Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
Τροπολογία για μετεγγραφές φοιτητών - σπουδαστών

Τροπολογία για τις μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών που μπήκαν τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ προωθεί το υπουργείο Παιδείας με το νομοσχέδιο «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις», που συζητιέται στη Βουλή. Η τροπολογία περιλαμβάνει τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία οι φοιτητές και οι σπουδαστές μπορούν να καταθέσουν αίτηση για «μεταφορά της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη Σχολή ή τμήμα».

Δικαίωμα για αίτηση μετεγγραφής έχουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές «εφόσον το ετήσιο κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου και των μελών της οικογενείας του δεν ξεπερνά το ποσό των έξι χιλιάδων ευρώ (6.000) κατά κεφαλήν». Για παράδειγμα μπορούν να καταθέσουν αίτηση φοιτητές ή σπουδαστές με έναν αδερφό ή αδερφή και με οικογενειακό εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 24.000 ευρώ. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους επιτυχόντες που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών (με συγκεκριμένες προϋποθέσεις) «το εισόδημα υπολογίζεται στο διπλάσιο», δηλαδή 12.000 ευρώ κατά κεφαλήν.

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας για αντίστοιχα τμήματα με αυτό που έχουν περάσει «έως δύο διαφορετικών πανεπιστημίων ή ΤΕΙ». Δεν υπάρχει δικαίωμα μετεγγραφής από ΤΕΙ σε πανεπιστήμιο ή το αντίστροφο. Ο αριθμός των «μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά σχολή ή τμήμα».

Οπως αναφέρεται, τα κριτήρια κατάταξης ανά σχολή ή τμήμα θα είναι με σειρά προτεραιότητας τα παρακάτω:

  • Το εισόδημα (όπως το περιγράψαμε παραπάνω).
  • Οι παθήσεις (όπως τις περιγράψαμε παραπάνω).
  • Εάν ο δικαιούχος έχει αδερφό ή αδερφή σε άλλη σχολή (σε προπτυχιακό επίπεδο και εφόσον δεν είναι κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού) διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονιών.
  • Εάν ο δικαιούχος ανήκει στην κατηγορία των «πολύδυμων τέκνων». Πρόκειται για τα δίδυμα, τρίδυμα κ.ο.κ που έχουν δώσει την ίδια χρονιά πανελλαδικές.
  • Εάν ο δικαιούχος έχει γονείς, αδέλφια, παιδιά ή σύζυγο που είναι άτομα με ειδικές ανάγκες.
  • Εάν ο δικαιούχος είναι ορφανός από δύο γονείς.
  • Εάν ο δικαιούχος είναι παιδί θυμάτων της τρομοκρατίας.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ