Σάββατο 30 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΚΕ
Να γίνει υπόθεση όλου του λαού η πάλη για νερό δημόσιο αγαθό

Παρέμβαση σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ

Την ανάγκη ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ να γίνει υπόθεση όλου του λαού και των φορέων του με ξεκάθαρο πλαίσιο πάλης την εναντίωση σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου ώστε να αντιμετωπίζεται το νερό σαν κοινωνικό αγαθό και την ύπαρξη μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά την έρευνα, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της χώρας, παρουσίασε ο Γιάννης Δελής, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, ενάντια στην παράδοση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της εταιρείας στους ιδιώτες.

Ο Γ. Δελής ξεκαθάρισε ότι η επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των υδάτινων πόρων αποτελεί στρατηγική επιλογή της ΕΕ και εντάσσεται στη λογική της απελευθέρωσης των αγορών και τη δημιουργία νέων πεδίων δράσης για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ θα οδηγήσει σε ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα λαϊκά στρώματα και ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους για το λαό. Τέλος τόνισε ότι ο αγώνας ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του νερού μπορεί να έχει νικηφόρα προοπτική, μόνο με τον άλλο δρόμο ανάπτυξης της λαϊκής εξουσίας και της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων, όπου η αξιοποίηση του νερού θα σχεδιάζεται, θα υλοποιείται και θα ελέγχεται με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι μαζικών και εργατικών φορέων, δήμων κλπ. Ολοι συμφώνησαν αόριστα ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, διαδικασία που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβρη. Συμφώνησαν ότι πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, θέση που διατηρεί τη συμμετοχή των ιδιωτών στην εταιρεία, ενώ κατατέθηκε και η πρόταση από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Θεσσαλονίκης, να περιέλθει η ΕΥΑΘ στους δήμους, κάτι που επίσης βάζει την ιδιωτικοποίηση από το... παράθυρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εχει σημαντικές δυνατότητες, χρειάζεται άλλη εξουσία(2014-04-18 00:00:00.0)
Να σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ ΑΕ(2013-07-11 00:00:00.0)
Ζητά ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ(2013-04-06 00:00:00.0)
Aγώνας για ΕΥΑΘ αποκλειστικά δημόσια(2011-05-26 00:00:00.0)
Φυσικός πόρος όχι εμπόρευμα προς πώληση(2007-09-23 00:00:00.0)
Διαβαλκανική εταιρία ύδρευσης - αποχέτευσης(2000-09-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ