Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Ταύτιση στρατηγικής ανάμεσα σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Το ΚΚΕ θα συμμετέχει στη συζήτηση, αλλά δε θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία

Eurokinissi

«Είμαστε αντίθετοι στην αναθεώρηση» και «θα παλέψουμε στην πράξη για να μην εφαρμοστούν οι αντιδραστικές διατάξεις», τόνισε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «χρειάζεται αναθεώρηση στο Σύνταγμα, αλλά σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που επέλεξαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ», τονίζοντας ότι «δεν μπορεί κριτήριο να είναι η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», ενώ για τα ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα σημείωσε πως «με τις νομοθεσίες που εφαρμόζονται, ανεξάρτητα με το τι λέει το γράμμα του Συντάγματος, ανεξάρτητα με το αν θα το διορθώσουμε, στην πράξη γίνεται το αντίθετο».

Αναφερόμενος στη στάση που θα τηρήσει του ΚΚΕ κατά την αναθεωρητική διαδικασία, ο Αντώνης Σκυλλάκος θύμισε ότι «εμείς ήμασταν αντίθετοι και στη βάση του Συντάγματος του 1974» και «είχαμε καταγγείλει τότε το Σύνταγμα και αποχωρήσαμε από την ψηφοφορία. Επαναλάβαμε το ίδιο και στο Σύνταγμα του 2001» διευκρινίζοντας ότι «στη συζήτηση θα συμμετέχουμε, δε θα πάρουμε μέρος στην ψηφοφορία». Σχολιάζοντας την επιχειρηματολογία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με το σεβασμό στους συνταγματικούς θεσμούς, ο εισηγητής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «όσοι μιλάνε για σεβασμό στους θεσμούς εύκολα τους παραβιάζουν, όταν είναι εμπόδιο στην πολιτική τους», αφού «άλλα λέει ο θεσμός που λέγεται Σύνταγμα, άλλα εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις».

Παραθέτοντας συγκεκριμένο παράδειγμα τόνισε ότι «λαϊκή κυριαρχία σημαίνει απλή αναλογική», όμως «αλλάζουν τα εκλογικά συστήματα» για να διατηρηθεί ο δικομματισμός, ενώ γίνονται «πρόωρες εκλογές γιατί έτσι τους συμφέρει». Κατέληξε στο ότι «είναι σχετικό το ζήτημα των θεσμών», τονίζοντας πως «αν το Σύνταγμα είναι αντιδραστικό, εμείς θα το πολεμάμε», αφού «κινούμαστε στη λογική τού "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη"».

Ειδικά για το Σύνταγμα σημείωσε ότι «με κόμματα τα οποία συντάσσονται με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποκλείεται να υπάρξουν προοδευτικά συντάγματα», αφού «οτιδήποτε είναι εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα αφαιρείται» και «είμαστε σε μια εποχή που ακόμη και τα διεθνή Συντάγματα και το Διεθνές Δίκαιο επειδή εμποδίζει δυνάμεις να ελέγξουν όπως θέλουν πλουτοπαραγωγικές πηγές και γεωστρατηγικά εδάφη, καταπατείται».

Ο Αντώνης Σκυλλάκος αναφέρθηκε στην υπό εξέλιξη αναθεώρηση λέγοντας ότι «υπάρχει ταύτιση στρατηγικής και βασικών πολιτικών ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ και αυτό εκφράζεται και στη Συνταγματική Αναθεώρηση». Μίλησε για «σύμπτωση στο άρθρο 16», καθώς και «στα άρθρα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» όπως και «για την ηγεσία της Δικαιοσύνης». Παράλληλα, συμπλήρωσε, τα δύο κόμματα «συμφωνούν να παραμείνει η διάταξη για να μην μπορούν να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι», ενώ «συμφώνησαν να αλλάξει η διάταξη για τον βασικό μέτοχο».

Επίσης, σχετικά με τις τακτικές των δυο κομμάτων, ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι «διαφέρει η τακτική τους ως προς το τι επικαλούνται», αφού «η ΝΔ ζητάει συναίνεση όπως ζητούσε και το ΠΑΣΟΚ, για να περάσουν οι αντιλαϊκοί νόμοι με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις», ενώ «το ΠΑΣΟΚ αγωνιά για να φανεί ότι διαφοροποιείται από τη ΝΔ». Και στην υπόθεση του άρθρου 16 «αποφάσισε το... στρίβειν διά του αρραβώνος».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ αναφέρθηκε επιγραμματικά στα άρθρα με των οποίων την αναθεώρηση διαφωνεί το ΚΚΕ, σημειώνοντας πως «είμαστε αντίθετοι στην αναθεώρηση του άρθρου 16» όχι μόνο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά «κυρίως γιατί θα εφαρμοστούν οι κανόνες της αγοράς», που «ήδη εφαρμόζονται αντισυνταγματικά». Οσον αφορά το άρθρο 24 για τα δάση, τόνισε πως «υπάρχουν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που ενδιαφέρονται για το φιλέτο των ακτών μας και ό,τι απόμεινε από τα δάση να γίνει επιχείρηση». Αναφορικά με το άρθρο 28, που ορίζει την εθνική κυριαρχία, είπε ότι «κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας θα δίνονται σε διεθνείς οργανισμούς με 151 βουλευτές». Για τη χρηματοδότηση των κομμάτων επισήμανε ότι «υπάρχουν έντονες φωνές και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ να καταργηθεί η χρηματοδότηση από το λαό», ενώ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σημείωσε ότι το ΚΚΕ λέει «ΟΧΙ σε αρμοδιότητες που θα σπάσουν τον ενιαίο χαρακτήρα στην Υγεία και στην Παιδεία» ιδίως όταν «υπάρχουν δυνατότητες σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα». Επίσης σημείωσε ότι «δε συμφωνούμε με την ολοκλήρωση της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων», τονίζοντας πως «πρέπει να αφαιρεθεί το εμπόδιο μονιμοποίησης των συμβασιούχων».

Τέλος, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ, ζήτησε «να ενισχυθεί η λαϊκή κυριαρχία μέσα από ρυθμίσεις που θα κατοχυρώνουν την εθνική ανεξαρτησία», την «ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Βουλής», την «προώθηση μορφών άμεσης δημοκρατίας» (όπως τα λαϊκά δημοψηφίσματα και η απλή αναλογική), καθώς και «έλεγχο λαϊκό, πραγματικό έλεγχο ακόμη και του ιδιωτικού τομέα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποτελειώνει τη μονιμότητα στο Δημόσιο(2006-11-30 00:00:00.0)
Συζήτηση για ζητήματα Δικαιοσύνης(2006-11-23 00:00:00.0)
Εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και με τη «βούλα» του Συντάγματος!(2001-02-18 00:00:00.0)
Διαμάχη για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας(2000-09-01 00:00:00.0)
Δήλωση του Αντώνη Σκυλλάκου(1996-07-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1995-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ