Πέμπτη 22 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Αλλοθι της κυβέρνηση οι «ανεξάρτητες αρχές»
  • Ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και στις 5 Απριλίου θα γίνει η ψηφοφορία
  • Συζητήθηκαν τα άρθρα για τις «ανεξάρτητες αρχές», την Αυτοδιοίκηση και τις προσλήψεις στο δημόσιο
  • Οργανα του δικομματισμού οι «ανεξάρτητες αρχές» και μακρύ χέρι των κυβερνήσεων η αυτοδιοίκηση, κατήγγειλαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Με την τελευταία ενότητα των άρθρων του Συντάγματος που αναφέρονται στην Αυτοδιοίκηση, την πρόσληψη των δημοσίων υπαλλήλων και τις «ανεξάρτητες διοικητικές αρχές» ασχολήθηκε χτες η Βουλή, ολοκληρώνοντας έτσι τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η ψηφοφορία επί των διατάξεων του Συντάγματος που θα αναθεωρηθούν θα γίνει την Πέμπτη 5 Απριλίου, ενώ θα προηγηθεί μια πανηγυρική τελική συνεδρίαση στην οποία θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί και οι εισηγητές των κομμάτων.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος στην τοποθέτησή του, αναφερόμενος στις λεγόμενες ανεξάρτητες διοικητικές αρχές τόνισε ότι από τη στιγμή που αυτές διορίζονται από την κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ανεξαρτησία. «Και όπου δεν αρκούν οι ψήφοι της κυβέρνησης - είπε - τότε με την συναίνεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιτυγχάνεται πλειοψηφία που «θα κινείται στα πλαίσια της κυρίαρχης άποψης στην πολιτική και την κοινωνία, στα πλαίσια που επιτρέπουν συνήθως τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ο δικομματισμός».

Για τον τρόπο ορισμού της σύνθεσης των «ανεξάρτητων αρχών» είπε ότι «εμείς εάν θα έπρεπε να διαλέξουμε ανάμεσα στη διάσκεψη των προέδρων και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής θα διαλέγαμε την επιτροπή της Βουλής, γιατί η σύνθεση της διάσκεψης μπορεί να αλλάξει με τον κανονισμό της Βουλής και έτσι τα απαιτούμενα 4/5 να τα έχει η κυβερνητική πλειοψηφία».

Ο Α. Σκυλλάκος αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, για το οποίο επί οικουμενικής κυβέρνησης είχε δοθεί η ενδεδειγμένη λύση και είχε συμφωνηθεί ότι κανένα κόμμα δε θα έχει πλειοψηφία, θα εκπροσωπούνται όλα τα κόμματα της Βουλής και θα υπήρχαν μάλιστα και εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων που έχουν σχέση με την τηλεόραση.

Αντίθετα σήμερα, είπε, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφώνησαν να αποκλειστούν τα μικρότερα κόμματα, αφού τα δύο μεγαλύτερα θα μπορούν να συμφωνούν την σύνθεση της επιτροπής και να πετάνε έξω τα μικρότερα με αποτέλεσμα να «ζει και να βασιλεύει» ο δικομματισμός μέσα στις «ανεξάρτητες αρχές».

Μακρύ χέρι... της κυβέρνησης η Αυτοδιοίκηση

Αναφερόμενος στα άρθρα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Α. Σκυλλάκος τόνισε ότι αυτή μετατρέπεται σε μακρύ χέρι της κυβέρνησης, αφού η λογική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι οι δήμοι και οι νομαρχίες αντί να παίζουν κοινωνικό και διεκδικητικό ρόλο να παίζουν τον ρόλο των ανώνυμων εταιριών και να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Επιδιώκεται, συνέχισε, να έχουν πόρους με φόρους και τέλη με τη λογική της ανταποδοτικότητας για να τα βγάζουν πέρα και να μη διεκδικούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ στο όνομα του περιορισμού της σπατάλης να ιδιωτικοποιούν τις υπηρεσίες τους.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στους μηχανισμούς ελέγχου πάνω στην Αυτοδιοίκηση, όπως είναι ο διορισμένος περιφερειάρχης που έχει όλες τις ουσιαστικές αρμοδιότητες την ίδια στιγμή που με την πρόταση στην αναθεώρηση αποκλείεται ακόμα και η μελλοντική καθιέρωση του τρίτου βαθμού αυτοδιοίκησης με αιρετό τον περιφερειάρχη.

Αλλος μηχανισμός ελέγχου είναι η εποπτεία και ο έλεγχος νομιμότητας με την απειλή πειθαρχικών μέτρων. Στην πράξη, είπε, η εποπτεία μπορεί να ασκείται ακόμα και με την αξιολόγηση των δήμων και όποιος δεν είναι αρεστός, δεν είναι πειθαρχικός, τότε θα παίρνει κακό βαθμό στην αξιολόγηση και θα τιμωρείται με το να παίρνει λιγότερα χρήματα.

Οσο για την οικονομική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης, ο Α. Σκυλλάκος είπε ότι έτσι όπως προτείνεται να μπει στο Σύνταγμα θα είναι «αυτοτέλεια από τον κρατικό προϋπολογισμό». Θα κληθεί η Αυτοδιοίκηση, τόνισε, να γίνει αυτοδύναμη είτε με τη δική της φοροεισπρακτική πολιτική, είτε με τα ανταποδοτικά τέλη ή με οποιοιεσδήποτε άλλες επιβαρύνσεις.

Το ΚΚΕ, τόνισε, είναι αντίθετο σε αυτές τις πρακτικές και θεωρεί ότι θα έπρεπε να μπει στο Σύνταγμα μία διάταξη που να εξασφαλίζει επαρκείς πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό και να κατοχυρώνει έστω και φραστικά την υποχρέωση της αυτοδιοίκησης για παροχή δημόσιων και καθολικού χαρακτήρα υπηρεσιών στους δημότες σε αντιπαράθεση με τη λογική της ιδιωτικοποίησης και της ανταποδοτικότητας.

Επίσης, να καθιερώνεται η απλή αναλογική ως πάγιο σύστημα εκλογής των τοπικών αρχών, να προβλέπεται η εθελοντική και όχι διά της βίας συνένωση των δήμων και να υπάρχει η δυνατότητα για τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων.

Αναφερόμενος στις προσλήψεις στο δημόσιο ζήτησε αυτές να γίνονται με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια, ενώ διαφώνησε με την πρόβλεψη ότι γενικώς απαγορεύεται η μονιμοποίηση όσων υπηρετούν με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Ο Α. Σκυλλάκος είπε ότι η απαγόρευση θα μπορούσε να ισχύει μόνο για τους εποχιακά εργαζόμενους που δεν καλύπτουν πάγιες ανάγκες.

Ομηροι των κυβερνήσεων

Στα θέματα των δημοσίων υπαλλήλων και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε στην παρέμβασή του και ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης. Τόνισε ότι η πρόβλεψη στην πρόταση της αναθεώρησης για την έννοια του δημόσιου τομέα «όπως αυτός θα καθορίζεται κάθε φορά», δείχνει ότι η κυβέρνηση κάθε φορά θα ορίζει το τι είναι δημόσιο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, αφού θα αφαιρούνται συνέχεια τμήματα και δραστηριότητες από το δημόσιο.

Επίσης, συνέχισε, κίνδυνος για τους δημόσιους υπαλλήλους προέρχεται και από την πρόβλεψη ότι μόνιμοι θα είναι μόνο εφόσον υπάρχουν οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις. Με τη λογική της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα, είπε, και με τα νέα οργανογράμματα στις υπηρεσίες υπάρχει κίνδυνος να καταργηθούν θέσεις, άρα και τη μονιμότητα των υπαλλήλων. Ο βουλευτής κατήγγειλε την ευρύτατη χρήση υπαλλήλων με σύμβαση ορισμένου χρόνου σε θέσεις μάλιστα που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είπε ότι με αυτόν τον τρόπο οι υπάλληλοι είναι κομματικοί όμηροι των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Για την Αυτοδιοίκηση, είπε με την μη καθιέρωση του τρίτου βαθμού ο διορισμένος περιφερειάρχης κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τους εκλεγμένους, ενώ αναφερόμενος στα δημοψηφίσματα υπενθύμισε την άρνηση της κυβέρνησης και άλλων κομμάτων για την πραγματοποίησή τους για πολύ σοβαρά θέματα όπως η συμφωνία του Μάαστριχτ.

Στη δική του παρέμβαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής αναφερόμενος στο δημόσιο τομέα τόνισε ότι η κυβερνητική πολιτική τον απαξιώνει, με στόχο να δημιουργήσει άλλοθι για το ξεπούλημά του. Ετσι στις δημόσιες υπηρεσίες λείπει το απαραίτητο προσωπικό, απαξιώνονται οι υπάλληλοι, αμείβονται με χαμηλούς μισθούς, ενώ μία σειρά από αρμοδιότητες παραδίδονται στον ιδιωτικό τομέα.

Για τις προσλήψεις είπε ότι πρέπει κατ' αρχήν να γίνουν οι απαραίτητοι οργανισμοί, για να ξέρουμε πόσους υπαλλήλους χρειαζόμαστε και με βάση αυτό να πληρωθούν όλες οι θέσεις. Ετσι, συνέχισε, θα πάψει η ομηρία των εκτάκτων αλλά η κυβέρνηση δεν προχωράει σε αυτό, γιατί θέλει να τους εκβιάζει κάθε φορά επιζητώντας την ψήφο τους στις εκλογές.

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είπε ότι αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι να την μετατρέψει σε εισπρακτικό μηχανισμό και γι' αυτό, εκτός των άλλων, παρακρατάει πάνω από ένα τρισεκατομμύριο από τους δήμους σπρώχνοντάς τους στην επιβολή φόρων και τελών.

Καταλήγοντας και θέλοντας με παραστατικό τρόπο να περιγράψει το επικίνδυνο των διατάξεων που προωθούνται συνολικά με την αναθεώρηση είπε: «Μέχρι τώρα ο λαός φοβούνταν όταν άκουγε τις λέξεις σεισμός, λοιμός και καταποντισμός. Τώρα φοβάται και όταν ακούει τη λέξη εκσυγχρονισμός».

Οι άλλοι εισηγητές

Στην τοποθέτησή του ο εισηγητής της πλειοψηφίας Ε. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι στο Σύνταγμα κατοχυρώνονται πέντε «ανεξάρτητες διοικητικές αρχές», η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, η αρχή προστασίας του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, η αρχή που θα ασχολείται με τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα και ο συνήγορος του πολίτη. Για τον τρόπο συγκρότησης επανέλαβε ότι θα συγκροτούνται με πλειοψηφία 4/5 από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και διαγράφεται η πρόβλεψη ότι σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται αυτή η πλειοψηφία θα διορίζεται προσωρινά όποιος πάρει την απόλυτη πλειοψηφία και το ζήτημα θα επανέρχεται.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Ι. Βαρβιτσιώτης πρότεινε να έχει τη δυνατότητα η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπορεί να διενεργεί τοπικά δημοψηφίσματα για μείζονος σημασίας τοπικά δημοψηφίσματα, ενώ διαφώνησε για τον τρόπο ορισμού των «ανεξάρτητων αρχών». Πρότεινε να μην ορίζονται από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, αλλά από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με πλειοψηφία των 3/5.

Ο Φ. Κουβέλης εκ μέρους του ΣΥΝ συμφώνησε με την κυβερνητική πρόταση για τον τρόπο συγκρότησης των διοικητικών αρχών, ζήτησε να μην αποκλειστεί η μελλοντική κατοχύρωση του τρίτου βαθμού αυτοδιοίκησης και πρότεινε τα όργανα της αυτοδιοίκησης να εκλέγονται με την απλή αναλογική.

* Συνέχεια στη γνωστή του πρόταση για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», έδωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Τσουκάτος και χτες μαζί με άλλους 55 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τροπολογία στην αναθεώρηση του Συντάγματος σύμφωνα με την οποία πρέπει να προβλεφθεί διάταξη που θα αναφέρει ότι «το κράτος μεριμνά για ένα ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών όπως ο νόμος ορίζει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ταύτιση στρατηγικής ανάμεσα σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (2007-02-15 00:00:00.0)
Αποτελειώνει τη μονιμότητα στο Δημόσιο (2006-11-30 00:00:00.0)
Επικυρώνει την πολιτική της λιτότητας (2003-11-27 00:00:00.0)
Ποινικοποίηση της πολιτικής και «φακέλωμα» οπαδών κομμάτων (2002-06-04 00:00:00.0)
Διαμάχη για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (2000-09-01 00:00:00.0)
Μόνο αν κατοχυρωθούν και διευρυνθούν τα ατομικά δικαιώματα (2000-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ