Παρασκευή 5 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Οι εξελίξεις με τη «λίστα Λαγκάρντ»

Φραστικές επιθέσεις, ύβρεις, χυδαία υπονοούμενα και προσωπικοί χαρακτηρισμοί συνθέτουν την εικόνα της προανακριτικής επιτροπής για τη «λίστα Λαγκάρντ», με ευθύνη των εκπροσώπων των κομμάτων της αστικής διαχείρισης. Οι αντιπαραθέσεις τους γίνονται μακριά και ενάντια στην ουσία, όπως από την πρώτη ώρα προειδοποίησε το ΚΚΕ, καλώντας το λαό να κρατάει μικρό καλάθι ως προς τα αποτελέσματα που μπορεί να δώσει η διερεύνηση υπαρκτών σκανδάλων από το αστικό κοινοβούλιο. Η τακτική τους υπηρετεί την επιλογή να μετατραπεί η διερεύνηση της υπόθεσης σε αρένα φτηνού θεάματος και ο λαός σε απαθή θεατή μιας ανούσιας «κοκορομαχίας».

Στόχος τους ήταν και παραμένει να μείνουν στο περιθώριο τα πραγματικά αίτια που γεννούν και αναπαράγουν υποθέσεις όπως αυτή της «λίστας Λαγκάρντ». Να μη θιγούν οι δομές του καπιταλιστικού συστήματος, οι ευρωενωσιακές συμφωνίες (Μάαστριχτ, στρατηγική της Λισαβόνας) και οι φιλομονοπωλιακοί νόμοι, που εξασφαλίζουν την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και είναι η μήτρα για την εκκόλαψη φαινομένων όπως η «λίστα Λαγκάρντ». Η τακτική τους είναι ίδια απ' όταν ήρθε στην επιφάνεια η συγκεκριμένη υπόθεση. Τη δυσωδία από τη σαπίλα που ανάδινε η «λίστα», επιχείρησαν να την προσωποποιήσουν. Να την παρουσιάσουν σαν μια «ποινικού τύπου» υπόθεση κάποιων επίορκων πολιτικών, να την αποσυνδέσουν από την πολιτική που όλοι τους συνυπηρετούν και ταυτόχρονα να τη μετατρέψουν σε εργαλείο για αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος.

Αυτό επιχειρούν και σήμερα, μεταφέροντας την κούφια αντιπαράθεση μέσα στην επιτροπή της Βουλής, την «κορωνίδα» - όπως την αποκαλούν - της αστικής δημοκρατίας. Επιδίδονται σε προσωπικές επιθέσεις, διεκδικώντας ο καθένας για λογαριασμό του τον τίτλο του ικανότερου να διευθύνει την κάθαρση του σάπιου συστήματος, το οποίο υπηρετούν με την πολιτική τους. Οι διαξιφισμοί και οι αλληλοκατηγορίες θέλουν να κουκουλώσουν ότι προασπίζονται, ο καθένας από τη σκοπιά του και με άλλο μείγμα διαχείρισης, το αστικό πολιτικό σύστημα, τον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής. Τους νόμους της αγοράς, που δίνουν τη δυνατότητα στους κεφαλαιοκράτες, αφού πρώτα συσσωρεύσουν πλούτο από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, στη συνέχεια να τον διακινούν νόμιμα και λιγότερο νόμιμα σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο.

Αυτά τα «ιερά και τα όσια» του συστήματος δεν τα αμφισβητεί κανένα από τα κόμματα που πρωταγωνιστούν στις αντιπαραθέσεις μέσα κι έξω από την επιτροπή για τη «λίστα Λαγκάρντ», λειτουργώντας ταυτόχρονα σαν κράχτες για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, προκειμένου να επενδυθούν στην Ελλάδα. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει τη δημοσιοποίηση των ονομάτων που περιέχονται στη «λίστα Λαγκάρντ» και τη διενέργεια ελέγχου με όλους τους τρόπους. Κάλεσε το λαό να απαιτήσει την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών σε όλους όσοι εμπλέκονται, αλλά ταυτόχρονα να συνειδητοποιήσει ότι η υπόθεση της λίστας δεν είναι παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Να τη συνδέσει με την πολιτική και το σύστημα που σε καθημερινή βάση συντρίβουν τη ζωή του, για να αυγατίζουν τα κέρδη μιας χούφτας πλουτοκρατών. Οι εξελίξεις με τη «λίστα Λαγκάρντ» δίνουν μια καλή αφορμή για να βγάλει ο λαός συμπεράσματα.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ