Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ»
Ημερίδες ταξικής συνεργασίας από το ΣΕΗ

Με σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και εργοδοτών

Με αφορμή τη διοργάνωση από τις παρατάξεις στο ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών που στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και φιλοεργοδοτικοί, ημερίδων για το θέατρο στην κρίση και τις εργασιακές σχέσεις των ηθοποιών η Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών καταγγέλλει την προσπάθεια αυτών των δυνάμεων να μετατρέψουν το Σωματείο από μέσον οργάνωσης της πάλης για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων σε αντιδραστικό μηχανισμό συμβιβασμού και υποταγής των ηθοποιών στις απαιτήσεις της καπιταλιστικής πολιτιστικής βιομηχανίας για την εξαθλίωσή τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Με πρόσχημα την αδυναμία να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδήλωση της "Ημέρας του Ηθοποιού", η πλειοψηφία της Διοίκησης του Σωματείου, αποφάσισε να την αντικαταστήσει με δύο ημερίδες. Ο γενικός τίτλος της διοργάνωσης είναι "Θέατρο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης", ενώ οι ημερίδες έχουν ως θέματα "Θέατρο και κοινωνία στην κρίση" και "Απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων - θεσμοί και ηθοποιός". Από την αρχή θέσαμε δύο όρους. Ο βασικότερος ήταν το σωματείο, ως οργανωτής και έχοντας ήδη επεξεργασμένες θέσεις μέσα από συλλογικές διαδικασίες πάνω στη θεματολογία των ημερίδων, έπρεπε να θέσει το πλαίσιο και τη δική του αντίληψη για τα θέματα και ο δεύτερος να υπάρξει περισσότερος χρόνος για την προετοιμασία τους. Και οι δύο όροι απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία ("Ενωμένοι" - "Κίνηση Ηθοποιών" - "Ελεύθερη Εκφραση").

Ταυτόχρονα, ανάμεσα στους εισηγητές που επιλέχθηκαν ξεχωρίζουν αρκετά ονόματα από το χώρο των εργοδοτών (Α. Παπαπαναγιώτου - ΕΛΘΕΑ, Ε. Ράντου, Γ. Χουβαρδάς, Ξ. Καλογεροπούλου) ή προσώπων με φιλο-εργοδοτικές απόψεις, ενώ απαγορεύτηκε ρητά στα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του ΔΣ του ΣΕΗ και σε όσα μέλη του που ανήκουν σε κόμματα, να εισηγηθούν.

Ούτε λίγο ούτε πολύ οι ημερίδες αυτές αποτελούν σεμινάρια ταξικής συνεργασίας, που διοργανώνει το ΣΕΗ για να ενημερωθούν τα μέλη του - οι χιλιάδες ηθοποιοί που υποφέρουν σήμερα όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια από την ανεργία, τις άθλιες εργασιακές σχέσεις και την απλήρωτη εργασία - για τις ανάγκες και τα προβλήματα των εργοδοτών τους! Πρόκειται για μια ξεδιάντροπα αντιδημοκρατική, αντεργατική απόφαση, που προσβάλλει την 95χρονη αγωνιστική πορεία του ΣΕΗ και ανοίγει το δρόμο για τη μετατροπή του σωματείου μας σε φερέφωνο των εργοδοτικών συμφερόντων και της άγριας αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Αν συνυπολογίσουμε και την τακτική της πλειοψηφίας σε μια σειρά ζητήματα που προέκυψαν στο προηγούμενο διάστημα, όπως η αποχώρηση του ΣΕΗ από το ΠΑΜΕ, η απαξίωση των Συλλογικών Συμβάσεων, η τακτική των ίσων αποστάσεων σε διενέξεις ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες, τότε αποκαλύπτεται πως στόχος τους είναι να μετεξελιχθεί το ΣΕΗ από μέσον οργάνωσης της πάλης για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας, σε αντιδραστικό μηχανισμό συμβιβασμού και υποταγής των ηθοποιών στις απαιτήσεις της καπιταλιστικής πολιτιστικής βιομηχανίας για την εξαθλίωσή τους.

Η Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών και με αφορμή τις ημερίδες δίνει τη μάχη να διατηρήσει το ΣΕΗ τα ταξικά του χαρακτηριστικά. Αρνιέται να δώσει άλλοθι και κάλυψη στην πλειοψηφία και με παρεμβάσεις θα προσπαθήσει να αποκαλύψει την ιλαροτραγωδία που παίζεται σε βάρος των ηθοποιών από τις παρατάξεις της πλειοψηφίας του ΔΣ και τα κόμματα που βρίσκονται πίσω τους (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία). Καλεί τους ηθοποιούς που θα πάρουν μέρος σε αυτές να μη νομιμοποιήσουν τις εργοδοτικές θεωρίες και με τη γενικότερη δράση τους στο σωματείο να ανατρέψουν τον αντιδραστικό συσχετισμό στο ΔΣ του ΣΕΗ με τη σύμπραξη των παρατάξεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των εργοδοτών.

"...:γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχθρού, όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί (Μπ. Μπρεχτ)».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ