Τετάρτη 10 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ICOMOS
Συνειδητή πράξη η υποβάθμιση του πολιτισμού

Μια «εγκληματική αποδόμηση του πολιτισμού» συντελείται στην Ελλάδα σύμφωνα με το ελληνικό τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών) σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του διεθνούς ICOMOS, με την οποία ζητά τη συμπαράσταση του φορέα.

Η επιστολή εστιάζει στη συρρίκνωση των κρατικών πολιτιστικών δομών μέσω του σχεδίου οργανογράμματος της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού (πρώην ΥΠΠΟ) και στη μείωση του προσωπικού. Σήμερα στην Ελλάδα συντελείται μια εγκληματική αποδόμηση του Πολιτισμού, η οποία εκφράζεται, μεταξύ άλλων, μέσα από τη συρρίκνωση των οργανωτικών του μονάδων και τη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού. Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι το σχέδιο «περιλαμβάνει δραματική μείωση των οργανωτικών δομών και μονάδων της σε ποσοστό πάνω από 50%» και υπογραμμίζει ότι αν ψηφιστεί «θα σημαίνει στην πράξη ουσιαστική αδυναμία της ελληνικής Πολιτείας να αντεπεξέλθει στο τεράστιο έργο της προστασίας, ανάδειξης και προβολής της πολιτιστικής της κληρονομιάς, αδυναμία που ενισχύεται από το γεωγραφικό κατακερματισμό της χώρας και την τρέχουσα οικονομική κρίση».

Θυμίζει ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία διαχειρίζεται σήμερα πάνω από 4.000 κηρυγμένους χερσαίους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και ζώνες προστασίας, ενώ η συνολική καλυπτόμενη επιφάνειά τους φτάνει τα 9.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή το 8-10% της συνολικής χερσαίας επιφάνειας της ελληνικής επικράτειας. Επίσης, διαχειρίζεται πάνω από 12.000 αρχαία αρχιτεκτονικά μνημεία (χερσαία και ενάλια) και πάνω από 8.000 νεότερα αρχιτεκτονικά μνημεία, ιστορικούς τόπους και περιοχές προστασίας τους.

Προσθέτει ότι η συρρίκνωση των υπηρεσιών του Πολιτισμού «δεν αποτελεί προϊόν αβλεψίας, αστοχίας ή προχειρότητας πολιτικών και τεχνοκρατών. Η υποβάθμιση του Πολιτισμού είναι πράξη απολύτως συνειδητή κι εκφράζεται μέσα από επάλληλες και συμπληρωματικές διαδικασίες. Η μείωση του ανθρώπινου δυναμικού ξεκίνησε το 2011 με την υποχρεωτική συνταξιοδότηση του εμπειρότερου και κατά τεκμήριο καλύτερα καταρτισμένου προσωπικού της και συνεχίζεται σήμερα με τη λεγόμενη "διαθεσιμότητα" και τις απολύσεις που θα προκύψουν από συγχωνεύσεις και καταργήσεις Υπηρεσιών».

Το ελληνικό τμήμα του ICOMOS ζητά από τον φορέα να ενημερώσει και την «ΟΥΝΕΣΚΟ» και να βοηθήσουν «ώστε να μην ευοδωθούν τα παραπάνω καταστροφικά σχέδια».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ