Σάββατο 6 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Σύγχρονη Εποχή»: Αναστάσης Γκίκας «Από την πείρα των οικοδόμων στην Ελλάδα». (Πρωτότυπη μελέτη του δρ. της Νεότερης Ιστορίας, με θέμα τους μακρόχρονους αγώνες του πρωτοπόρου οικοδομικού κινήματος. Μελέτη που εκπονήθηκε μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδος και προλογίζεται από τον πρόεδρό της, Γιάννη Πάσουλα, ο οποίος τη χαρακτηρίζει «πολύτιμο εργαλείο» για τους νέους και κάθε αγωνιστή του εργατικού και λαϊκού κινήματος, προκειμένου να «αντλήσουν» πείρα, παραδειγματισμό και δύναμη από την ανιδιοτελή και ακούραστη δράση χιλιάδων εργατών και στελεχών, που πάλεψαν σε συνθήκες έντονης φτώχειας, κρατικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας, με καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων, εξορίες, φυλακίσεις και εκτελέσεις. Η εικονογραφημένη με φωτογραφίες μελέτη - 567 σελίδες - ξεκινά από τον 9ο αιώνα και τελειώνει με το οικοδομικό κίνημα στη δεκαετία του 1970 και κλείνει με παραρτήματα για τα συνέδρια, «πηγές» και βιβλιογραφία). Νίκος Κατηφόρης «Οταν σκάβαμε τον ουρανό». (Μυθιστόρημα του δικηγόρου, πολυγραφότατου πεζογράφου από τα χρόνια του μεσοπολέμου, δραματουργού, χρονικογράφου του «Ριζοσπάστη», με θέμα την αφύπνιση και αγωνιστική εξέγερση του εκμεταλλευομένου ανθρώπου).

- Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης: «Μάρκος Ζαβιτσιάνος "Εργα και Κείμενα"». (Καλαίσθητο, κυρίως συγκινητικό βιβλιαράκι - τιμή στον γεννημένο το 1884 στην Κωνσταντινούπολη, Κερκυραίο εικαστικό και λόγιο Μάρκο Ζαβιτσιάνο, - πέθανε το 1923 - εικονογράφο βιβλίων σπουδαίων λογοτεχνών της εποχής του, όπως οι Πολυλάς, Θεοτόκης, Καλοσγούρος, Μαβίλης, και άλλων πολιτιστικών εκδόσεων. Το βιβλίο - ανθολογία εικαστικών έργων του Ζαβιτσιάνου προλογίζει ο διευθυντής του ΜΙΣΤ, βραβευμένος ποιητής και μεταφραστής Διονύσης Καψάλης, αποτίοντας φόρο τιμής και στον αλησμόνητο διασώστη σπουδαίων ξεχασμένων Ελλήνων λογοτεχνών Φίλιππο Βλάχο, ο οποίος με το φτωχό εκδοτικό οίκο του, «Κείμενα», επανέφερε στο «φως» πολύτιμα δημιουργήματα του παρελθόντος).

- «Νεφέλη»: Ρίντιγκερ Σάπερ. «Η οδύσσεια του πλαστογράφου Κωνσταντίνου Συμωνίδη (Η περιπετειώδης ιστορία του Ελληνα που ξεγέλασε την Ευρώπη και παράλληλα εφηύρε την αρχαιότητα». (Μετάφραση Νατάσα Σεχίδου. Η συναρπαστική ιστορία του πειρατή Κωνσταντίνου Συμωνίδη, που εξόριστος στον Αθω, στις αρχές του 19ου αιώνα, εξαιτίας μιας δηλητηρίασης μαθαίνει την τέχνη της επεξεργασίας παλαιών χειρογράφων. Στη συνέχεια, ταξιδεύοντας σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη, Παρίσι, Λειψία και Λονδίνο, προσφέρει ως «αυθεντικά» πλαστογραφημένα «πολύτιμα» χειρόγραφα έργα σε συλλέκτες, ξυπνώντας το διεθνές γνωστικό ενδιαφέρον). Γκλεν Γκουλντ «Σκέψεις για τη μουσική». (Επιλογή κειμένων, μετάφραση, σημειώσεις Στέφανος Θεοδωρίδης. Κείμενα του διάσημου συνθέτη, μουσικοκριτικού, αρχιμουσικού, ραδιοτηλεοπτικού μουσικού παραγωγού για τη μουσική, κορυφαίους συνθέτες, έργα τους, σημειολογικούς ερμηνευτές, όρους και έννοιες της μουσικής και γενικά της Τέχνης). Νικόλας Σεβαστάκης - Γιάννης Σταυράκης «Λαϊκισμός, αντιλαϊκισμός και κρίση». (Κείμενα για την εννοιολογική ταυτότητα «λαϊκισμός» και τις ποικίλες χρήσεις της).

- Α.Α. Λιβάνη: Κέλλυ Καραγκούνη «Ερμηνεύοντας το θεατρικό λόγο του O' Neill». (Ενδιαφέρουσα μελέτη - ανάλυση των επιρροών, της θεματολογίας, της ψυχαναλυτικής δύναμης στο πλάσιμο των χαρακτήρων, της αισθητικής και των έργων του «θεμελιωτή» και «πατριάρχη» του αμερικανικού θεάτρου στις αρχές του 20ού αιώνα, Ευγένιου Ο' Νηλ. Η μελέτη κλείνει με επίλογο και πλούσια βιβλιογραφία).

- Μουσείο Μπενάκη και εκδόσεις «Μίνωας»: «Η Σμύρνη (Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης. 1900-1922)». (Λεύκωμα με τις φωτογραφίες της ομώνυμης έκθεσης που παρουσίασε το Μουσείο Μπενάκη, βασισμένο στην ομώνυμη ταινία. Ερευνα, επιλογή, οργάνωση φωτογραφικού υλικού Μαρία Ηλιού. Κείμενα - λεζάντες Μαρία Ηλιού - Αλέξανδρος Κιτροέφ).

- «Οδός Πανός»: Βαγγέλης Γεωργάκης «Λυκόφως». (Δεκατρείς ψυχογραφικές ιστορίες, για τον άνθρωπο στη σημερινή οικονομική και ηθική κρίση).

- «Ιωλκός»: Μιχαήλ - Αλέξανδρος Μαλαχίας «Το πικραμύγδαλο» (μυθιστόρημα). Μαριλένα Ραπανάκη «Ελπίδα χαμογέλα» (νουβέλα).

- «Πνευματική ζωή» (τριμηνιαίο περιοδικό λογοτεχνίας, τεύχος 207, με ενδιαφέρουσα ύλη).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ