Προς τιμήν του 19ου Συνεδρίου, τυπώθηκε και μοιράστηκε στους αντιπροσώπους και στους προσκεκλημένους μια μπροσούρα με μοναδικά ντοκουμέντα από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ
Το εξώφυλλο της μπροσούρας |
Σημειώνεται στο εισαγωγικό της μπροσούρας: «Το ΚΚΕ απ' την ίδρυσή του μέχρι σήμερα πέρασε από περιόδους νομιμότητας, ημιπαρανομίας, βαθιάς παρανομίας. Αντιμετώπισε πολύμορφους αντιπάλους, απ' την ωμή κρατική βία έως την οπορτουνιστική πίεση για προσαρμογή και συμβιβασμό με την αστική τάξη. Απ' τις ίδιες Συμπληγάδες πέρασαν τα χιλιάδες μέλη και στελέχη του, οι πρωτοπόροι εργάτες, οι νεολαίοι, οι φτωχοί βιοπαλαιστές, οι γυναίκες καθώς και πρωτοπόροι διανοούμενοι, που ρίχτηκαν στην πάλη ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.
Η άντληση πείρας και διδαγμάτων από τα παραδείγματα της ανυποχώρητης αντιμετώπισης των δυσκολιών, στις σκληρές συνθήκες της ταξικής πάλης, είναι όρος για συνεχή πάλη μέχρι τη νίκη. Εύκολος δρόμος δεν υπάρχει. Κάτω από την ίδια σημαία, συνεχίζουμε, εμπνεόμαστε. Θα νικήσουμε».
Ξεφυλλίζοντας την μπροσούρα, ο αναγνώστης «ταξιδεύει» στους αγώνες των εργατών του Λαυρίου, στα τέλη της δεκαετίας του '20, όπως αποτυπώθηκαν στο «Ριζοσπάστη». Ακολουθούν τα πρωτοσέλιδα της εργοστασιακής εφημερίδας «Εργάτης Λιπασμάτων» (25/3/1930), όργανο του κομμουνιστικού πυρήνα των λιπασμάτων, αλλά και το πρωτοσέλιδο του πρώτου φύλλου του «Κόκκινου Μηχανουργού», της χειρόγραφης εφημερίδας των κομμουνιστών μηχανουργών του Βόλου, από τον Ιούλη του 1930.
Εφημερίδες, τρικάκια και σπάνιες εκδόσεις από το Αρχείο του ΚΚΕ |
Μια ακόμα ενότητα της μπροσούρας είναι αφιερωμένη στις ηρωίδες μαχήτριες του ΔΣΕ, με αποσπάσματα από χειρόγραφα που γράφτηκαν στο καμίνι της μάχης, μια στο Γράμμο, μια στο Παπούλη, μια στη Νάουσα. Ακολουθούν μοναδικά ντοκουμέντα από τις φυλακές, τις εξορίες και τα εκτελεστικά αποσπάσματα, απ' τη δράση του ΚΚΕ σε συνθήκες απαγορεύσεων και σκληρών διώξεων από το αστικό κράτος. Ανάμεσά τους, παράνομα φύλλα του «Ριζοσπάστη» από το 1947 έως το 1956, χειρόγραφες εφημερίδες πολιτικών εξόριστων, οι πρώτες κομματικές εκδόσεις το 1921 και προπαγανδιστικό υλικό των Οργανώσεων από την περίοδο της δικτατορίας.
Φύλλα του «Ριζοσπάστη» από το 1929 |
Κείμενα γραμμένα από ηρωίδες του ΔΣΕ |
Απόσπασμα από τον παράνομο «Ριζοσπάστη» του 1952 και παράνομη μπροσούρα την περίοδο της δικτατορίας |
Η τελευταία σελίδα της έκδοσης |