Τρίτη 27 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΥΑ
Πυρκαγιά σε σχολείο κόστισε 58 ζωές εφήβων

Ενας από τους «τυχερούς» διασωθέντες με σοβαρά εγκαύματα στο νοσοκομείο

Associated Press

Ενας από τους «τυχερούς» διασωθέντες με σοβαρά εγκαύματα στο νοσοκομείο
ΜΑΤΣΑΚΟΣ.- Τουλάχιστον 58 έφηβοι χάθηκαν και άλλοι 28 τραυματίστηκαν, αρκετοί σοβαρά, όταν ξέσπασε φωτιά σε θάλαμο του σχολείου όπου φοιτούσαν, αναφέρουν ανταποκρίσεις των ειδησεογραφικών πρακτορείων «Αssociated Press» και «Reuters» από το Ματσάκος, μια πόλη 60 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας της Κένυας, Ναϊρόμπι.

Οι αστυνομικές αρχές της πόλης ερευνούν την πιθανότητα να πρόκειται για εμπρησμό, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι κάτοικοι της περιοχής ένιωσαν έντονη «οσμή πετρελαίου» στην περιοχή του σχολικού θαλάμου πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά, ενώ τα περισσότερα παιδιά κοιμούνταν.

Η φωτιά κατέκαψε τους τοίχους του κτίσματος, η οροφή του οποίου στη συνέχεια κατέρρευσε.

Από τα τραυματισμένους μαθητές οι εννέα, που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Ναϊρόμπι, περίπου 60 χιλιόμετρα μακρύτερα.

Στο θάλαμο του σχολείου όταν ξέσπασε η πυρκαγιά (περίπου στις 01:40 τοπική ώρα το πρωί της Δευτέρας) κοιμούνταν περί τα 140 παιδιά, πολλά από τα οποία κατάφεραν να βγουν εγκαίρως από το θάλαμο. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η μία πόρτα ήταν κλειδωμένη και υπήρχαν σιδερένιες μπάρες στα παράθυρα, πράγμα το οποίο ενδέχεται να απέβη μοιραίο για τα παιδιά που βρίσκονταν εγγύτερα στις κλειστές εξόδους.

«Πρώτα οι φλόγες τους έζωσαν και μετά η οροφή έπεσε. Η φωτιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα», εξήγησε ο αστυνομικός διευθυντής της περιφέρειας Χουσεΐν Ντάντο, μιλώντας στο πρακτορείο «Reuters». Η χειρότερη πυρκαγιά στην πρόσφατη ιστορία της χώρας - όσον αφορά τουλάχιστον τον αριθμό των ανθρωπίνων θυμάτων - θα ερευνηθεί και από την εγκληματολογική υπηρεσία των αρχών της Κένυας. Ενας ακόμη Κενυάτης αξιωματούχος της αστυνομίας άφησε να εννοηθεί ότι κάποιος από τους μαθητές μπορεί να έβαλε φωτιά: «Υπήρχαν παρεξηγήσεις μεταξύ της διευθύνσεως και των μαθητών. Αυτοί (οι μαθητές) είχαν μνησικακία... κάτι που μπορεί να οδήγησε στην καταστροφή» (!), δήλωσε...

Ο πατέρας ενός από τα τραυματισμένα παιδιά ανέφερε ότι οι μαθητές σχεδίαζαν διαδηλώσεις τις προσεχείς ημέρες για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες στο σχολείο. Ανταποκριτές μέτρησαν, κοιτώντας από τα παράθυρα του σχολικού θαλάμου, 96 κρεβάτια - 48 διπλά κρεβάτια, για την ακρίβεια - που παρ' όλα αυτά στέγαζαν 130-140 παιδιά. Κανένας αξιωματούχος του σχολείου δεν εξήγησε γιατί συνέβαινε αυτό, σημείωνε χτες συντάκτης του «Associated Press».

Ο πατέρας ενός από τους σοβαρότερα τραυματισμένους μαθητές - με εγκαύματα στο 90% του σώματός του - είπε ότι «κάποια από τα παιδιά που επέζησαν μου είπαν ότι συμμαθητές τους μπήκαν στο δωμάτιο με δοχεία πετρελαίου».

Πριν τρία χρόνια, 20 κορίτσια είχαν καεί ζωντανά σε φωτιά που είχε ξεσπάσει σε ένα άλλο σχολείο της Κένυας, διότι οι φύλακές τους τα είχαν κλειδώσει στο θάλαμό τους, ενώ ανάλογο τραγικό επεισόδιο καταγράφηκε αυτόν το μήνα και στη Νιγηρία, με πάνω από 23 μαθήτριες νεκρές, αναφέρουν ανταποκριτές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ