Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πάλη

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση της ΔΟΕ να εξαιρέσει την πάλη από το πρόγραμμα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων (το 2020). Χτες το μέλος της (αποκαλούνται «αθάνατοι», αφού η συμμετοχή τους ισχύει διά βίου) Λάμπης Νικολάου κατέκρινε (στην ιστοσελίδα «Contra.gr») την ετυμηγορία της Εκτελεστικής Επιτροπής.

«Οι συνάδελφοί μου άναψαν μόνοι τους τη φωτιά και τώρα που ξύπνησαν τρέχουν να τη σβήσουν. Κάνανε πολύ μεγάλη γκάφα. Σε όλον τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα έχουν ξεσηκωθεί. Ηδη οι αντιδράσεις είναι πολύ έντονες στη Ρωσία, στην Κεντρική Ασία, στο Ιράν, στην Ιαπωνία, στην Τουρκία, αλλά και στις ΗΠΑ. Οι πληροφορίες μου λένε ότι υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 από πλευράς Αμερικανών, αν τελικά ισχύσει η απόφαση». Παραδέχτηκε πάντως ότι «μπορεί να αλλάξει η απόφαση, αλλά είναι πολύ δύσκολο. Θα είναι μια σφαλιάρα για τη ΔΟΕ, αν αλλάξει την απόφασή της»...

Επιστολή έστειλε, για το ίδιο ζήτημα, στον πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζαγκ Ρογκ, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Ιωαννίδης. Εκφράζει «μεγάλη έκπληξη και μεγάλη λύπη» για την απόφαση, κάνει μια ιστορική αναφορά για το άθλημα και μνημονεύει την απήχησή του. Ζητά την παραμονή της πάλης στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, γιατί «η ιστορία, η παράδοση και η κοινωνική αποδοχή που τη χαρακτηρίζουν δεν πρέπει να θυσιαστούν στο βωμό της θεαματικότητας των ΜΜΕ και της εμπορευματοποίησης».

Η προτροπή περί μη θυσίας για την εμπορευματοποίηση (την οποία όψιμα χρησιμοποιούν αρκετοί) μπορεί να είναι σωστή, αλλά ταυτόχρονα είναι και υποκριτική. Ιδίως όταν τη μετέρχονται υποστηρικτές του συστήματος και των πυλώνων του. Ξαναγράφουμε, «ολίγον έγκυος» δεν υπάρχει. 'Η αντιτίθεσαι συνολικά στην αγοραία αντίληψη (και) για τον αθλητισμό ή - αφού την αποδέχεσαι - υποτάσσεσαι στους κανόνες της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ