Τρίτη 27 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στο ρυθμό των αντιπυρηνικών διαδηλώσεων

Από κατάληψη μιας σιδηροδρομικής γραμμής

Associated Press

Από κατάληψη μιας σιδηροδρομικής γραμμής
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΑΛΟΝΣ.-

Οι κονκάρδες με το σύνθημα «Πυρηνική Ενέργεια - Οχι Ευχαριστώ!», που κοσμούσαν για πολλά χρόνια τα πέτα των ειρηνικών διαδηλωτών κυρίως στη Γερμανία αλλά και σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, αναζητήθηκαν λίαν προσφάτως στα συρτάρια των Γερμανών πολιτών. Η αναζήτηση αποδείχτηκε επιτυχής και νάτες πάλι έκαναν την εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια των μεγαλύτερων αντιπυρηνικών διαδηλώσεων των τελευταίων 25 ετών που ξεκίνησαν την προηγούμενη βδομάδα και συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση και ορμή, δημιουργώντας εκ παραλλήλου πολιτικές εντάσεις και κρίσεις στο «κοκκινοπράσινο» κυβερνητικό συνασπισμό.

Ενας πραγματικός κλεφτοπόλεμος διεξαγόταν χτες καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας στη Βόρεια Γερμανία, στα σύνορα με τη Γαλλία μεταξύ χιλιάδων διαδηλωτών και χιλιάδων αστυνομικών που εκλήθησαν να πραγματώσουν τη μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο προκειμένου να αποτρέψουν την επίτευξη του στόχου των αντιπυρηνικών διαδηλωτών, που δεν ήταν άλλος από το να σταματήσουν την επιστροφή της σιδηροδρομικής αμαξοστοιχίας από τη Γαλλία, η οποία μετέφερε πυρηνικά απόβλητα... Οι διαδηλωτές χρειαζόταν να διασχίσουν ακόμη και να τρέξουν κυνηγημένοι μέσα από δάση και λιβάδια προκειμένου να αποφύγουν τους κλοιούς των πάνοπλων μονάδων καταστολής αλλά και της αστυνομίας, που πραγματικά προσπάθησαν να οχυρώσουν όλη τη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τις δύο χώρες, μέχρι το τελικό προορισμό του τρένου με τα πυρηνικά απόβλητα, στο Γκορλέμπεν, όπου και το μέρος όπου θα θαφτούν αυτά.

Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο BBC, διαδηλωτές κατόρθωσαν να καταλάβουν περίπου 400 μέτρα της σιδηροδρομικής γραμμής κοντά στην πόλη Λένμπεργκ στα βόρεια της χώρας, αφού κατόρθωσαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Εν αντιθέσει ο στόχος των διαδηλωτών σε άλλο σημείο της ίδιας γραμμής, κοντά στο χωριό Νάρεντορφ, δεν επιτεύχτηκε. Σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό αλλά συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με αξιωματικούς της αστυνομίας, δεκάδες συλλήψεις αλλά και ένα τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής κατεστραμμένο. Εκτός αυτών, πάνω από 150 διαδηλωτές συνελήφθησαν κοντά στο χωριό Ντάνενμπεργκ αφού «παραβίασαν την απαγόρευση που ισχύει για την κάλυψη του προσώπου με μαντίλια»!

Με βία απάντησε η αστυνομία

Associated Press

Με βία απάντησε η αστυνομία
Η «σύγκρουση του Γκορλέμπεν» είναι το αποκορύφωμα της έντασης που επικρατεί εδώ και ένα χρόνο στη Γερμανία, σχετικά με την αλλαγή κατεύθυνσης της πολιτικής της κυβέρνησης όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πυρηνικής ενέργειας. Μόλις πέρσι, και παρά τις φωνές διαμαρτυρίας αλλά και τις προεκλογικές υποσχέσεις, η κυβέρνηση κατέληξε σε συμβιβασμό με τις βιομηχανίες που παράγουν πυρηνική ενέργεια, στο να κλείσουν αλλά σταδιακά και με επανεξέταση των υποθέσεων αρκετών πυρηνικών αντιδραστήρων, που θα παραμείνουν κατ' αυτόν τον τρόπο ενεργοί για μία εικοσαετία. Μια συμφωνία, ανάλογη με αυτή που είχε καταλήξει η ελληνική κυβέρνηση το 1983 με το ΝΑΤΟ και είχε ανακηρύξει ότι οι «βάσεις φεύγουν σε πέντε χρόνια και 17 μήνες»!

Στόχος οι «Πράσινοι»

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τη μήνιν μεγάλου τμήματος του γερμανικού πληθυσμού, μήνιν η οποία έφτασε στο αποκορύφωμα μετά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, να αποφασίσει ότι «έχει ηθικό χρέος να πάρει πίσω τα ανεπεξεργασμένα πυρηνικά απόβλητά της». Η μήνις των διαδηλωτών αλλά και πολλών Γερμανών στρέφεται κυρίως κατά του «Πράσινου» υπουργού Περιβάλλοντος, Γίργκεν Τριτίν, τον οποίον οι διαδηλωτές τον κατηγορούν ότι «υπέκυψε» και εγκατέλειψε τις αρχές του.

Πέρα από την ολοφάνερη οργή κατά της πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και των Πρασίνων, που εκδηλώνεται κυρίως στις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα, η δυσφορία και η αποδοκιμασία των Γερμανών απέναντι στους Πράσινους έγινε ορατή και κατά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής στις τοπικές εκλογές των κρατιδίων της Βάδης - Βυρτεμβέργης και της Ρηνανίας - Παλατινάτο, όπου επικράτησε - όπως ήταν αναμενόμενο - πανηγυρικά και μάλιστα βγήκε εξαιρετικά ενισχυμένο το κυβερνών «Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα» - (SPD). Ωστόσο, παρά τα πανηγύρια του SPD, μέγας πονοκέφαλος προέκυψε από την «κατρακύλα» τόσο των Πρασίνων όσο και των Φιλελευθέρων (FDP).

Ο πονοκέφαλος αυτός επιτείνεται από το ότι οι αφετηρίες εκκίνησης των κομμάτων και τα «ζητούμενά» τους στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις, όπου είχαν κληθεί να συμμετάσχουν 10 περίπου εκατομμύρια ψηφοφόροι, παρουσιάζουν σοβαρές διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο κρατιδίων, με κοινό παρονομαστή και στα δύο την άνοδο του SPD και την πτώση των δύο άλλων, δηλαδή το γεγονός ότι οι Πράσινοι «καρκινοβατούν» στο 5% στη Ρηνανία - Παλατινάτο, κινδυνεύοντας να μείνουν εκτός νυμφώνος στο τοπικό Κοινοβούλιο του Μάιντς, ενώ ταυτόχρονα οι Φιλελεύθεροι που αποτελούν το μικρότερο κυβερνητικό εταίρο και στα δύο κρατίδια, στη Βάδη - Βυρτεμβέργη με το CDU και στη Ρηνανία - Παλατινάτο με το SPD, παρά τη μείωση της δύναμής τους σε ποσοστά και ψήφους, αναδείχτηκαν παρ' όλα αυτά σε τρίτη δύναμη. Ανάλογη και η εικόνα που αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα της Βάδης - Βυρτεμβέργης, όπου το CDU του πρωθυπουργού Ερβιν Τόιφελ παίρνει περίπου 45%, αυξάνοντας το ποσοστό του κατά 4 περίπου μονάδες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εκλογές του 1996 που είχε φέρει 41,3%. Το SPD με τη νέα του υποψήφια Ούτε Φογκτ, έπιασε 33%, κερδίζοντας οκτώ μονάδες σε σύγκριση με το 1996. Το συγκυβερνών στη Βάδη -Βυρτεμβέργη «Κόμμα των Φιλελευθέρων» -(FDP) έπεσε από το 9,6% του 1996 στο 8 % περίπου, ενώ και η πτώση των Πρασίνων που έχασαν το ένα τρίτο της δύναμής τους - από 12,1% το 1996 στο 7,6 - υπήρξε ακόμη οδυνηρότερη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ