Τρίτη 23 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκδήλωση για τον Μ. Χαριτάτο

Eurokinissi

Συγκίνηση, αναμνήσεις διανθισμένες, ενίοτε, με χιούμορ και προβληματισμό για το μέλλον του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ), είχε η εκδήλωση μνήμης για τον ιδρυτή του, Μάνο Χαριτάτο, που πραγματοποιήθηκε (19/4) στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138) από το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας (στο οποίο ανήκει πλέον το ΕΛΙΑ).

Για τον καλλιεργημένο αυτόν διασώστη της λογοτεχνικής και ιστορικής συλλογικής μνήμης του λαού μας, τον λόγιο χωρίς προκαταλήψεις και τον, μέχρι το τέλος, ανήσυχο και εξελισσόμενο διανοούμενο από τον οποίο απουσίαζε κάθε ακαδημαϊσμός, μίλησαν ο αδερφικός του φίλος και συνιδρυτής του ΕΛΙΑ, Δημήτρης Πόρτολος και οι: Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Χριστίνα Βάρδα, Πόπη Πολέμη, Αλεξάνδρα Χαριτάτου. Την εκδήλωση άνοιξε ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβοριάς, ενώ προβλήθηκε και αφιερωμένο στον Μάνο Χαριτάτο επεισόδιο της εκπομπής «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ.

Από όλους τους ομιλητές αναδείχθηκαν οι αρετές ενός ανθρώπου που ποτέ δεν αρνιόταν τη βοήθειά του σε όποιον τη ζητούσε και είχε καταστήσει το ΕΛΙΑ χώρο ανοικτό και ελεύθερο για τους ερευνητές και τους απλούς πολίτες, μια θάλασσα γνώσης για όποιον ήθελε να κολυμπήσει στα νερά της, χωρίς όρους και προαπαιτούμενα. Ο Δ. Πόρτολος, εμφανώς συγκινημένος, μοιράστηκε στιγμές από την κοινή πορεία του, τη φιλία και συνεργασία με τον Μ. Χαριτάτο, με «σταθμούς» την ίδρυση του ΕΛΙΑ (1964), τα εγκαίνια της έδρας του (1990), αλλά και την ενσωμάτωσή του στο ΜΙΕΤ, την οποία ο ομιλητής χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» για τον Μ. Χαριτάτο, αφού ήταν σαν να «έδινες για υιοθεσία το παιδί που μεγάλωσες».

Η πολύτιμη - και σπάνια - ιδιότητα του Μ. Χαριτάτου να μοιράζεται τους ιστορικούς και λογοτεχνικούς θησαυρούς με την επιστημονική κοινότητα αναδεικνύεται, ακόμη περισσότερο, από το γεγονός ότι το ΕΛΙΑ διαθέτει τα 2/5 της βιβλιογραφημένης εκδοτικής παραγωγής, ξεπερνώντας τη βιβλιοθήκη της Βουλής και τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εφυγε» ο Μάνος Χαριτάτος(2012-12-29 00:00:00.0)
Το «αύριο» του ΕΛΙΑ(2007-06-27 00:00:00.0)
Παραβρέθηκαν στα εγκαίνια(2007-06-13 00:00:00.0)
Πανελλαδική έκθεση ερασιτεχνών γελοιογράφων(2003-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ