Κυριακή 20 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τις Θέσεις της ΚΕ

Οι Θέσεις της ΚΕ αποτυπώνουν ολοκληρωμένα τα στρατηγικά καθήκοντα του Κόμματος, όπως αυτά συμπυκνώνονται και στο σχέδιο Προγράμματος. Την ικανότητα αυτή του Κόμματος, να αναλύει σωστά την εποχή, να ερμηνεύει σωστά την εξέλιξη του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της αστικής τάξης στη χώρα μας και διεθνώς, την κίνηση των μαζών και τους παράγοντες που διαμορφώνουν τη συνείδησή τους, απορρίπτοντας λαθεμένες επεξεργασίες που ταλάνισαν και ταλανίζουν ακόμη το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, οφείλουμε να τη διατηρήσουμε ιδιαίτερα μπροστά και στις αποφασιστικές μάχες των επόμενων χρόνων. Προϊόν αυτής της ικανότητας είναι και οι θέσεις που διατυπώνονται για τη μη συμμετοχή σε αστική κυβέρνηση αλλά και για τα καθήκοντα των κομμουνιστών σε καιρό ιμπεριαλιστικού πολέμου, με τις οποίες συμφωνώ.

Αυτή την τετραετία, που ξεδιπλώθηκε η κρίση, επιβεβαιώθηκε ότι η φτώχεια δε φέρνει από μόνη της ριζοσπαστικοποίηση των μαζών. Οι νέες δυσκολίες που τώρα βγαίνουν στην επιφάνεια δεν πρέπει να μας τρομάζουν, τις είχαμε εκτιμήσει. Στα ίδια τα μεσαία στρώματα, στα οποία θα ήθελα και να σταθώ, αποτυπώθηκαν ανάγλυφα όλα εκείνα τα αντιφατικά φαινόμενα που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Από τη μια, ξεχώρισε δίπλα στις ΚΟΒ, στα σωματεία, ένας βασικός πυρήνας αυτοαπασχολούμενων, που ακούμπησε την πολιτική του Κόμματος. Αυτός ήταν ο πυρήνας πάνω στον οποίο στηρίχθηκε η ίδρυση της ΠΑΣΕΒΕ, η καθημερινή δράση των σωματείων, η όποια διείσδυση στο στρώμα. Σε συνθήκες μειοψηφίας και διαλυτικής κατάστασης στο κίνημα των αυτοαπασχολούμενων, συνέβαλε, ώστε να κατοχυρωθεί η αντιμονοπωλιακή γραμμή, αλλά και να διαπαιδαγωγηθεί ένα κομμάτι στην κοινή δράση, στη συμμαχία με την εργατική τάξη, ως τη μόνη προοπτική.

Από την άλλη, πιο καθαρά, κάτω από το βάρος των προβλημάτων, εκφράστηκαν και αντιδραστικές λογικές. «Να κλείσει ο διπλανός μου για να επιβιώσω εγώ», «λύση εδώ και τώρα» με την «αριστερή» «εύκολη» πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αντιδραστικές λογικές (που άνθισαν στις πλατείες και αλλού) και που οδήγησαν τα πιο καθυστερημένα στρώματα στην αγκαλιά της Χρυσής Αυγής.

Ετσι ή αλλιώς, οι ταλαντεύσεις που χαρακτηρίζουν τους ΕΒΕ, και που είναι αντικειμενικές, συνεχίζουν να υπάρχουν, και μπορεί να είναι παράγοντας πίεσης προς το Κόμμα αλλά και την ίδια την εργατική τάξη, αν δεν τις λάβουμε υπόψη.

Τι παραβλέπουμε πολλές φορές στη δουλειά μας, κάτω από το βάρος των πραγματικά αρνητικών συσχετισμών. Οτι το κέρδισμα αυτοαπασχολούμενων είχε και έχει να κάνει με τη συστηματικότερη προβολή της πολιτικής πρότασης του Κόμματος, με τον απεγκλωβισμό τους από την ιδεολογική γραμμή της αστικής τάξης, τη διαπαιδαγώγησή τους στη συμμαχία με την εργατική τάξη. Εχει να κάνει με την αποβολή κοινοβουλευτικών κριτηρίων στη συνείδησή τους, ακόμη και στο κίνημα, αλλά και συντεχνιακών λογικών, που πατούν πάνω στην αντικειμενική διάθεση των αυτοαπασχολούμενων να διαχειριστούν την επιβίωσή τους στην αγορά.

Να γιατί το πιο βασικό είναι να προσδιορίσουμε τι εννοούμε εξειδίκευση της δουλειάς μας στο στρώμα, με τι κριτήρια μετράμε συσχετισμό που διαμορφώνεται, αλλά και σε ποιους προσανατολιζόμαστε, αφού ακόμη και αυτοί χωρίς προσωπικό έχουν εσωτερική διαφοροποίηση, αλλά και πώς εκτιμάμε τις διαθέσεις τους.

Αυτή η δουλειά δεν είναι εύκολη, καθώς και οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό, που σωστά τους ξεχωρίζουμε, και αυτοί ταλαντεύονται, είναι ακόμη πιο ευάλωτοι σε αντιδραστικά ιδεολογήματα που πλασάρονται, ενώ πιο δύσκολα συμμετέχουν στο κίνημα. Γι' αυτό και η πίεση από μεριάς τους είναι αυξημένη.

Ετσι, πολλές φορές, εξειδίκευση εννοούμε μια πιο περιορισμένη προβολή της θέσης μας, μακριά από την ταμπακιέρα, ότι δηλαδή η εργατική εξουσία, ο σοσιαλισμός, μπορούν να τους εξασφαλίσουν ζωή, μεροκάματο, μακριά από τα χρέη που σφίγγουν τη θηλιά ολοένα και περισσότερο. Αλλωστε, η ίδια η εξέλιξη του καπιταλισμού λύνει με βάρβαρο τρόπο τον εκτοπισμό τους, διαμορφώνει πείρα στη συνείδησή τους που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Εξειδίκευση, λοιπόν, σήμερα, είναι να κατανοήσουν ότι η αντικειμενική τάση του καπιταλισμού είναι η κυριαρχία του μονοπωλίου. Αντικειμενικά εκφράζει ανώτερη παραγωγικότητα στην εργασία, εξασφαλίζει τον έλεγχο πρώτων υλών, διαμορφώνει τις τιμές. Να κατανοήσει ότι η περιβόητη ανάπτυξη προϋποθέτει την καταστροφή της μικρής επιχείρησης, ότι ούτε στη δευτέρα παρουσία δε θα βγει κερδισμένος από αυτήν. Να διαπαιδαγωγηθεί στη συλλογική οργανωμένη πάλη για όλα του τα προβλήματα, βγαίνοντας από τη γυάλα της ατομικής ή συντεχνιακής λύσης. Οπου έχουμε δουλέψει έτσι, είχαμε και ορισμένα αποτελέσματα.

Με βάση αυτά, πρέπει να απαλλαγούμε και από αντίστοιχες συνήθειες χρόνων που διαπερνούν ακόμη τη δουλειά μας. Να λύσουμε δισταγμούς και διαφωνίες, ότι απορρίπτοντας τη διαχειριστική - συντεχνιακή γραμμή πάλης, στενεύουμε τη γραμμή μας. Η πραγματικότητα δείχνει ακριβώς το αντίθετο, αφού αυτή ακριβώς η γραμμή δεν απέτρεψε την αποστροφή των αυτοαπασχολούμενων, ιδιαίτερα των πιο ταλαιπωρημένων, από τα σωματεία.

Αντίθετα, υπάρχει θετική πείρα. Ο σύλλογος ΕΒΕ Αθήνας, που συσπειρώνει δυνάμεις κύρια αυτοαπασχολούμενων, κατάφερε να φέρει κοντά μας περισσότερους από ό,τι η παραμονή μας στον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας, γνωστός για τα φιλομονοπωλιακά αισθήματά του. Ο διαχωρισμός στη γραμμή και τις μορφές πάλης, των επιτροπών αγώνα ΠΑΣΕΒΕ στα ταξί, από τους λεονταρισμούς της ξεπουλημένης διοίκησης στις περσινές κινητοποιήσεις, συσπείρωσε ευρύτερες δυνάμεις και αύξησε το κύρος του Κόμματος. Η κάθοδος στις εκλογές, σε ενώσεις, που οι δυνάμεις μας ήταν εγκλωβισμένες σε κοινά ψηφοδέλτια, συνέβαλε να δημιουργηθεί ένας πρώτος πυρήνας που παλεύει σε σωστή κατεύθυνση, μετά από πολλά χρόνια.

Είναι καθαρό πια ότι η τακτική συμβιβασμού με το συσχετισμό δύναμης ουσιαστικά αδρανοποιούσε και έτοιμες δυνάμεις, δε βοηθούσε στον απεγκλωβισμό, μπέρδευε παρά έλυνε. Σωματεία που δεν έλυναν αυτά τα ζητήματα έγκαιρα, βράζουν τώρα στο ζουμί τους, αδυνατούν να προσαρμοστούν στις εξελίξεις, να συσπειρώσουν τα μέλη τους.

Σε αυτό ακριβώς το κομμάτι πρέπει να δουλέψουμε πιο στοχοπροσηλωμένα. Να σταματήσουμε να ποτίζουμε ξένες γλάστρες, να λύσουμε οργανωτικές αδυναμίες που ασφαλώς υπάρχουν στη λειτουργία των σωματείων, ή ακόμη και την απουσία τους στις γειτονιές που υπάρχουν χιλιάδες μαγαζάκια, να πάρουμε πρωτοβουλίες, που θα φέρουν νέες δυνάμεις στην πάλη. Ετσι, θα διαμορφώνεται και πείρα, θα κερδίζονται και οι πιο πρωτοπόροι με την πολιτική πρόταση εξουσίας του Κόμματος.

Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Υπάρχουν αναξιοποίητες δυνάμεις που λιμνάζουν σε συνοικίες και κλάδους που, εξοπλίζοντάς τες, θα μπουν μπροστά. Σε εμάς πέφτει το βάρος του εξοπλισμού και της διάταξής τους. Νέοι κλάδοι που συγκεντρώνουν αυτοαπασχολούμενους και μορφές οργάνωσής τους, συγκρότηση γερών ΚΟΒ, ικανών να αντεπεξέρχονται στην πίεση, να συγκεντρώνουν και να καθοδηγούν δυνάμεις σε οποιεσδήποτε συνθήκες, μελέτη της διαπάλης και γενίκευση της πείρας από αυτήν, πρωτοβουλίες που να στεριώνουν τη συμμαχία.


Θανάσης Τζίμας


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ