Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρέμβαση του ΚΚΕ στις συνελεύσεις δικαστών και εισαγγελέων

Το ρόλο της Δικαιοσύνης στις σημερινές συνθήκες ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και ζήτησε από τους δικαστές και εισαγγελείς να μη σταθούν απέναντι στους εργάτες και τους καταπιεζόμενους που συνθλίβονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές και δίνουν καθημερινή μάχη για την επιβίωσή τους.

Ο Σπ. Χαλβατζής μιλώντας Σάββατο και Κυριακή στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις των δικαστών και εισαγγελέων τούς κάλεσε να σταθούν δίπλα στο λαό, λέγοντας πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλα μέσα για να αντιμετωπίσουν τη σημερινά λαίλαπα, εκτός από την απεργία, την κινητοποίηση, τη διαδήλωση, την κατάληψη, τη διεκδίκηση.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι το ΚΚΕ «αναγνωρίζει τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε ένα θεσμό, όπως η Δικαιοσύνη, που ως τμήμα του κρατικού μηχανισμού έχει από τη φύση του την αποστολή να στηρίζει και να δικαιώνει τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, και στους ανθρώπους που εργάζονται σ' αυτόν και υφίστανται μαζί με το λαό τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης».

Απευθυνόμενος στους δικαστές και εισαγγελείς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ στάθηκε στο κραυγαλέο παράδειγμα της Ελληνικής Χαλυβουργίας που συγκίνησε όχι μόνο το πανελλήνιο αλλά και διεθνώς τους εργαζόμενους και αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραμάτισε η δικαστική εξουσία. Υπενθύμισε ότι ο επιχειρηματίας Μάνεσης ζήτησε από τους εργάτες να δουλεύουν μισό ωράριο και να αμείβονται με 500 ευρώ το μήνα. «Οι εργάτες, συνέχισε ο Σπ. Χαλβατζής, δε δέχτηκαν τον εκβιασμό και έκαναν απεργία περίπου για εννιά μήνες, ενώ εκφράστηκε μια πανελλαδική και όχι μόνο ταξική αλληλεγγύη σ' αυτόν τον αγώνα. Με πολιτική απόφαση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στάλθηκαν πολλές διμοιρίες ΜΑΤ, παρουσία εισαγγελέα, για να σπάσει η απεργία». Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι η απεργία έσπασε με τα ΜΑΤ και τα δακρυογόνα, ενώ ο επιχειρηματίας Μάνεσης μονομερώς έθεσε σε τρίμηνη διαθεσιμότητα το σύνολο των εργατών. «Γιατί σήμερα δε βρίσκεται ένας εισαγγελέας και να καθίσει στο σκαμνί αυτόν που κλείνει το εργοστάσιο και πετάει στο δρόμο τους εργάτες;», συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ απευθυνόμενος στους εισαγγελείς και δικαστές.

Να γιατί οι δικαστές και εισαγγελείς δεν πρέπει να σταθούν απέναντι στο λαό. Παράλληλα, ο Σπ. Χαλβατζής δήλωσε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα του δικαστικού σώματος με όποιους τρόπους αυτοί τα διεκδικήσουν.

Τέλος, οι δικαστές και εισαγγελείς δεν πείστηκαν από τις προτροπές της ηγεσίας του Αρείου Πάγου (Ρ. Ασημακοπούλου και Ι. Τέντε) για να επιστρέψουν στις έδρες, ούτε στις εκκλήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, και ουσιαστικά αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι τις 19 Γενάρη, έστω και με ηπιότερη μορφή. Αποφάσισαν να μένουν στις έδρες για δύο επιπλέον ώρες, δικάζοντας μέχρι τις 12.00, ενώ μέχρι τώρα η διακοπή των συνεδριάσεων γινόταν στις 10.00 π.μ. Δηλαδή τα δικαστήρια θα σταματούν τη λειτουργία τους από τις 12.00 μέχρι τις 3.00 μ.μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ