Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Ζήτρος»: Σπύρος Λαζαρίδης «Η μοναξιά του Ζέιτενλικ (Η μακραίωνη κυοφορία των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης μέχρι το 1990)» (ιστορική μελέτη για τη ζωή των κατοίκων στη δυτική ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης. Το πρώτο κεφάλαιο αφορά στην περίοδο από την αρχαιότητα μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα, εποχή που τα τσιφλίκια διαδέχονται τα πολίσματα, δηλαδή τους οικισμούς που σχεδίασε ο ιδρυτής της Θεσσαλονίκης Κάσσανδρος. Το δεύτερο κεφάλαιο καλύπτει την περίοδο μέχρι το τέλος της τουρκοκρατίας, οπότε στην περιοχή ιδρύεται καθολικό και ορθόδοξο νεκροταφείο, αγοράζεται γη και στα χρόνια της ελληνοβουλγαρικής σύγκρουσης οικοδομείται από τους Λαζαριστές. Το τρίτο κεφάλαιο αφορά στις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Στη μεγάλη αυτή περιοχή που λεγόταν Ζέιτενλικ, το 1914 φθάνουν οι πρώτοι πρόσφυγες. Το 1915 στρατοπεδεύουν τα «συμμαχικά» στρατεύματα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1917 εγκαθίστανται πλήθη ξεσπιτωμένων λόγω της πυρκαγιάς στη Θεσσαλονίκη και το 1922 κι άλλοι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Το βιβλίο περιλαμβάνει περισσότερες από 250 φωτογραφίες). Πάνος Δ. Κουργιώτης «Η Αραβική Γραμματική για τους Ελληνες» (Ο αραβολόγος συγγραφέας του βιβλίου αναλύει τα γραμματικά φαινόμενα της αραβικής γλώσσας και παραθέτει επεξηγηματικές παρατηρήσεις, παραδείγματα, πίνακες και ασκήσεις εκμάθησής της).

-- «Gutenberg»: Βρανάς Γκρέκας «Η λατρεία της μεγάλης θεάς (μυθικές θεότητες, ιστορικές γυναίκες)» (αρχαιολογική και ιστορική μελέτη. Τα κεφάλαιά της τιτλοφορούνται ως εξής: «Η μεγάλη μητέρα θεά», «Θεές του μύθου», «Ηρωες», «Γυναίκες του κόσμου», «Ιεροί τόποι - μυστήρια - πολιτισμοί - λατρείες», «Γυναίκες που έγραψαν ιστορία». Περιλαμβάνεται επίλογος και βιβλιογραφία). Ελένη Μπενέκη «Η ευποιία στην Ανδρο - 19ος-20ός αιώνας» (πλούσια εικονογραφημένη ιστορική έρευνα για τα κληροδοτήματα και την κοινωνική προσφορά Ανδριατών προς όφελος του νησιού τους στη διάρκεια κυρίως του 19ου, αλλά και του 20ού αιώνα. Η έρευνα και έκδοση έγινε υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ανδρίων Επιστημόνων, με χορηγία του Ιδρύματος Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη στην Ανδρο).

-- «Γαβριηλίδης: Θοδωρή Καλλιφατίδης «Τα περασμένα δεν είναι όνειρο» (νέο μυθιστόρημα του εξαιρετικού, φημισμένου στη Σουηδία συγγραφέα, όπου νέος μετανάστευσε, με θέμα τον ξεριζωμό από την ελληνική ύπαιθρο στα εμφυλιακά και μετεμφυλιακά χρόνια και τη μαζική μετανάστευση στις δεκαετίες του 1950 και 1960). Δημήτρης Παλαιολόγος «Οι εμιγκρέδες» (μυθιστόρημα για τη μετανάστευση Ελλήνων στα χρόνια της Απριλιανής χούντας). Θόδωρος Πανάγος «Η κοιμωμένη και το αυγό του φιδιού» (μυθιστόρημα με 19 ιστορίες - κεφάλαια, εικονογραφημένα με 19 σχέδια της Σταυρούλας Παπαδάκη). Γιάννης Καρβέλης «Εγκλημα στη σέκτα» (αστυνομικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται σε ιησουίτικο μοναστήρι το 1634). Γιάννης Κουβαράς «Της μη συμμορφώσεως άγιοι (Εμπειρίκος - Γκόρπας - Καρυωτάκης)» (μελετήματα για τις διαφορές και ομοιότητες των «μη συμμορφούμενων με τους αισθητικούς κανόνες» της εποχής του καθενός, ποιητές Εμπειρίκο, Γκόρπα και Καρυωτάκη). Θάνος Κιτσικόπουλος «Ποιήματα (1950-2010)» (συγκεντρωτική έκδοση του έργου του ποιητή). Αιμίλιος Ζαχαρέας «Τα στοχαστικά (για τη φύση του ανθρώπου και την κοινωνία)» (ποικίλης θεματολογίας κείμενα). Βασίλης Χουλιάρας «Μικρές ιστορίες για πριν τον ύπνο» (μικρά κείμενα). Γιώργος Λαμπράκος «Υπογείωση» (νουβέλα). Φένια Παπαδόδημα «Μια γάτα που τη λέγαν Billie Holiday» (νουβέλα για τους μαύρους μουσικούς της τζαζ και την κορυφαία ερμηνεύτρια Μπίλι Χολιντέι).

-- «Οι εκδόσεις των Φίλων» (Πατησίων και Πολυτεχνείου 1, 10433 Αθήνα, 210.8547.723): Εύα Μοδινού «Για πάντα (ποίηση σε επτά πράξεις)» (εκτενέστατο ποιητικό έργο - ελεγεία, αφιερωμένο στην πρόωρα χαμένη αδελφή της ποιήτριας, συγκροτημένο σε επτά κεφάλαια - «πράξεις»: «Ο μύθος του ανθρώπου», «Η εξουσία του σκότους», «Αποκαθήλωση», «Θρήνος», «Η αγάπη», «Αρχαία σκηνή», «Εξοδος»).

-- «Ούτις» (Κωνσταντινουπόλεως 8, 210.9244.747, 6980.611141): Ηλίας Τσέχος «Νόμοι αφιερώσεων» (νέα συλλογή ποιημάτων του καλού ποιητή, ο οποίος ζει στο Γιαννακοχώρι Νάουσας).

-- «Ιωλκός»: Αλκης Παπαντωνίου «Αλγοδοχείο» (ποίηση).

-- «Ρέω» (Φλέμινγκ 31, Βύρωνας, 210.7609.080) Παναγιώτης Παπαπαναγιώτου «Σαπράνθρωποι» (ποίηση). Θεοχάρης Παπαδόπουλος «Ξερόκλαδα» (ποίηση).

-- «Το Δένδρο» (το εξαιρετικό λογοτεχνικό περιοδικό - από τα σημαντικότερα στην Ελλάδα - αφιερώνει το διπλό τεύχος του 187-188 σε δύο μεγάλους δημιουργούς. Στον αδικοχαμένο Θόδωρο Αγγελόπουλο και στον Γιώργο Σεφέρη. Το τεύχος περιλαμβάνει άγνωστες συνεντεύξεις του σκηνοθέτη και κείμενα πολλών πνευματικών ανθρώπων και καλλιτεχνών για τον Θ. Αγγελόπουλο και συνοδεύεται από CD, με το σκηνοθέτη να διαβάζει ποίηση του Γιώργου Σεφέρη).

-- «Θέματα Ειδικής Αγωγής» (τριμηνιαίο εκπαιδευτικό περιοδικό. Τεύχος 56).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ