Κυριακή 14 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
19o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάτω απ' την ίδια σημαία συνεχίζουμε, προχωράμε και θα νικήσουμε!

Προς τιμήν του 19ου Συνεδρίου, τυπώθηκε και μοιράστηκε στους αντιπροσώπους και στους προσκεκλημένους μια μπροσούρα με μοναδικά ντοκουμέντα από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ

Το εξώφυλλο της μπροσούρας
Το εξώφυλλο της μπροσούρας
«ΚΚΕ - Κάτω απ' την ίδια σημαία συνεχίζουμε, προχωράμε και θα νικήσουμε»! Σε βαθύ κόκκινο φόντο ο τίτλος κι ακριβώς από κάτω το σφυροδρέπανο που «λούζεται» από το φως ενός αστεριού. Είναι το εξώφυλλο της αφιερωμένης στο 19ο Συνέδριο μπροσούρας, με υλικό από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ, που μοιράστηκε στους συνέδρους και τους προσκεκλημένους, την πρώτη μέρα των εργασιών. Το περιεχόμενο μοναδικό και ανεκτίμητο. Οπως η παλικαριά και το αίμα των χιλιάδων ηρώων που έδωσε το ΚΚΕ στους λαϊκούς αγώνες, χωρίς να λείψει ούτε στιγμή από το προσκήνιο της Ιστορίας που γράφουν οι λαοί.

Σημειώνεται στο εισαγωγικό της μπροσούρας: «Το ΚΚΕ απ' την ίδρυσή του μέχρι σήμερα πέρασε από περιόδους νομιμότητας, ημιπαρανομίας, βαθιάς παρανομίας. Αντιμετώπισε πολύμορφους αντιπάλους, απ' την ωμή κρατική βία έως την οπορτουνιστική πίεση για προσαρμογή και συμβιβασμό με την αστική τάξη. Απ' τις ίδιες Συμπληγάδες πέρασαν τα χιλιάδες μέλη και στελέχη του, οι πρωτοπόροι εργάτες, οι νεολαίοι, οι φτωχοί βιοπαλαιστές, οι γυναίκες καθώς και πρωτοπόροι διανοούμενοι, που ρίχτηκαν στην πάλη ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

Η άντληση πείρας και διδαγμάτων από τα παραδείγματα της ανυποχώρητης αντιμετώπισης των δυσκολιών, στις σκληρές συνθήκες της ταξικής πάλης, είναι όρος για συνεχή πάλη μέχρι τη νίκη. Εύκολος δρόμος δεν υπάρχει. Κάτω από την ίδια σημαία, συνεχίζουμε, εμπνεόμαστε. Θα νικήσουμε».

Ξεφυλλίζοντας την μπροσούρα, ο αναγνώστης «ταξιδεύει» στους αγώνες των εργατών του Λαυρίου, στα τέλη της δεκαετίας του '20, όπως αποτυπώθηκαν στο «Ριζοσπάστη». Ακολουθούν τα πρωτοσέλιδα της εργοστασιακής εφημερίδας «Εργάτης Λιπασμάτων» (25/3/1930), όργανο του κομμουνιστικού πυρήνα των λιπασμάτων, αλλά και το πρωτοσέλιδο του πρώτου φύλλου του «Κόκκινου Μηχανουργού», της χειρόγραφης εφημερίδας των κομμουνιστών μηχανουργών του Βόλου, από τον Ιούλη του 1930.

Εφημερίδες, τρικάκια και σπάνιες εκδόσεις από το Αρχείο του ΚΚΕ
Εφημερίδες, τρικάκια και σπάνιες εκδόσεις από το Αρχείο του ΚΚΕ
Στις επόμενες σελίδες δεσπόζει ξανά ο «Ριζοσπάστης», με ρεπορτάζ από τη δράση των κομμουνιστών φαντάρων, όπως και έντυπες εκδόσεις των κομμουνιστικών πυρήνων στο Πολεμικό Ναυτικό.

Μια ακόμα ενότητα της μπροσούρας είναι αφιερωμένη στις ηρωίδες μαχήτριες του ΔΣΕ, με αποσπάσματα από χειρόγραφα που γράφτηκαν στο καμίνι της μάχης, μια στο Γράμμο, μια στο Παπούλη, μια στη Νάουσα. Ακολουθούν μοναδικά ντοκουμέντα από τις φυλακές, τις εξορίες και τα εκτελεστικά αποσπάσματα, απ' τη δράση του ΚΚΕ σε συνθήκες απαγορεύσεων και σκληρών διώξεων από το αστικό κράτος. Ανάμεσά τους, παράνομα φύλλα του «Ριζοσπάστη» από το 1947 έως το 1956, χειρόγραφες εφημερίδες πολιτικών εξόριστων, οι πρώτες κομματικές εκδόσεις το 1921 και προπαγανδιστικό υλικό των Οργανώσεων από την περίοδο της δικτατορίας.


Φύλλα του «Ριζοσπάστη» από το 1929
Φύλλα του «Ριζοσπάστη» από το 1929

Κείμενα γραμμένα από ηρωίδες του ΔΣΕ
Κείμενα γραμμένα από ηρωίδες του ΔΣΕ

Απόσπασμα από τον παράνομο «Ριζοσπάστη» του 1952 και παράνομη μπροσούρα την περίοδο της δικτατορίας
Απόσπασμα από τον παράνομο «Ριζοσπάστη» του 1952 και παράνομη μπροσούρα την περίοδο της δικτατορίας

Η τελευταία σελίδα της έκδοσης
Η τελευταία σελίδα της έκδοσης
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Κυριακή η εκδήλωση για τον Νίκο Μπελογιάννη(2022-04-14 00:00:00.0)
Διδάσκει η δράση των κομμουνιστών στο εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας(2016-12-02 00:00:00.0)
Χιλιάδες ντοκουμέντα στη διάθεση των επισκεπτών(2016-08-28 00:00:00.0)
Λεύκωμα με εφημερίδες από φυλακές και εξορίες(2015-10-04 00:00:00.0)
Εκθεση εντύπων στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης»(2015-03-05 00:00:00.0)
Στην καινούρια εξόρμηση για τις καινούριες νίκες(2005-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ