Τετάρτη 13 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΥΝΙΔΑ.-- Στην πιο κεντρική λεωφόρο της Τύνιδας, πρωτεύουσας της Τυνησίας, στη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, αυτοπυρπολήθηκε, χτες, ένας νεαρός υπαίθριος πωλητής τσιγάρων, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

ΝΤΟΧΑ.-- Τον εντοπισμό νέων αποθεμάτων φυσικού αερίου στο Κατάρ, που υπολογίζονται στα 68 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και εντάσσονται στο Βόρειο κοίτασμα που έχει ανακαλυφθεί από το 1971, δημοσιοποιούν τα ντόπια ΜΜΕ. Το κοίτασμα εκμεταλλεύεται η κοινοπραξία της ενεργειακής εταιρείας του Κατάρ και της γερμανικής «Wintershall» σε συνεργασία με την ιαπωνική «Mitsui». Το Κατάρ είναι τρίτο σε αποθέματα φυσικού αερίου παγκοσμίως και εξάγει ετησίως 77 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου αερίου.

ΣΤΑΝΛΕΪ.-- Το 99,8% των κατοίκων των Φόκλαντς, Μαλβίνας για τους Αργεντινούς, τάχθηκε υπέρ της παραμονής των νησιών στο βρετανικό στέμμα, στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε ακριβώς με στόχο να ενισχύσει τη θέση του Λονδίνου απέναντι στην Αργεντινή που αμφισβητεί τη βρετανική κυριαρχία.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ.-- Αρχισε, χτες το απόγευμα, στην Καπέλα Σιξτίνα, η σύνοδος του κονκλαβίου για την εκλογή νέου Πάπα, όπου συμμετέχουν 115 καρδινάλιοι μικρότεροι των 80 ετών. Η πρώτη ψηφοφορία κατέληξε άκαρπη και κατά την παράδοση από την καμινάδα βγήκε μαύρος καπνός. Μόνο όταν εκλεγεί ο νέος Πάπας θα βγει λευκός καπνός.

ΣΟΦΙΑ.-- Ο πρέσβης της Βουλγαρίας στο Παρίσι, Μαρίν Ράικοφ, διορίστηκε χτες υπηρεσιακός πρωθυπουργός από τον Βούλγαρο Πρόεδρο, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 12ης Μάη.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Οι διαπραγματευτές Σουδάν και Νότιου Σουδάν υπέγραψαν χτες στην έδρα της Αφρικανικής Ενωσης, Αντίς Αμπέμπα, συμφωνία για την επανέναρξη της παραγωγής νοτιοσουδανικού πετρελαίου και την εξαγωγή του από τους πετρελαιαγωγούς και τα λιμάνια του Σουδάν. Παράλληλα ανακοίνωσαν ότι θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην κοινή μεθόριο εφαρμόζοντας έτσι σχετική συμφωνία του περασμένου Σεπτέμβρη.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ελικόπτερο των ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων συνετρίβη το βράδυ της Δευτέρας στο νότιο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε Αμερικανοί κατοχικοί στρατιώτες, με τα αίτια σύμφωνα με τις αρχές να τελούν υπό διερεύνηση. Τη Δευτέρα ακόμα δύο Αμερικανοί κατοχικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση εκ των έσω από Αφγανούς στρατιώτες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τρία μέλη της αεροπορίας του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού σκοτώθηκαν τη Δευτέρα, όταν το «EA-6B Prowler», ένα τετραθέσιο αντιραντάρ αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν, συνετρίβη κατά τη διάρκεια αποστολής περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά της Ουάσιγκτον.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Περιοδεία στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, και χτες αναμενόταν να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, αλλά και Γάλλους επιχειρηματίες. Τη Δευτέρα ο Πρόεδρος Μοράλες μίλησε στη Βιέννη, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά του ΟΗΕ, υπερασπιζόμενος την καλλιέργεια της κόκας που είναι στενά συνδεδεμένη με τις παραδόσεις των ιθαγενών των Ανδεων και αποτελεί φυσικό προϊόν που μόνο με χημική επεξεργασία παράγεται κοκαΐνη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια και εντάσεις γύρω από το μεγάλο αιθιοπικό φράγμα(2017-12-28 00:00:00.0)
Συμφωνία για εκεχειρία και κυβέρνηση(2014-06-12 00:00:00.0)
Διαπραγματεύσεις σε επίπεδο κορυφής(2014-05-10 00:00:00.0)
Συμφωνίες και σχέδια για επενδύσεις δισεκατομμυρίων(2014-05-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2013-01-08 00:00:00.0)
«Κίνδυνος να μεταβληθεί η αποστολή σε στρατό κατοχής»...(2005-04-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ