Στο ιδιωτικό κεφάλαιο παραδίνονται κρίσιμοι τομείς της αμυντικής βιομηχανίας, όπως με την επικείμενη λειτουργία της ΑΒΥΤ ΑΕ στην Πάτρα και μάλιστα η κυβέρνηση περηφανεύεται για αυτήν την πολιτική, ισχυριζόμενη ότι έτσι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία θα εγκατασταθεί σε υποβαθμισμένη και πυκνοκατοικημένη περιοχή.
Ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης στην απάντησή του υπερασπίστηκε την πολιτική αυτή με το επιχείρημα ότι με την ίδρυση ιδιωτικών βιομηχανιών στην Ελλάδα εξοικονομείται πολύτιμο συνάλλαγμα, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και ανεξαρτητοποιείται η χώρα από τις ξένες πηγές προμήθειας αμυντικού υλικού.
Επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική ότι έτσι παραχωρούνται δραστηριότητες της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων (ΕΒΟ) είπε ότι αυτή έχει άλλο αντικείμενο παραγωγής και ήδη από το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει παραγγελίες της τάξης των 4,5 δισ. δρχ. Είπε δε ότι η βιομηχανία αυτή δεν έχει καμία σχέση με πυρηνικά όπλα ούτε με τη βάση στον Αραξο, η οποία «αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία σχέση με πυρηνικά όπλα». Καταλήγοντας είπε ότι οι κάτοικοι της Πάτρας που θα απασχοληθούν «θα πρέπει να ευγνωμονούν γι' αυτό το πρόγραμμα».
Ο Π. Κοσιώνης στην τοποθέτησή του παρατήρησε ότι του έκανε εντύπωση η άνεση του υφυπουργού και τόνισε: «Μίλησε σαν να πρόκειται για ένα εργοστάσιο παρασκευής σπίρτων. Και εκεί θα ήταν προσεκτικός κανείς. Δεν είναι σπίρτα κύριε υφυπουργέ. Εάν διαβάσει κανείς εδώ τι έχει υπογραφεί θα δει ότι και ΠΑΤΡΙΟΤ θα πηγαίνουν εκεί, ΑΒΑΞ θα πηγαίνουν, τα πάντα θα πηγαίνουν».
Εάν θέλουμε, συνέχισε, να αναπτύξουμε την τεχνολογία και στον αμυντικό τομέα γιατί δεν κάνουμε προσπάθεια με την ΕΒΟ, την ΠΥΡΚΑΛ, και τις άλλες που υπάρχουν; Αντίθετα, είπε, τα παίρνουν τώρα ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν διασυνδέσεις και με πολυεθνικές του εξωτερικού και τόνισε: «Εμείς παινευόμαστε για την εθνική μας άμυνα και την εθνική μας ανεξαρτησία και στην πραγματικότητα δίνουμε τέτοιους τομείς στο ιδιωτικό κεφάλαιο που δεν ξέρουμε πώς θα το χρησιμοποιήσει κατά διαστήματα».
Οσον αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή στην οποία θα εγκατασταθεί η εταιρία είπε ότι αυτή εδώ και 40 χρόνια «είναι ο βόθρος όποιου δυσάρεστου ετοιμάζει να κάνει η πολιτεία ή οι προύχοντες της περιοχής. Ολα πάνε στις δυτικές συνοικίες γιατί είναι ήδη υποβαθμισμένες, ενώ η βορειοανατολική πλευρά που μένει η γκλαμουριά της Πάτρας δεν επιδέχεται τίποτα από αυτά».
Ο Π. Κοσιώνης είπε ότι οι κάτοικοι αντιδρούν, ενώ αντίθετο είναι και το ΤΕΕ και κατέληξε: «Σε ποιο μέρος του κόσμου συμβαίνει να εγκαθίσταται μία βιομηχανία παραγωγής οπλικών συστημάτων σε πυκνοκατοικημένη και πυκνοδομημένη περιοχή»;
.