Παρασκευή 1 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις

Μοναδική διέξοδος για τους εργαζόμενους ο σκληρός, οργανωμένος και ανυποχώρητος ταξικός αγώνας

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς το γραφείο του ΓΓ του Υπουργείου Υποδομών πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι (έκτακτοι αρχαιολόγοι, εργάτες) στις αρχαιολογικές εργασίες του Μετρό Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν, ενάντια στις μαζικές απολύσεις που δρομολογεί η εταιρεία. Σήμερα, στις 7 το πρωί, προγραμματίζουν νέα συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της κατασκευάστριας κοινοπραξίας (ΑΕΓΕΚ) του έργου, στο νέο σιδηροδρομικό σταθμό.

Στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας και Β. Ρέβας. Στελέχη του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΠΑΜΕ) Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΔΑΣ - ΣΕΚΑ) κάλεσαν τους εργαζόμενους να μην αφήσουν να περάσει η τακτική του «διαίρει και βασίλευε» και η τρομοκρατία της εργοδοσίας, να απομονώσουν όλους τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές και τα τσιράκια τους. Να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για ενιαίο δημόσιο κατασκευαστικό φορέα που θα κατασκευάζει τα αναγκαία για το λαό έργα υποδομής, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης. Επίσης, να απαιτήσουν στελέχωση των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ με μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών έρευνας, ανάδειξης και προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στους εργαζόμενους μοιράστηκε πλατιά η κοινή ανακοίνωση της ΔΑΣ - ΣΕΚΑ και του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι, με αφορμή τη συζήτηση για την τύχη των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Βενιζέλου, επιχειρείται μια αποπροσανατολιστική και επιζήμια διάσπαση των εργαζομένων με φόντο και τις μαζικές απολύσεις που έχει ανακοινώσει η εταιρεία. «Η εταιρεία "Αττικό Μετρό ΑΕ" επιδιώκει μια φθηνή λύση αδιαφορώντας για τις αρχαιότητες που είναι περιουσία όλου του ελληνικού λαού. Απειλεί και τρομοκρατεί τους εργαζόμενους για να πετύχει την υποταγή και τη διάσπασή τους ανακοινώνοντας μαζικές απολύσεις. Ετσι θα είναι πιο εύκολο να τους επιβάλει μειώσεις μισθών και κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όπως επιχείρησε και πριν λίγους μήνες.

Αρωγός στα σχέδια της εταιρείας που αποφασίζει εν λευκώ εδώ και καιρό τόσο για τις τύχες εκατοντάδων εργαζομένων όσο και για την τύχη των αρχαιοτήτων, στέκεται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ.

Πρωταγωνιστής στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού και υποταγής των εργαζομένων, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της εργοδοσίας, είναι η ηγεσία του επιχειρησιακού σωματείου. Κάνει υπόθεση των εργαζομένων τις προτάσεις της εργοδοσίας (άδειες άνευ αποδοχών, διαθεσιμότητα, να δούμε επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις μισθών, κ.λπ.) δήθεν στο όνομα της διάσωσης των θέσεων εργασίας. Καλλιεργεί την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία και βάζει τους εργαζόμενους να επαιτούν για τα δίκια τους. Την ίδια ώρα υπονομεύει και εκφυλίζει τον αγώνα των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά την απεργιακή μάχη του Οκτώβρη και τη θετική απόφαση του δικαστηρίου, αντί να κλιμακώσει τον αγώνα για υπογραφή ΣΣΕ, προχώρησε σε αναστολή των κινητοποιήσεων.

Ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε τη δουλειά και τα δικαιώματά μας είναι ο σκληρός, οργανωμένος και ανυποχώρητος ταξικός αγώνας με την αλληλεγγύη και των υπόλοιπων εργαζομένων, των ανέργων, των μικροαυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ