Πέμπτη 17 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ποιος ωφελείται;

Με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις στο σπίτι του αδελφού του κυβερνητικού εκπροσώπου και εναντίον των κεντρικών γραφείων της ΝΔ, πυκνώνει η αρθρογραφία στον αστικό Τύπο που πασχίζει να αποσυνδέσει τέτοιου είδους ενέργειες από μηχανισμούς διεκπεραίωσης κάθε είδους προβοκάτσιας. Απορρίπτουν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο και, άλλοι εμμέσως, άλλοι ευθέως, ενοχοποιούν γενικά και αόριστα τη «βία απ' όπου κι αν προέρχεται», τσουβαλιάζοντας το εργατικό - λαϊκό κίνημα, τους αγώνες και την πρωτοπορία του. Στο κρίσιμο ερώτημα «ποιος ωφελείται» από τέτοιου είδους ενέργειες, δεν απαντούν, μιας και η απάντηση τους αποκαλύπτει. Δε θα σκαλίσουμε παλιές γνωστές ιστορίες, στοιχεία που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας για το πώς κράτη και μυστικές υπηρεσίες αξιοποίησαν ή έστησαν προβοκάτσιες για να πετύχουν τους σκοπούς τους σε βάρος των λαών. Ας έρθουμε στα πιο πρόσφατα.

Ηταν ή όχι ο αμερικάνικος και ευρωενωσιακός ιμπεριαλισμός που ωφελήθηκαν απ' το τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους στις ΗΠΑ, πριν μια δεκαετία περίπου; Με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας επέδραμαν εναντίον χωρών και λαών, των οποίων τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας εποφθαλμιούσαν, εξασφαλίζοντας με τη δύναμη των όπλων χρυσές δουλειές και κέρδη για τα μονοπώλιά τους. Με το ίδιο πρόσχημα θωράκισαν την αστική εξουσία και το αστικό κράτος με τρομο-νομοθετήματα, που διαμόρφωσαν ακόμα πιο αυστηρό πλαίσιο για τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες. Ποιος ωφελήθηκε απ' την πυρπόληση της τράπεζας «Μαρφίν» στην Αθήνα και τους νεκρούς εργαζομένους της; Το περιστατικό επέδρασε στην ανακοπή της δυναμικής των αγώνων που είχαν αναπτυχθεί, εκφοβίζοντας τους ανθρώπους του μόχθου, που χωρίς προηγούμενη εμπειρία αγώνων μαζικά συμμετείχαν τότε στις κινητοποιήσεις. Αυτή η εξέλιξη προφανώς και δεν ωφέλησε το εργατικό - λαϊκό κίνημα και συνολικά το λαό.

Ανεξαρτήτως ποιοι κινούν τα νήματα των επιθέσεων που σήμερα εκδηλώνονται, αυτές αντικειμενικά ρίχνουν νερό στο μύλο της αστικής τάξης και του πολιτικού της προσωπικού, που με αξιοζήλευτα αντανακλαστικά ανέσυρε τη βολική θεωρία των άκρων, στοχοποιώντας το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Δεν πρέπει να ξεχνά ο λαός ότι η «τρομοκρατία» αποτέλεσε το ιδανικό άλλοθι για να προχωρήσουν οι τρομονόμοι και στην Ελλάδα, ο δεύτερος σε συμμόρφωση προς τον ευρωτρομονόμο. Σ' αυτούς, τα όρια ανάμεσα στο οργανωμένο έγκλημα και στην πολιτική δράση είναι σκόπιμα δυσδιάκριτα.

Θυμίζουμε ότι σαν «τρομοκρατική πράξη» ορίζεται και η κατάληψη δημόσιου χώρου. Με βάση αυτόν τον ορισμό συμβολικές καταλήψεις κτιρίων, δρόμων, απεργίες στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στον ΟΣΕ, σε λιμάνια και αεροδρόμια και άλλες δραστηριότητες μπορούν να χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές, να τιμωρούνται με εξοντωτικές ποινές, να οδηγούν ακόμη και στη διάλυση των συνδικαλιστικών ή και πολιτικών φορέων που θα θεωρηθούν «υπεύθυνοι» για τις πράξεις αυτές. Γι' αυτό ο λαός με την οργανωμένη αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική πάλη του και τους διεκδικητικούς του αγώνες για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών του πρέπει να έχει μέτωπο και σε όλο το πλέγμα του αστικού νομικού οπλοστασίου, που συμβάλλει μαζί με την κρατική καταστολή στο χτύπημα των αγώνων του.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ