Κυριακή 20 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τις Θέσεις του 19ου Συνεδρίου

Οι Θέσεις του 19ου Συνεδρίου αποτελούν όπλο για μας τους κομμουνιστές, γενικότερα για το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Εκφράζουν την ωρίμανση του Κόμματος, είναι αποτέλεσμα της μελέτης της συσσωρευμένης πείρας του Κόμματος και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, της πείρας από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον προηγούμενο αιώνα. Πατάνε πάνω σε προηγούμενες αποφάσεις και επεξεργασίες του Κόμματος, όπως η Απόφαση του 18ου Συνεδρίου του Κόμματος για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, στα συμπεράσματα του Β΄ τόμου Ιστορίας του Κόμματος (1947-1968), στην Απόφαση για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Ενισχύουν ακόμα περισσότερο τον επαναστατικό προσανατολισμό και χαρακτήρα του Κόμματός μας.

Το σχέδιο Προγράμματος αποτελεί σημαντική συμβολή στον αγώνα της εργατικής τάξης της χώρας μας, αλλά και διεθνώς για την εκπλήρωση της ιστορικής της αποστολής. Η σύγχρονη επεξεργασία του Προγράμματός μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να βαδίσει η εργατική τάξη, για την επίλυση των προβλημάτων της, κόντρα στις χρεοκοπημένες στη ζωή προτάσεις των διαφόρων οπορτουνιστών και σοσιαλδημοκρατών, των κομμάτων διαχείρισης της καπιταλιστικής εξουσίας.

Η επίθεση που εξελίσσεται απέναντι στο Κόμμα, μπροστά στο 19ο Συνέδριο του Κόμματος και θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο, δείχνει το φόβο της αστικής τάξης μπροστά στο κέρδισμα εργατόκοσμου, με την επαναστατική στρατηγική του Κόμματός μας. Η αστική τάξη, ανεξάρτητα από το συσχετισμό δύναμης, ξέρει ποιος είναι ο κίνδυνος για την εξουσία της, και γι' αυτό παίρνει μέτρα για να χτυπήσει την επαναστατική στρατηγική του Κόμματος. Δεν φοβάται τις φωνές για εκλογές, για αλλαγή του κόμματος που βρίσκεται στην κυβέρνηση. Δεν φοβάται τις φωνές για κυβέρνηση της αριστεράς. Τη φωνή του Κόμματος φοβάται, που καλεί στην πάλη για την ανατροπή της αστικής εξουσίας, για την εργατική εξουσία.

Η αστική τάξη θα κρατούσε άλλη στάση απέναντι στο Κόμμα αν δεχόμασταν «να βάλουμε νερό στο κρασί μας», αν δεχόμασταν να μπούμε σε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης, αν δεχόμασταν να μπούμε σε κυβέρνηση της αριστεράς. Θα κρατούσε άλλη στάση αν δεχόμασταν να πετάξουμε τις Αποφάσεις και τις Θέσεις μας που βγήκαν μέσα από τη μελέτη της ιστορικής μας πείρας, αν δεχόμασταν να γίνουμε κομμάτι του αστικού πολιτικού συστήματος.

Στις Θέσεις του 19ου Συνεδρίου του Κόμματος στη θέση 79 στο κεφάλαιο Ο καθοδηγητικός ρόλος του Κόμματος στην Επανάσταση αναφέρεται το εξής:

«Το ΚΚΕ αναδεικνύεται έμπρακτα ως καθοδηγήτρια δύναμη μέσα στην επαναστατική διαδικασία, εφόσον διασφαλίσει την επαναστατική γραμμή και ικανότητά του και έχει Οργανώσεις στις μεγάλες παραγωγικές μονάδες, σε τομείς και υπηρεσίες που παίζουν αποφασιστικό ρόλο στην ανατροπή της αστικής εξουσίας.

Η οργανωτική, ιδεολογική και πολιτική αυτοτέλεια του ΚΚΕ ισχύει σε όλες τις συνθήκες και σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τις μορφές μαζικής οργάνωσης της επαναστατημένης εργατικής τάξης, της συμμαχίας της με εξεγερμένους φτωχούς αγρότες και άλλους αυτοαπασχολούμενους.

Η ύπαρξη γερών Κομματικών και ΚΝίτικων Οργανώσεων εξασφαλίζει τη διαμόρφωση κομματικών μελών και ΚΝιτών ικανών να διοχετεύουν τις ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις του Κόμματος, κυρίως στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και στους χώρους μαθητείας, αλλά και στις μαζικές οργανώσεις, να εμπνέουν εμπιστοσύνη, να αποτελούν παράδειγμα πρωτοπορίας, ανιδιοτελούς και με αυτοθυσία δράσης, να αξιοποιούν την πρωτοβουλία δυνάμεων σε δράση, αντιπαλεύοντας το ρεφορμισμό - οπορτουνισμό και την εθνικοσοσιαλιστική - φασιστική δράση».

Μπροστά στο 19ο Συνέδριο του Κόμματος, κρινόμαστε από το κατά πόσο θα συμβάλουμε στη μελέτη και την αφομοίωση των Θέσεων, από τη διάδοση και συζήτηση των Θέσεων στους χώρους που παρεμβαίνουμε. Από το κατά πόσο θα μπούμε μπροστά στην υλοποίηση των αποφάσεων, στην αντιμετώπιση των υποκειμενικών μας αδυναμιών, των ελλείψεών μας που αποτελούν εμπόδιο στο κέρδισμα συνειδήσεων της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων με την επαναστατική στρατηγική του Κόμματός μας.

Το ζήτημα της ανάπτυξης των οργανωμένων μας δυνάμεων στην εργατική τάξη, πρώτα και κύρια στο βιομηχανικό προλεταριάτο, η ανάπτυξη των οργανωμένων μας δυνάμεων στις σχολές μαθητείας, στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης αποτελούν βασικό καθήκον μέχρι το επόμενο συνέδριο του Κόμματος. Η ανάπτυξη των οργανωμένων μας δυνάμεων σε αυτούς τους χώρους πηγάζει από την ανάγκη προώθησης της στρατηγικής μας σε αυτούς τους χώρους. Είναι ανάγκη που απορρέει από τον ίδιο το χαρακτήρα του Κόμματος, από το σκοπό πάλης μας.

Μπροστά στο ενδεχόμενο απότομης όξυνσης της ταξικής πάλης, στο ενδεχόμενο δημιουργίας επαναστατικής κατάστασης, εκτός από τη σωστή στρατηγική, σε μεγάλο βαθμό η πορεία της ταξικής πάλης θα κριθεί και από το τι δυνάμεις θα έχουμε σε αυτούς τους χώρους. Αλλά και στην περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, ιδιαίτερα στην αρχή, σε συνθήκες σκληρής πάλης ανάμεσα στις συνεπείς επαναστατικές δυνάμεις και στις αντεπαναστατικές δυνάμεις, σε συνθήκες όξυνσης της δράσης με όλους τους τρόπους για τη συντριβή των δυνάμεων της αστικής τάξης, έχει σημασία σε ποιους θα εμπιστευτείς τη διεύθυνση και την υλοποίηση των πλάνων του κεντρικού σχεδιασμού.

Το κέρδισμα περισσότερου εργατόκοσμου στην πάλη για την εργατική εξουσία, η ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, η αλλαγή της κοινωνικής σύνθεσης της οργάνωσης, η ανάδειξη περισσότερων εργατικών στελεχών περνάνε πρώτα και κύρια μέσα από την οικοδόμηση ισχυρών Οργανώσεων σε αυτούς τους χώρους. Το καθήκον του Κόμματος για την ανάπτυξη των οργανωμένων του δυνάμεων στην εργατική τάξη, και κύρια στο βιομηχανικό προλεταριάτο, για μας την ΚΝΕ, μεταφράζεται στο καθήκον ανάπτυξης των οργανωμένων μας δυνάμεων στις σχολές μαθητείας και κατάρτισης, στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης.

Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να ενισχύσουμε τον προσανατολισμό της παρέμβασής μας σε αυτούς τους χώρους, να συγκεντρώσουμε δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση. Να στηρίξουμε αποφασιστικά τις δυνάμεις μας μέσα σε αυτούς τους χώρους, που αποτελούν επένδυση για το Κόμμα.

Η διάδοση των Θέσεων του 19ου Συνεδρίου του Κόμματος, η συζήτηση με τους σπουδαστές του σχεδίου Προγράμματος του Κόμματος, χρειάζεται να σχεδιαστεί συγκεκριμένα σε κάθε Οργάνωση. Στην κυριολεξία να μην υπάρχει σπουδαστής και σπουδάστρια, που δε θα συζητήσουμε μαζί του.

Η δουλειά αυτή μπορεί να συμβάλει στο να χτυπηθούν τα ιδεολογήματα του αντιπάλου στα μυαλά της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης, να χτυπηθούν οι αυταπάτες και οι φασιστικές απόψεις που προσπαθούν να βάλουν στα μυαλά των σπουδαστών οι δυνάμεις του κεφαλαίου. Να χτυπηθεί η μοιρολατρία, ο αντικομμουνισμός, να εμπνευστούν νέα εργατόπαιδα με την επαναστατική πολιτική του Κόμματος, με το σοσιαλισμό.

Είναι ευκαιρία με αυτή τη δουλειά, να δεθούμε με περισσότερο κόσμο από αυτούς τους χώρους, ανεξάρτητα από το επίπεδο συμφωνίας που έχει σήμερα μαζί μας. Γιατί ξέρουμε πως ό,τι και αν έχουν στο μυαλό τους, έχουν αντικειμενικό συμφέρον από την πρόταση του Κόμματος. Γιατί μιλάμε μαζί τους την ίδια γλώσσα, έχουμε τα ίδια χνότα, έχουμε κοινά ταξικά συμφέροντα. Γιατί η συνείδηση που φαίνεται σήμερα σταθερή αύριο μπορεί να αλλάξει, και οι σπουδαστές σε αυτές τις σχολές μπορούν να καταλάβουν καλύτερα την πρόταση του Κόμματος, από ό,τι νέοι σε άλλους χώρους.

Με επαναστατική αισιοδοξία, που πηγάζει από την κοσμοθεωρία μας, και από το σκοπό της πάλης μας, να δώσουμε τη μάχη για τη διάδοση των Θέσεων του 19ου Συνεδρίου του Κόμματός μας. Να μετρήσουμε βήματα στην ανάπτυξη των οργανωμένων μας δυνάμεων σε αυτούς τους χώρους.


Γρηγόρης Κλιγκόπουλος
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο φάρος(2021-04-22 00:00:00.0)
Τα διδάγματα της Οκτωβριανής Επανάστασης είναι ζωντανά(2017-11-05 00:00:00.0)
Για τη σχέση υποκειμενικού και αντικειμενικού παράγοντα(2017-02-15 00:00:00.0)
Για τη δουλειά μας στα σχολεία(2013-03-20 00:00:00.0)
Η εργατική τάξη είναι η μόνη ηγέτιδα δύναμη της ταξικής πάλης(2002-02-24 00:00:00.0)
Η σχέση του Μετώπου με το ζήτημα της εξουσίας(2000-10-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ