Σάββατο 6 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραβεύτηκε η Ζωή Βαλάση

Ο Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου απένειμε το βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα» στην Ζωή Βαλάση, για το σύνολο του έργου της.

Η ευαίσθητη συγγραφέας έχει γράψει δεκάδες παραμύθια για μικρά και μεγάλα παιδιά, διηγήματα, έργα για θέατρο και κουκλοθέατρο, ποιήματα, συλλογές αρχαίων μύθων, λαϊκών παραδόσεων και λαϊκών παιχνιδιών, μελέτες για την παιδική λογοτεχνία και για θέματα λαογραφίας, άρθρα στον Τύπο και έργα για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Επί 13 χρόνια είχε στήλη κριτικής παιδικού βιβλίου στο «Ριζοσπάστη» (1975 - 1988) και συνεργάστηκε και με άλλες εφημερίδες και περιοδικά. Εχει εκπροσωπήσει το ελληνικό παιδικό βιβλίο σε διεθνή συνέδρια. Διατέλεσε μέλος επιτροπών ελληνικών και διεθνών κέντρων μελέτης για την παιδική λογοτεχνία. Καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οργάνωσε το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολεία και βιβλιοθήκες, σε συνεργασία με τον σύντροφό της Διονύση Βαλάση (καθηγητή στα ΤΕΙ Αθήνας, εικονογράφο και επιμελητή εκδόσεων).

Εργα της έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορήσει στα γαλλικά, γερμανικά, ιαπωνικά και ρωσικά. Εχει βραβευθεί από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (1982) και τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (2001).

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από τον πλούτο που έχει προσφέρει στην παιδική λογοτεχνία με την πένα της ως τώρα: Το καλικαντζαράκι των Χριστουγέννων, Τα δώρα του αγέρα, Η αλφαβήτα των λουλουδιών, Ο βασιλιάς και τ' αηδόνι, Παπαρούνα κόκκινη, Τα μαγικά μολύβια, Ο γενναίος Γιάννης Τηγάνης, Επανάσταση ονείρων και τόσα άλλα.

Δραστήρια και στην κοινωνική και πολιτική δράση εκλέχτηκε δύο φορές με τους συνδυασμούς που υποστήριξε στο Δήμο της Αθήνας το ΚΚΕ, τις περιόδους (1999 - 2002 και 2007 - 2010).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ