Παρασκευή 1 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκαν οι ρυθμίσεις για τα χρέη των νοσοκομείων

Ψηφίστηκε χτες από την Ολομέλεια σε μία και μόνη συνεδρίαση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη ρύθμιση και το συμψηφισμό χρεών μεταξύ των νοσοκομείων και των φαρμακοβιομηχανιών.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι δηλώνει «παρών» στο άρθρο του νομοσχεδίου που αφορά το συμψηφισμό των χρεών, τονίζοντας ότι παραμένει και οξύνεται η δραστική υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα να οδηγούνται στο να λειτουργούν ως επιχειρήσεις, αφού αυξάνεται η ανταποδοτικότητα της παροχής των υπηρεσιών.

Καταψήφισε το άρθρο που αφορά τις αποκλειστικές νοσοκόμες υπογραμμίζοντας ότι η συγκρότηση ενός μητρώου ανά υγειονομική περιφέρεια έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός περιφερόμενου εργατικού δυναμικού, για να καλύπτει τις ανάγκες από την έλλειψη μόνιμου προσωπικού. Με αυτόν τον τρόπο είπε η κυβέρνηση μετακυλύει ένα σημαντικό μέρος της νοσηλευτικής φροντίδας στην ευθύνη των ίδιων των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων.

«Παρών» δήλωσε και στο άρθρο που αφορά την πληρωμή των συσσωρευμένων οφειλών προς τα φαρμακεία και τους παρόχους υγείας καταγγέλλοντας την πρόβλεψη για «κούρεμα» κατά 3,5% στα οφειλόμενα προς τους φαρμακοποιούς, ενώ τόνισε ότι το ύψος των περικοπών δεν έχει προσδιοριστεί.

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής ανέφερε ότι η λογιστική λογική στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας είναι όχι απλά αντιλαϊκή αλλά απάνθρωπη και εγκληματική. Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση, στο όνομα της δήθεν εξοικονόμησης πόρων, καταργεί κάθε παροχή σε ασθενείς και άτομα που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη στήριξης για την επιβίωσή τους και την ίδια στιγμή δίνει μια πλαστή εικόνα για τη λειτουργία του συστήματος Υγείας.

Το ΚΚΕ, τόνισε, θα αγωνιστεί με το εργατικό κίνημα για την ανατροπή συνολικά της ακολουθούμενης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και των μονοπωλίων για την οποία συνυπεύθυνες είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου.

Ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο εκμηδενισμός του χρέους του ΕΟΠΥΥ προς τρίτους μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 και είπε ότι η προκήρυξη για τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει ήδη κυκλοφορήσει, ενώ αναλήφθηκε πρωτοβουλία για προσλήψεις γιατρών που θα καλύψουν καταρχήν τις ορεινές και τις νησιωτικές περιοχές.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org