Τρίτη 3 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Χοροί και μνήμες» του Θάνου Μικρούτσικου

Μια «καλημέρα» στον Μάνο Χατζιδάκι και μαζί «Χοροί και μνήμες» μιας μελωδικής «περιπέτειας», που χρωστάει το ξεκίνημά της στο πιάνο. Ο λόγος για το CD «Dance and Memories», το τρίτο έργο του Θάνου Μικρούτσικου, που κυκλοφορεί με την ιστορική ετικέτα της «EMI Classics», με ερμηνεύτρια την καταξιωμένη πιανίστα Δανάη Καρά. Το CD κυκλοφόρησε χτες ταυτόχρονα στην Ελλάδα, σ' όλη την Ευρώπη, την Αμερική και Ιαπωνία και αναφέρεται σε μια πιο σύγχρονη μορφή έκφρασης από αυτόν που συμβατικά ορίζεται ως κλασική μουσική. Στο χώρο όπου έχουν δουλέψει σημαντικοί συνθέτες, όπως οι M. Nyman και Z. Rreisner. Περιλαμβάνει τα έργα «Καλημέρα σας, κύριε Χατζιδάκι», «Doodle», «Ballet music», «Lacrima».

«Το πιάνο είναι το όργανο που με έμπασε στην περιπέτεια της μουσικής, της ίδιας της ζωής μου» είπε ο Θ. Μικρούτσικος στη χτεσινή παρουσίαση του δίσκου, καταθέτοντας μνήμες από τη δημιουργία των τεσσάρων έργων. Μίλησε για την πρώτη, καθοριστική συνάντησή του με το πιάνο, όταν τετράχρονος άκουσε ένα κομμάτι του Σούμπερτ, παιγμένο από συγγενή του, για τις πρώτες πρώτες σονάτες που έπαιζε ο ίδιος σε πολύ τρυφερή ηλικία, για τους πρώτους αυτοσχεδιασμούς. Στον αυτοσχεδιασμό, που κάλυπτε τις ανάγκες της πιανιστικής έκφρασής του, απέδωσε ο συνθέτης το γεγονός ότι έργα για πιάνο έγραψε μόλις τα τελευταία χρόνια. Αλλωστε, αυτοσχεδιασμός ήταν και το πρώτο του έργο για πιάνο («Doodle», 1991), που περιλαμβάνεται στο δίσκο.

Μίλησε και για τον αγαπημένο του Μ. Χατζιδάκι, τον «άνθρωπο που άλλαξε τη ροή του ελληνικού τραγουδιού και δίδαξε ήθος», στον οποίο είναι αφιερωμένη η σουίτα για πιάνο σε πέντε μέρη, με τίτλο «Καλημέρα σας, κύριε Χατζιδάκι». «Ετσι του μιλούσα πάντα, στον πληθυντικό. Πληθυντικός οικειότητας και απέραντου σεβασμού», είπε ο Θ. Μικρούτσικος. Στη σουίτα είναι «παρών» και ο αξέχαστος συνθέτης, καθώς το πρώτο μέρος της είναι μια παραλλαγή μελωδίας από «Το χαμόγελο της Τζοκόντας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ