Τρίτη 5 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για την ιθαγένεια

G4PHOTOS

Εκδήλωση για την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας σε μεταναστόπουλα πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) με αφορμή την πρόσφατη σχετική απόφαση του ΣτΕ. Στην εκδήλωση αυτή ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Αντανασιώτης, σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το Κόμμα μας, αντιμετωπίζει το ζήτημα της απόδοσης ιθαγένειας στα μεταναστόπουλα αλλά και τους ενήλικους μετανάστες, ως πτυχή του ευρύτερου μεταναστευτικού προβλήματος. Ως Κόμμα, σταθερά και επίμονα, αναδεικνύουμε και καταγγέλλουμε τις αιτίες για τα κύματα της σύγχρονης μαζικής μετανάστευσης και προσφυγιάς, τις σοβαρές ευθύνες που υπάρχουν για τον αναγκαστικό ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων από τις πατρίδες τους. Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και επεμβάσεις, με τη συμμετοχή και των ελληνικών κυβερνήσεων, η υποδαύλιση εμφύλιων συγκρούσεων, η στήριξη αντιδραστικών καθεστώτων, η καταλήστευση του πλούτου των λαών από μια χούφτα μονοπωλιακούς ομίλους, είναι βασικοί λόγοι που προκαλούν και επιδεινώνουν το πρόβλημα. Δε συμβιβαζόμαστε μαζί τους. Τους αντιπαλεύουμε, μαζί με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που τους γεννάει. Υποστηρίζουμε και αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα κάθε λαού να ζει και να προκόβει στην πατρίδα του, να είναι νοικοκύρης στον τόπο του.

Παράλληλα, προσεγγίζουμε το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως και συνολικά το μεταναστευτικό, ξεκινώντας από τη θεμελιακή θέση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών και προσφύγων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης της χώρας μας, έχουν τη δική τους σημαντική συμβολή στη δημιουργία του πλούτου που παράγεται και επομένως πρέπει να έχουν ισότιμα δικαιώματα σε όλους τους τομείς της ζωής τους, τέτοια που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες αυτών και των οικογενειών τους. Τα δικαιώματα αυτά έρχονται σε ριζική αντίθεση με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που τους εκμεταλλεύονται και "ανοιγοκλείνουν τη στρόφιγγα" της μετανάστευσης, ανάλογα με τις ανάγκες της κερδοφορίας τους.

Με βάση τα παραπάνω, διεκδικούμε σταθερά τη νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτών που έχουν αναπτύξει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς, όπως λόγω της μακρόχρονης παραμονής τους, της δημιουργίας οικογένειας κλπ., την απλούστευση των διαδικασιών ανανέωσης της άδειας διαμονής, την κατάργηση των παραβόλων και την αποσύνδεσή τους από ένσημα και συμβάσεις εργασίας, την απόδοση ίσων δικαιωμάτων στην εργασία, την εκπαίδευση, την υγεία και την πρόνοια. Θεωρούμε αναγκαία τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους μετανάστες έχουν τελικό προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας λόγω του Κανονισμού "Δουβλίνο ΙΙ" της ΕΕ και της Συνθήκης Σένγκεν. Αγωνιζόμαστε για τη χορήγηση ασύλου ή άλλης μορφής διεθνούς προστασίας, με διαδικασίες γρήγορες και αξιόπιστες, σε όσους διώκονται από αντιδραστικά καθεστώτα, στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων.

Στα πλαίσια αυτά, υποστηρίζουμε και το δικαίωμα όλων των παιδιών των μεταναστών να γράφονται στα ειδικά δημοτολόγια, να μην υπολείπονται σε βασικά δικαιώματα από τα Ελληνόπουλα και να παίρνουν αυτοδίκαια την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον το επιθυμούν, μετά την ενηλικίωσή τους, καθώς και το δικαίωμα της απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση για τους ενήλικους, το οποίο πρέπει να εξετάζεται με αντικειμενικά κριτήρια και όχι με κριτήρια υποταγής στο κυρίαρχο εκμεταλλευτικό σύστημα και ψηφοθηρίας, όπως επίσης και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές, μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα παραμονής τους στη χώρα.

Για τους λόγους αυτούς, δεν ψηφίσαμε το Ν. 3838/2010, ψηφίσαμε παρών, ασκώντας κριτική γιατί αφορούσε μια μερίδα μόνο παιδιών μεταναστών, αφήνοντας στην παρανομία και χωρίς κανένα δικαίωμα τα υπόλοιπα και αφετέρου γιατί η διαδικασία πολιτογράφησης για τους ενήλικους, έθετε απαράδεκτα κριτήρια υποταγής στο εκμεταλλευτικό σύστημα και αποδοχής των αξιών του, περιουσιακά κριτήρια κλπ.

Για τους ίδιους λόγους, από την άλλη μεριά, καταδικάσαμε την πρόσφατη με αριθμό 460/2013 αντιδραστική απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε, με οδηγό εθνικιστικές απόψεις, ως αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου αυτού, καθώς και τη σπουδή της κυβέρνησης να την εφαρμόσει πριν καν αυτή δημοσιευθεί.

Είναι φανερό, κατά τη γνώμη μας, ότι οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι, η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, επιχειρούν είτε με το "μαστίγιο" είτε με το "καρότο" είτε με ένα συνδυασμό τους, να υποτάξουν και να χειραγωγήσουν τους μετανάστες, έτσι ώστε να μπορούν να τους απομυζούν καλύτερα. Οι καθημερινές βάρβαρες αστυνομικές επιχειρήσεις σε βάρος τους, όπως αυτή του "Ξένιου Δία", οι ρατσιστικές εγκληματικές επιθέσεις, η διατήρηση στην παρανομία χιλιάδων μεταναστών με πολύχρονη εργασία στη χώρα μας, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι πολύμηνες κρατήσεις και αθρόες απελάσεις μεταναστών, από τη μια μεριά, όπως και οι προσπάθειες για την ενσωμάτωση και υποταγή τους στο κυρίαρχο εκμεταλλευτικό σύστημα, από την άλλη, έχουν τον ίδιο στόχο: Φτηνό και ελεγχόμενο εργατικό δυναμικό για τα μεγάλα αφεντικά.

Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι, Ελληνες και μετανάστες, στην επίθεση που δέχονται, έχουν να αντιτάξουν τον ενωμένο, οργανωμένο αγώνα τους, ενάντια στον κοινό αντίπαλο που τους εκμεταλλεύεται, διεκδικώντας όλο τον πλούτο που παράγουν και όλα τα δικαιώματα που τους ανήκουν και τα ισχυρά συμφέροντα τους κλέβουν και τους στερούν. Στον αγώνα αυτό το ΚΚΕ συμβάλλει και θα συνεχίσει να συμβάλλει, με όλες του τις δυνάμεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ