Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Δυνατό μήνυμα, χτες και από τα Φάρσαλα

Σήμερα η συγκέντρωση των αγροτοκτηνοτρόφων της Λέσβου, στις 11 π.μ., στην πλατεία Σαπφούς

Μετά την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα την περασμένη Δευτέρα, χτες και στα Φάρσαλα η αγροτική κινητοποίηση, που οργάνωσαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Επαρχίας Φαρσάλων, ήταν μαζική και δυναμική, με τη συμμετοχή δεκάδων τρακτέρ και εκατοντάδων αγροτών. Σήμερα στον «αγωνιστικό χορό» μπαίνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λέσβου, με συγκέντρωση, στις 11 π.μ., στην πλατεία Σαπφούς. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν μετά τις γιορτές, με συντονισμό σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η φτωχή αγροτιά βγαίνει στους δρόμους για να εναντιωθεί, αγωνιστικά, στη βάρβαρη πολιτική της τρικομματικής συγκυβέρνησης που την καταληστεύει και για να συγκρουστεί, μετωπικά, με την καταστροφική Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που την ξεκληρίζει.

Διεκδικεί λύσεις στα πολλά προβλήματά της και παλεύει για την ανατροπή της πολιτικής που τα δημιουργεί και τα οξύνει, προβάλλοντας, ταυτόχρονα, την προοπτική μιας διαφορετική αγροτικής ανάπτυξης, που θα διασφαλίζει σταθερή δουλειά και ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή του λαού μας και τις αναγκαίες πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.

Ξέρουν οι φτωχοί αγρότες, ότι για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας τους χρειάζεται να στηρίζεται από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Γi' αυτό και στις κινητοποιήσεις τους ζητούν να εκφραστεί η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων. Ξέρουν, επίσης, ότι για να έχει προοπτική η πάλη τους χρειάζεται να συνδέεται και να συμβαδίζει με την πάλη του ταξικού εργατικού κινήματος και των άλλων αγωνιστικών συσπειρώσεων. Και η ΠΑΣΥ συντονίζει τα αγωνιστικά της βήματα, με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ, στην κατεύθυνση συγκρότησης της λαϊκής συμμαχίας, που θα είναι σε θέση να συγκρουστεί με την εξουσία των μονοπωλίων για να την ανατρέψει.

Στην πλατεία των Φαρσάλων

Στην κεντρική πλατεία των Φαρσάλων, που ήταν «ζωσμένη» από τα τρακτέρ,χτυπούσε, χτες, η αγωνιζόμενη καρδιά της μικρομεσαίας αγροτιάς. Οι Φαρσαλινοί αγρότες έστειλαν δυνατό μήνυμα αγροτικής αντίστασης και λαϊκής αντεπίθεσης.

Η αγωνιστική εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς εκπροσώπων του Εμπορικού Συλλόγου Φαρσάλων, Αγροτικών Συλλόγων της επαρχίας και του ΤΟΕΒ και κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ρίζος Μαρούδας,πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Αφού σημείωσε ότι το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών έχει υποστεί συρρίκνωση εξαιτίας της ΚΑΠ της ΕΕ, που επιβάλλει χαμηλές τιμές στα προϊόντα, άγριες περικοπές στις επιδοτήσεις, αλματώδη άνοδο του κόστους παραγωγής, αναφέρθηκε στα νέα αντιαγροτικά - αντιλαϊκά μέτρα της συγκυβέρνησης που θα οδηγήσουν τον αγροτικό κόσμο στην εξαθλίωση, στα οποία περιλαμβάνονται:

* Το κράτημα λογιστικών βιβλίων και η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ που θα σημάνει τη φορολόγηση των αγροτών με 13% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, ενώ συζητάνε να μπει χαράτσι και στα χωράφια.

* Η μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ από 11% στο 6%, για φέτος, με άμεση προοπτική την πλήρη κατάργησή της.

* Η μείωση κατά 30 ευρώ στις ήδη χαμηλές αγροτικές συντάξεις και η κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, μαζί με την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια.

* Οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΟΓΑ για την υγεία κατά 70% και στη συμμετοχή στα φάρμακα που φτάνει στο 35%, στις εισφορές για την αγροτική σύνταξη με την υποχρεωτική αλλαγή κλιμακίου, ενώ, ήδη, έχει επιβληθεί μεγάλη αύξηση στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ.

* Η αύξηση κατά 30% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για αγροτικό ρεύμα, ενώ έρχεται κι άλλη και το Γενάρη.

* Η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου αγροτικής χρήσης και η κατάργηση της επιστροφής φόρου.

* Η επιβολή αυξημένων τελών ύδρευσης στα χωριά από τους «καποδιστριακούς» δήμους.

* Η άρνηση της κυβέρνησης να αποζημιώσει την καταστροφή στο βαμβάκι από το πράσινο σκουλήκι και να καταβάλλει τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε όσους δεν έχουν πιάσει το πλαφόν.

Ο Ρ. Μαρούδας, κάλεσε τους αγρότες της περιοχής να συνεχίσουν, ακόμα πιο μαζικά και αποφασιστικά, τον αγώνα, υπογραμμίζοντας: «Ο,τι κερδίσαμε ήταν αποτέλεσμα των σκληρών μαζικών αγώνων μας, των πολυήμερων μπλόκων. Η απογοήτευση και η μοιρολατρία μόνο νέα βάρβαρα μέτρα θα φέρει από την κυβέρνηση και την ΕΕ, οδηγώντας μας στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Χωρίς τους σκληρούς αγώνες μας θα ήμασταν σε πολύ χειρότερη θέση σήμερα. Εμπρός να αντισταθούμε στην άγρια αντιαγροτική επίθεση που βιώνουμε!».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ