Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ολέθριο σύστημα ο καπιταλισμός

Το εκπληκτικό έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Η Αγία Ιωάννα των σφαγείων», παρουσιάζεται με μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία στο «Ακροπόλ», σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Το έργο γράφτηκε στο διάστημα 1929-1930 και πρωτοπαίχτηκε το 1959, μετά το θάνατο του συγγραφέα, καθώς οι ναζιστικές αρχές του Ντάρμστατ απαγόρευσαν να περιληφθεί η «Αγία Ιωάννα των σφαγείων» στο ρεπερτόριο των θεάτρων της πόλης.

Ο Νίκος Μαστοράκης μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η "Αγία Ιωάννα" είναι περισσότερο μία παράφραση της παρθένου της Ορλεάνης του Σίλερ. Εδώ ο Μπρεχτ με τη φόρμα του επικού θεάτρου εξηγεί στο σύγχρονο άνθρωπο το μηχανισμό της καπιταλιστικής οικονομίας και την απόλυτη εξάρτηση όλων μας απ' αυτόν (...) Το αδιέξοδο ενός συστήματος ολέθριου, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τη φύση».

Παίζουν: Αιμίλιος Χειλάκης, Βίκυ Βολιώτη, Κίκα Γεωργίου, Δημήτρης Δεγαΐτης, Μίνως Θεοχάρης, Δανάη Κατσαμένη, Λάμπρος Κτεναβός, Γόνη Λούκα, Κωνσταντίνος Μαραβέλιας, Αγγελος Μπούρας, Μιχάλης Οικονόμου, Ελένη Ουζουνίδου. Μετάφραση - δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Δεπάστας. Σκηνοθεσία - σκηνικά - κοστούμια: Νίκος Μαστοράκης. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ