Τετάρτη 4 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Αγώνας για αποτελεσματική ρύθμιση των χρεών!

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Αγροτικής Συσπείρωσης για το πρόβλημα των αγροτικών χρεών

Κάλεσμα σε όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να διεκδικήσουν με την ενότητα και τον αγώνα τους αποτελεσματική ρύθμιση των χρεών, που λειτουργούν σαν θηλιά στο λαιμό τους, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ).

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «η χρεοκοπία των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων έχει πάρει μαζικές διαστάσεις και αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, έστω και τώρα, καθυστερημένα, θα τους οδηγήσει στον αφανισμό με σημαντικές αρνητικές συνέπειες στη γενικότερη οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας».

Αναφερόμενη στις αιτίες του προβλήματος η ΠΑΣΥ τονίζει: «Υπεύθυνοι γι' αυτή τη χρεοκοπία δεν είναι οι αγροτοκτηνοτρόφοι, όπως παραπλανητικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση, για να συγκαλύψει τις ευθύνες της, αλλά και τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είναι η αγροτική πολιτική που εφαρμόζεται από τις ελληνικές κυβερνήσεις στα πλαίσια της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ. Και αυτό γιατί αυτή η πολιτική δε διασφαλίζει βιώσιμο εισόδημα στους αγροτοκτηνοτρόφους. Δεν παίρνει υπόψη της τις ιδιομορφίες της αγροτικής παραγωγής που κινδυνεύει απ' όλα τα ακραία καιρικά φαινόμενα και ανακυκλώνει σε μεγάλη χρονική περίοδο το επενδεδυμένο κεφάλαιο, με αποτέλεσμα το κόστος του χρήματος στη γεωργία, να είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, αυτή η ίδια πολιτική ευνοεί την κερδοσκοπία του τραπεζικού κεφαλαίου σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων με τα τοκογλυφικά επιτόκια και τα απαράδεκτα πανωτόκια της ΑΤΕ».

Στόχος η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ

Σχετικά με τις δήθεν ρυθμίσεις αγροτικών χρεών που έγιναν μέχρι σήμερα η ΠΑΣΥ υπογραμμίζει: «Ολες οι ρυθμίσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, κάτω από την πίεση και των αγροτικών κινητοποιήσεων, ήταν αναποτελεσματικές για τους αγροτοκτηνοτρόφους, επειδή είχαν σαν στόχο τους την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ, για να ιδιωτικοποιηθεί μέσα από το χρηματιστήριο. Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η προτεινόμενη ρύθμιση από την κυβέρνηση.

Το πρόβλημα των αγροτικών χρεών και της αγροτικής πίστης θα χειροτερέψει με την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, η οποία θα περιορίσει και θα καταργήσει τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, θα διαιωνίσει τα τοκογλυφικά επιτόκια, θα καταργήσει όλες τις παραγωγικές, αναπτυξιακές επενδύσεις της ΑΤΕ και θα επιταχύνει τις κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων των χρεωμένων αγροτών και συνεταιρισμών. Η κατάργηση της αλληλέγγυας ευθύνης των συνεταιρισμών και η διαβάθμιση των αγροτών ανάλογα με την οικονομική επιφάνειά τους, είναι τα πρώτα δείγματα της νέας αντιαγροτικής πίστης».

Προτάσεις σωτηρίας

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ υπογραμμίζει: «Η Πανελλήνια Αγροτική Συσπείρωση καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, με την ενότητα και τον αγώνα τους να διεκδικήσουν μια αποτελεσματική ρύθμιση στο βραχνά των χρεών που λειτουργεί σα θηλιά στο λαιμό τους, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική δραστηριότητα τους και να παραμείνουν στον τόπο τους.

Βασικοί άξονες αυτής της ρύθμισης θα πρέπει να είναι: Ολα τα ληξιπρόθεσμα δάνεια των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων θεωρούνται εξοφλημένα, αν οι οφειλέτες τους έχουν πληρώσει για την εξόφλησή τους συνολικό ποσό ίσο, τουλάχιστον, με το διπλάσιο των αρχικών δανείων που πήραν από την ΑΤΕ. Αν έχουν πληρώσει μικρότερο ποσό, τότε το υπόλοιπο γίνεται μεσομακροπρόθεσμο δάνειο που εξοφλείται με επιτόκιο διπλάσιο του επίσημου πληθωρισμού. Τα ποσά των οφειλών προς την ΑΤΕ από τα οποία απαλλάσσονται οι αγροτοκτηνοτρόφοι παραγράφονται όσα οφείλονται σε ανατοκισμούς και τόκους υπερημερίας, ενώ τα υπόλοιπα τα επιβαρύνεται το ελληνικό δημόσιο με ομόλογα που δίνει στην ΑΤΕ.

Ταυτόχρονα, με τη ρύθμιση των χρεών οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι με τον αγώνα τους θα πρέπει ν' αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και να διεκδικήσουν ειδικό κρατικό αγροτικό πιστωτικό φορέα με έντονα κοινωνικά αναπτυξιακά παραγωγικά χαρακτηριστικά, που θα στηρίζει πραγματικά τους αγροτοκτηνοτρόφους και τους συνεταιρισμούς τους και δε θα λειτουργεί σαν τοκογλυφικός μηχανισμός μεταφοράς του εισοδήματος από την ύπαιθρο και τη γεωργία, στ' αστικά κέντρα και σε εξωγεωργικές δραστηριότητες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ