«Τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, είναι δύσκολα», είπε χτες ο Γ. Στουρνάρας, επισείοντας τον μπαμπούλα των επόμενων δόσεων
Η μονιμοποίηση του χαρατσιού στα ακίνητα, που αποφασίστηκε την Τετάρτη στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης, ήταν μόνο η αρχή, καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα ο λαός θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέα καταιγίδα μέτρων, στο όνομα της εκταμίευσης των επόμενων δόσεων, ύψους 8,8 δισ. ευρώ. Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ο οποίος συναντήθηκε χτες με το κλιμάκιο της τρόικας. Μιλώντας αργότερα σε εκδήλωση δήλωσε:
«Η διαπραγμάτευση για να πάρουμε τις επόμενες δόσεις παραμένει πολύ δύσκολη. Μόλις ολοκληρώσαμε μια διαπραγμάτευση με την τρόικα και σας πληροφορώ ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, είναι δύσκολα». Λίγες ώρες πριν και εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, ανέφερε ότι «δεν θα κλείσει τίποτα αν δεν κλείσουν όλα μαζί», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η συγκυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει λύση - πακέτο σε όλα τα «εκκρεμή» θέματα, άρα και στην εκταμίευση των δόσεων.
Τα «εκκρεμή» θέματα, όπως διαρρέει το κυβερνητικό επιτελείο, είναι:
Η τρόικα ισχυρίζεται ότι η νέα τράπεζα που θα προκύψει, με ενεργητικό 170 δισ. ευρώ, λίγο δηλαδή μικρότερο από το ΑΕΠ της χώρας, εγκυμονεί κινδύνους, καθώς σε περίπτωση που σημειωθούν προβλήματα, δύσκολα θα είναι διαχειρίσιμα. Πέραν τούτου αρνούνται κάθε σκέψη για παράταση της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απρίλη.
Από την πλευρά της η διοίκηση της Εθνικής έχει ζητήσει παράταση, με το επιχείρημα ότι «τρέχει» αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα συγχώνευσης με τη Γιούρομπανκ, ενώ έντονα ψιθυρίζεται ότι δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει το 10% των ιδιωτικών κεφαλαίων (1,5 δισ. ευρώ) στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, κάτι που αν συμβεί θα οδηγήσει στο να καταλήξει η τράπεζα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Στη δε περίπτωση του ΟΠΑΠ, υπάρχει σκεπτικισμός στους υποψήφιους αγοραστές, μετά την πρόσφατη ανανέωση της σύμβασης του Οργανισμού με την «Ιντραλότ», η οποία δημιουργεί τετελεσμένα για τη λειτουργία του τα επόμενα χρόνια. Σε περίπτωση που δεν εισπραχθούν τα ποσά αυτά, ενεργοποιείται αυτόματα η ρήτρα λήψης νέων μέτρων, τόσο στη φορολογία, όσο και στις δαπάνες.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι συζητήσεις διεξάγονταν στη σκιά των νέων δυσμενέστερων στοιχείων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς προβλέπεται ότι το 2013 θα σημειωθεί μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ από το 4,2% που προέβλεπαν αρχικά, ενώ η κρίση θα συνεχιστεί και το 2014, έναντι αρχικής εκτίμησης για οριακή ανάπτυξη.