Παρασκευή 23 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ελλάδα και Τουρκία, ΝΑΤΟικοί χωροφύλακες στα Βαλκάνια

Είμαστε έτοιμοι, είπε, να στείλουμε τη Βαλκανική Ταξιαρχία στο Κόσσοβο, στην ΠΓΔΜ και τη Ν. Σερβία

Ρόλο ΝΑΤΟικού χωροφύλακα και τοποτηρητή στα Βαλκάνια, για Ελλάδα και Τουρκία, προτείνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος μέσα από συνέντευξή του στο τουρκικό CNN. Αναφερόμενος στη σοβαρότητα της κατάστασης στην ΠΓΔΜ και στη Νότια Σερβία, επισήμανε ότι οι λαοί της περιοχής περιμένουν από Ελλάδα και Τουρκία να κάνουν κάτι.

«Ελλάδα και Τουρκία, είπε, είναι τα μεγαλύτερα κράτη στην περιοχή και οφείλουμε να συμφωνήσουμε και να δημιουργήσουμε εδώ μια πολυεθνική συνεργασία ασφάλειας στη Νότια Ευρώπη». Και πρόσθεσε αναφερόμενος στην πολυεθνική Βαλκανική Ταξιαρχία που έχει συγκροτηθεί: «Μια συνεργασία έχει ήδη δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εχουμε π.χ. τη διεθνή ταξιαρχία στο Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) με Τούρκο διοικητή. Τώρα είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε και να υποστηρίξουμε την KFOR στο Κόσσοβο, για να γίνει πιο αποτελεσματικός στη διαφύλαξη της ασφάλειας και της ειρήνης. Στο Κόσσοβο όπως και στην ΠΓΔΜ και στη Σερβία. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, να το συζητήσουμε. Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια στην περιοχή. Θα πρέπει σ' αυτή τη βάση να συνεργαστούμε. Τώρα είναι ο καιρός για τη συνεργασία και όχι τον ανταγωνισμό».

Ως πρώτο βήμα αυτής της ελληνοτουρκικής συνεργασίας διανομής των Βαλκανίων, κάλεσε την Τουρκία να εκκαθαρίσει τα ναρκοπέδια στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών στον Εβρο, σε ένδειξη καλής θέλησης. «Υπάρχει, είπε, μια ναρκοθετημένη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών και μια καλή πρόταση θα ήταν οι δύο κυβερνήσεις μας να μελετήσουν τρόπους για να δώσουν τέλος σ' αυτήν την παλιά ιστορία και να αφαιρέσουν τις νάρκες. Αυτό θα ήταν ένα νέο μέτρο οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που μπορεί να δείξει ότι πράγματι μπορούμε να συνεργαστούμε».

Ο Α. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε και στην προωθούμενη στρατηγική αμυντική αναθεώρηση. «Σήμερα, είπε, είναι αναγκαίο και θετικό να έχουν οι χώρες μικρότερο και πιο ευέλικτο στράτευμα και μικρότερο αριθμό δυνάμεων. Από την άλλη μπορούμε να κάνουμε χρήση της τεχνολογίας και ενός σύγχρονου μοντέλου δομής και οργάνωσης». Η αναθεώρηση αυτή, όπως παραδέχτηκε, προκύπτει από τις ανάγκες «της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, όπου η Ελλάδα συμμετέχει». Και πρόσθεσε: «Εχουμε συγκεκριμένο ρόλο. Ο ρόλος αυτός απαιτεί υψηλή τεχνολογία και σύγχρονες μορφές ανάπτυξης. Και αυτό κάνουμε». Μετά την ολοκλήρωση της αναθεώρησης σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλο, ο ελληνικός στρατός που σήμερα αριθμεί 140.000 άντρες θα κατέβει κάτω από τους 100.000 άντρες. Επίσης είπε, ότι θα υπάρξει αλλαγή και του καθεστώτος γενικής επιστράτευσης που ισχύει από το 1974.

«Ναι» στην επέμβαση από Καραμανλή

Υπέρ της επέμβασης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ΠΓΔΜ αλλά και υπέρ του... απαραβίαστου των συνόρων, τάχτηκε ο Κ. Καραμανλής. Σε δηλώσεις που έκανε μετά την έξοδό του χτες από το Προεδρικό Μέγαρο όπου ενημέρωσε τον Κ. Στεφανόπουλο για τις επαφές του στα Σκόπια, ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να εφησυχάζει και να πάρει πρωτοβουλίες «ώστε η διεθνής κοινότητα, κυρίως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ να παρέμβουν αποφασιστικά στην κρίση αυτή». Ταυτόχρονα δε δίστασε να εμφανιστεί υπερασπιστής της αρχής του απαραβίαστου των συνόρων, αλλά, όπως είπε, είναι αδιανόητο να επιτρέψουμε σε μια ομάδα εξτρεμιστών, να βάλουν φωτιά στα Βαλκάνια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλήρως ταυτισμένος με τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς(2001-08-30 00:00:00.0)
Σε αναμονή της έκρηξης;(2001-03-22 00:00:00.0)
Βαλκανική... σαλάτα ετοιμάζει το ΝΑΤΟ(2001-03-17 00:00:00.0)
Η άλλη όψη της επεμβατικής πολιτικής(2001-03-07 00:00:00.0)
Ποιος θα σώσει τα Σκόπια;(2001-03-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1999-02-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ