Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΕΛΟΣ ΕΤΜΕΑΡ (ΑΠΕ)
Αλλαγές με ελάφρυνση των βιομηχανιών

Στο αυστριακό πρότυπο θα βασιστεί η ΡΑΕ για τις αλλαγές στον επιμερισμό της χρέωσης

Αμεση σχέση με τα τιμολόγια έχουν και οι δομικές αλλαγές στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) που επεξεργάζεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), με την αλλαγή της μεθοδολογίας επιμερισμού του στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών, ώστε να μειώσει την επιβάρυνση των μεγάλων επιχειρήσεων και των βιομηχανιών.

Μετά από δημόσια διαβούλευση, η ΡΑΕ ανακοίνωσε ότι θα υιοθετήσει ως βάση των αλλαγών, το αυστριακό πρότυπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία των φορέων που κλήθηκαν να διατυπώσουν γνώμη είναι εκπρόσωποι των βιομηχανιών, ενώ οι κατευθύνσεις της ΡΑΕ συνάντησαν σχεδόν καθολική αποδοχή! Ο ΣΕΒ μίλησε για «ορθολογική» μεθοδολογία, που ικανοποιεί παλιό αίτημα της βιομηχανίας!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΡΑΕ, στο πλαίσιο της νέας μεθοδολογίας καταργείται το ανώτατο πλαφόν χρέωσης, απαλλάσσονται από το τέλος οι αυτοπαραγωγοί από ΣΗΘ/ΣΗΘΥΑ και ΑΠΕ (θα ζητήσει νομοθετική τροποποίηση), δε θα ισχύει πάγια χρέωση, αλλά μόνο ενέργειας, ενώ θα επιμερίζεται και στους πελάτες που απαλλάσσονται από τις χρεώσεις χρήσης Συστήματος και Δικτύου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ