Γαλλικά στρατεύματα καθώς αναπτύσσονται προς βορρά |
Βαθαίνει η ιμπεριαλιστική επέμβαση της Γαλλίας στο δυτικοαφρικανικό Μάλι, όπου χτες -έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς έξι ημερών που έχουν προκαλέσει εκατοντάδες νεκρούς -ξεκίνησαν και οι χερσαίες επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων του γαλλικού στρατού στην κεντροδυτική κωμόπολη Ντιαμπαλί με κεντρικό στόχο την ανακατάληψή της.
Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν ισχυρίστηκε ότι οι γαλλικές δυνάμεις είναι «σε καλύτερη θέση» από την περασμένη βδομάδα, είπε ότι στο Ντιαμπαλί γίνονται μάχες «σώμα με σώμα» και παραδέχθηκε ότι «η μάχη θα είναι μεγάλης διάρκειας». Σε αντίθεση με τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, που είχε μιλήσει πριν λίγες μέρες για επιχείρηση «μερικών βδομάδων»... Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν που προειδοποίησε για τον κίνδυνο «νεο-αποικιοκρατικού τύπου δράσης» στο Μάλι, υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία έπρεπε να περιοριστεί «αυστηρά στην παροχή επιμελητειακής υποστήριξης στις αφρικανικές δυνάμεις».
Το Ντιαμπάλι, όπου έχει πέσει το βάρος της επέμβασης, βρίσκεται από τη Δευτέρα στα χέρια του Αλγερινού εμίρη Αμπού Ζεΐντ, ενός εκ των διοικητών της AQIM (Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ) και μίας εκ των τριών ένοπλων ισλαμικών οργανώσεων που έχουν καταλάβει εδώ και 10 μήνες το βόρειο Μάλι αλλά δρα σε χώρες της ευρύτερης περιοχής του Σαχέλ. Βομβαρδίστηκε ανηλεώς το τελευταίο 48ωρο προτού ξεκινήσουν οι χερσαίες επιχειρήσεις. Εκεί μετακινήθηκαν οι περισσότεροι εκ των περίπου 800 Γάλλων στρατιωτών που βρίσκονται στο Μάλι (και οι οποίοι θα αυξηθούν τις επόμενες μέρες σε 2.500), ενώ λιγότεροι έμειναν σε κατάσταση επιφυλακής στην πρωτεύουσα Μπαμάκο και στη δυτική πόλη Νιόνο υποτίθεται «για την προστασία αμάχων».
Το ίδιο 24ωρο στο Βερολίνο, ο Αλασάν Ουατάρα, πρόεδρος της δυτικοαφρικανικής Ακτής Ελεφαντοστού και προεδρεύων της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας (ECOWAS) που θα αναπτύξει τις επόμενες μέρες ένοπλη αποστολή 3.500 ανδρών με επικεφαλής Νιγηριανό στρατηγό, συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Ο Ουατάρα ζήτησε «από όλους τους Ευρωπαίους» να στηρίξουν έμπρακτα τη γαλλική επέμβαση στο Μάλι. Η Μέρκελ εκτίμησε ότι «η τρομοκρατία στο Μάλι είναι απειλή για την Ευρώπη», υποσχέθηκε δύο στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη και ένα εκατομμύριο ευρώ ως βοήθεια για τους Μαλινέζους πρόσφυγες.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Τζούλιο Τέρτσι υποσχέθηκε «υλικοτεχνική υποστήριξη» στο Μάλι λέγοντας ότι στην προγραμματισμένη για σήμερα έκτακτη σύνοδο των ομολόγων του της ΕΕ θα ασκήσει πιέσεις για την «άμεση αποστολή 250 στρατιωτικών εκπαιδευτών στο Μάλι».
Ως χτες, μεταγωγικά αεροσκάφη στο Μάλι είχαν δώσει ή υποσχεθεί η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Δανία. Οι ΗΠΑ παρέχουν κατασκοπευτικές πληροφορίες και τηλεπικοινωνίες, ενδεχομένως και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Στρατιωτικές δυνάμεις κατά αρκετές εκατοντάδες έχουν υποσχεθεί η Νιγηρία, η Σενεγάλη, η Μπουρκίνα Φάσο, το Τόγκο, ο Νίγηρας, το Μπενίν, το Τσαντ, η Γουινέα και η Γκάνα.
Πάντως, οι συνέπειες της γαλλικής επέμβασης ξεπερνούν τα σύνορα του Μάλι και της Γαλλίας (που έχει τεθεί σε φάση επιφυλακής για πιθανές επιθέσεις-αντίποινα). Χτες, εκπρόσωπος των ένοπλων ισλαμιστών της οργάνωσης «Σεμπάμπ» που δρουν στη Σομαλία είπε πως αποφασίστηκε η εκτέλεση του Γάλλου πράκτορα γνωστού ως «Ντενί Αλέξ» που κρατείται από τους απαγωγείς από το 2009. Εντούτοις, ο επικεφαλής των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, ναύαρχος Εντουάρ Γκιγιό, σχολίασε πως πρόκειται για «επικοινωνιακό τέχνασμα» θεωρώντας πως ο όμηρος εκτελέστηκε το περασμένο Σάββατο κατά την αποτυχημένη επιχείρηση απελευθέρωσης Γάλλων κομάντος.