Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΣ
Εκλεισε κι άλλο παιδικό σταθμό στου Γκύζη

Αλλον ένα παιδικό σταθμό (ΠΣ) έκλεισε η δημοτική αρχή Αθήνας, τον 13ο στην οδό Κολχίδος 7 στου Γκύζη, συνεχίζοντας τη συρρίκνωση του δικτύου προσχολικής αγωγής στην πρωτεύουσα.

Η διορισμένη από τη δημοτική πλειοψηφία διοίκηση του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (ΔΒΑ, λειτουργεί τους ΠΣ του δήμου) προχώρησε επισήμως στην «αναστολή λειτουργίας» του 13ου (λειτουργούσε σε μισθωμένο κτίριο), επικαλούμενη μικρό αριθμό επανεγγραφών και εγγραφών, ότι τα παιδιά φιλοξενούνται πλέον σε όμορους σταθμούς. Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες ότι γονείς ήθελαν πέρυσι το καλοκαίρι να εγγράψουν παιδιά εκεί, όμως διάφοροι παράγοντες τους αποθάρρυναν, προεξοφλώντας ότι ο σταθμός φέτος θα κλείσει, ωθώντας τους αλλού.

Σε κάθε περίπτωση, η δημοτική αρχή είναι υπόλογη καθώς δεν έχει σχέδιο επέκτασης του δικτύου ΠΣ, αντίθετα με κάθε πρόσχημα («ακαταλληλότητα» κτιρίων, λίγες αιτήσεις κ.λπ.) το συρρικνώνει. Ετσι υπάρχουν εκατοντάδες παιδιά σε άλλες περιοχές του δήμου που μένουν εκτός σταθμών ως «επιλαχόντα» με ό,τι προβλήματα προκύπτουν στην καθημερινότητα των οικογενειών τους. Χώρια το γεγονός ότι σε καιρούς κρίσης, όπως αναφέρουν γνώστες της κατάστασης, οι σταθμοί λειτουργούν ως διέξοδος για τα παιδιά, βρίσκουν εκεί ένα πιάτο φαγητό, ξεφεύγουν από την πιεσμένη καθημερινότητα του σπιτιού τους.

Υπενθυμίζουμε ότι ενώ υπάρχουν σχέδια οικοδόμησης ιδιόκτητων ΠΣ στο δήμο Αθήνας, τουλάχιστον από το 1985, όλα μείναν στα χαρτιά. Επίσης, υπάρχει στο δήμο από το 2010 και μένει ανεκτέλεστη ολοκληρωμένη μελέτη για κατασκευή 25 προκάτ κτισμάτων σε ιδιόκτητα οικόπεδα που (αξιοποιώντας και τους δεκάδες μηχανικούς του δήμου) μπορεί να λύσουν άμεσα, με μικρό κόστος, σε μεγάλο βαθμό και σε κατάλληλους χώρους το ζήτημα φιλοξενίας των παιδιών στην Αθήνα.

Αντ' αυτού μεθοδεύεται με κάθε τρόπο κατάργηση σταθμών. Το κλείσιμο του 13ου φαίνεται να το δρομολογούσαν τουλάχιστον από το Μάη 2012. Παρουσιάστηκε τότε στο ΔΒΑ έκθεση - απεικόνιση των κτιριακών δεδομένων των ΠΣ του δήμου, κρίνοντας την κτιριακή «καταλληλότητα» και προτείνοντας «χωρητικότητες» για κάθε σταθμό. Προτεινόταν από τότε το κλείσιμο συνολικά δώδεκα σταθμών, ανάμεσά τους και αυτός της Κολχίδος, προεξοφλούσαν από τότε ότι τα παιδιά μπορούν να φιλοξενηθούν στο ΠΣ της οδού Αλάστωρος όπως και εντέλει έκαναν. Θυμίζουμε ότι με πρόσχημα την «ακαταλληλότητα» έκλεισαν 8 σταθμοί επί δημαρχίας Κακλαμάνη, 5 πλέον επί Καμίνη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Λουκέτο» σε παιδικούς σταθμούς και μείωση των θέσεων(2018-05-12 00:00:00.0)
Ουρές έξω από το Δημοτικό Βρεφοκομείο για μια αίτηση(2013-06-12 00:00:00.0)
Εκατοντάδες παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών(2012-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ