Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Ρεαλιστική και αναγκαία η πρόταση του ΚΚΕ

Σε εκδήλωση στη Λάρισα για τα 94χρονα του Κόμματος μίλησε το μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο βήμα ο Γ. Χαρίτος
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο βήμα ο Γ. Χαρίτος
Σε πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, με θέμα «94 χρόνια ΚΚΕ, θυσίες και αγώνας για τα δίκια της τάξης μας», που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, μίλησε ο Γιώργος Χαρίτος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του Κόμματος.

Στην ομιλία του, ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε: «Το Κόμμα μας, μέσα στην πολυκύμαντη διαδρομή των 94 χρόνων, γαλούχησε γενιές επαναστατών - κομμουνιστών, έδωσε τα καλύτερα παιδιά του στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Σήμερα, βαδίζοντας προς το 19ο Συνέδριό του, έχοντας κατακτήσει την επαναστατική στρατηγική που απαιτούν οι σύγχρονες συνθήκες εξέλιξης της ταξικής πάλης, πιο έμπειρο και οπλισμένο με τα διδάγματα και τα συμπεράσματα της επιστημονικής μελέτης, τόσο της Ιστορίας του, όσο και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης του 20ού αιώνα, το ΚΚΕ ρίχνεται πιο αποφασιστικά στη μάχη.

Η στρατηγική που έχουμε διαμορφώσει ως Κόμμα σήμερα, ανταποκρίνεται στα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Η πολιτική μας πρόταση αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για το λαό, πολύ περισσότερο σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, όπου τα μονοπώλια επιτίθενται ακάθεκτα και το φάσμα της πείνας και της εξαθλίωσης απλώνεται απειλητικά μπροστά σε όλο και περισσότερες λαϊκές οικογένειες.


Μας λένε ότι αυτά που προτείνουμε δε γίνονται. Ομως, η Οχτωβριανή Επανάσταση και η σοσιαλιστική οικοδόμηση αποδεικνύουν το αντίθετο. Σε ποια καπιταλιστική χώρα σήμερα μπορεί να γίνει λόγος για το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά για όλους, με δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, Παιδείας, συνολικά δωρεάν κοινωνικών παροχών για όλο τον πληθυσμό ανεξάρτητα από φυλή χρώμα και θρησκεία; Στην Ελλάδα των εκατομμυρίων ανέργων σίγουρα όχι.

Νομίζουν ότι μας αποστομώνουν όταν λένε, "ναι εντάξει, αλλά οι χώρες του σοσιαλισμού κατέρρευσαν, ο καπιταλισμός αποδείχτηκε ανώτερο σύστημα". Ομως, ο σοσιαλισμός ανατράπηκε γιατί επιχείρησε να αναπτυχθεί με καπιταλιστικά εργαλεία και μέσα. Σοσιαλισμός και αγορά είναι πράγματα ασυμβίβαστα. Ανατράπηκε γιατί το κόμμα παραβίασε τους νόμους της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, έδωσε χώρο να αναπτυχθούν δυνάμεις ξένες και εχθρικές, διαβρώθηκε απ' την οπορτουνιστική πίεση μέχρι που εξελίχθηκε σε αντεπαναστατική δύναμη.

Πάλη για τον άλλο δρόμο

Ας απαντήσουν όλοι αυτοί, πόσο ρεαλιστικό είναι σήμερα για το φτωχό αγρότη να παραμένει στο χωριό και να μην μπορεί να καλλιεργήσει, να δυσκολεύεται να στείλει τα παιδιά στο σχολείο, να αρρωσταίνει και να μην προλαβαίνει να πάει στο νοσοκομείο ή να αναγκάζεται να πληρώνει απ' αυτά που δεν έχει. Ρεαλιστική διέξοδος δεν είναι ούτε να φύγει μετανάστης, γιατί και πολλοί που έφυγαν γυρνάνε πίσω άπραγοι.

Αναγκαίο και ρεαλιστικό είναι να οργανωθεί και να παλέψει στο χωριό του, να συντονίσει το βηματισμό του με τους εργάτες και τους βιοπαλαιστές στην πόλη, να ακουμπήσει στην πρόταση του ΚΚΕ για την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, για την οργάνωση του παραγωγικού συνεταιρισμού. Ρεαλιστικό και αναγκαίο είναι να φιλοδοξεί να γίνει κι αυτός εργαζόμενος στη μεγάλη σοσιαλιστική αγροτική παραγωγή, οικοδόμος της νέας κοινωνίας.

Το ρεαλιστικό και το αναγκαίο δεν το καθορίζει ο πολιτικός συσχετισμός δύναμης, αλλά η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Δεν καθορίζεται απ' το αν το πιστεύουν σήμερα οι λίγοι ή οι πολλοί, αλλά απ' το αν απαντάει στα συμφέροντα της πλειοψηφίας του εργαζόμενου λαού».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε θεατρικό αναλόγιο και μουσικό πρόγραμμα, ενώ στο χώρο λειτούργησε έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Οκτωβριανή Επανάσταση απέδειξε ότι μπορεί να ανατραπεί το σύστημα της εκμετάλλευσης(2017-07-28 00:00:00.0)
«Αυτά που λέτε δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ»!(2015-09-13 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για το σοσιαλισμό(2009-11-27 00:00:00.0)
Η κληρονομιά του Οχτώβρη όπλο για το σύγχρονο επαναστατικό κίνημα!(2007-12-02 00:00:00.0)
«Μαθήματα» επαναστατικής θεωρίας και δράσης(2007-11-20 00:00:00.0)
Εκδήλωση για το σοσιαλισμό(2003-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ