερούλη.

Χόρεψαν οι: Γωγώ Παπαλάμπρου, Νικολέττα Γκριμέκη.

Για όσους δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την παράσταση, μπορούν να τη δουν όλη στο πόρταλ του ΚΚΕ «www.902.gr» στην υποενότητα «Πολιτισμός».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ