Τρίτη 9 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
«Βλέπει» ύφεση πάνω από 4,6%

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα υποφέρουν, ενώ το ΙΟΒΕ ανιχνεύει... βελτιώσεις

Την ανάσχεση της μικρής βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, όπως αυτή αποτυπώθηκε τους πρώτους 2-2,5 μήνες του έτους, διαπιστώνει στην έκθεσή του για το πρώτο τρίμηνο του 2013 το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), επικαλούμενο κυρίως τις εξελίξεις των τελευταίων βδομάδων στην Κύπρο.

Το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί ξεπερνώντας μάλιστα την παλαιότερη δική του πρόβλεψη για 4,6% αν και σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει, θα είναι ηπιότερη από αυτή του 2012. Εκτιμά επίσης ότι θα αυξηθεί η ανεργία, ως αποτέλεσμα των δημοσιονομικών περικοπών σε συντάξεις, μισθούς και τη συνακόλουθη μείωση της κατανάλωσης με τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλεί. Διαπιστώνει, ακόμη, επιβράδυνση του πληθωρισμού με σταθερότητα στις τιμές, ως αποτέλεσμα της εξασθένισης της εγχώριας ζήτησης.

Αναφορικά με το πρώτο τρίμηνο του 2013, επισημαίνει συνοπτικά ότι «οι επιχειρηματικές προσδοκίες στην Ελλάδα βελτιώνονται το εξεταζόμενο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο στη Βιομηχανία, στο Λιανικό Εμπόριο και στις Υπηρεσίες και επιδεινώνονται στις Κατασκευές. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη επίσης ανήλθε κατά μέσο όρο το υπό εξέταση διάστημα, μετά την ανάκαμψη του σχετικού δείκτη στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, την οποία διαδέχθηκε η σχετικά σταθερή πορεία του μέχρι και τον Μάρτιο».

Πίσω από αυτές τις διατυπώσεις βρίσκεται ο διαχωρισμός «θετικών» και «αρνητικών» επιδράσεων. Στην πρώτη κατηγορία τοποθετεί τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, την αύξηση της τιμής των μετοχών, την άνοδο της τιμής των κρατικών ομολόγων, την επιστροφή καταθέσεων. Στα αρνητικά διαπιστώνει τη συνέχιση της ύφεσης, την πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, την ανεργία, την αύξηση της φοροδιαφυγής και την ένταση γύρω από επενδύσεις.

Στο διά ταύτα, το ΙΟΒΕ θεωρεί «άμεσα και σαφή δείγματα σοβαρής αντιμετώπισης» της υφιστάμενης κατάστασης τα εξής: «Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων βάσει του χρονοδιαγράμματος που τέθηκε στην επικαιροποίηση του δεύτερου μνημονίου. Πρωτίστως (σ.σ. υλοποίηση) των προαπαιτούμενων για τη συνέχιση εκταμίευσης των δόσεων του δεύτερου δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Προσδιορισμός του τρόπου αναδιάρθρωσης της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ